#2 – Suchej únor aneb ovládá tě alkohol?

Podcast Tahák Ep2

Tento týden se bavíme o kampani Suchej únor, která letos probíhá už desátým rokem. Do studia tentokrát přijal pozvání Petr Freimann, vrchní celé kampaně. S Petrem řešíme téma rizikového pití, se kterým se v Česku potýká zhruba 1 000 000 lidí.

„Suchej únor je zdravotně osvětová kampaň, která nenásilnou, pozitivní formou motivuje a inspiruje lidi k tomu, aby si lidi zkusili měsíční abstinenci a zjistili, jestli oni ovládají alkohol, nebo alkohol ovládá je,“ vysvětluje iniciativu Petr Freimann.

„Na pozadí jsou samozřejmě tvrdá data o Češích a naší spotřebě alkoholu, kdy my víme, že je tu zhruba milion lidí na hraně rizikového pití, což právě zpravidla znamená, že tihle lidi neví, jestli oni ovládají alkohol, nebo on je,“ dodává.

Jak člověk pozná, že ho ovládá alkohol? „Často říkám, že to není o té dávce nebo intenzitě, protože lidé, kteří pijí intenzivně, si samozřejmě nějakým způsobem zvykají, pro někoho dva litry rumu bude pomalu snídaně a pro někoho to bude smrťák. Ale kde se ten problém poznává, tak to jsou určitě nějaké základní socio vazby, kdy si toho všimne někdo v našem okolí, může se to projevit v nějakém pracovním nasazení, ve vztazích, a potom samozřejmě vstupují do hry i fyziologické projevy, což znamená v tom extrému deliria a podobě,“ říká Petr.

Proč je dobré si sucháč vyzkoušet a jak se na něj připravit? Jak si ověřit, jestli tě ovládá alkohol a co dělat, když zjistíš, že máš s pitím problém? To všechno zazní v druhém díle podcastu Tahák.

Nalaď si podcast

Rozhovory najdeš na všech hlavních platformách.

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.