#14 – Nejen o inflaci, ale i stavu ekonomiky a šanci studenta na hypotéku s hlavním ekonomem KB

podcast Tahák

Do dnešního podcastu si Tim pozval Jana Vejmělka, hlavního ekonoma Komerční banky. Povídali si spolu na téma současné ekonomické situace. Máme propadat depresím ze současného stavu, nebo se blýská na lepší časy? Horkým tématem dnešních dnů je také inflace, která celé ekonomické dění ovlivňuje. Jak bojovat proti inflaci na úrovni státu a jak se zachovat coby běžný občan, který potřebuje ochránit své investice? Má student šanci na hypotéku a co by pro českou ekonomiku znamenalo přijetí eura? Více v podcastu na ekonomické téma.

Ekonomická situace v České republice není v současné době příliš radostná, mnohé rodiny tíží a rostoucí inflace nedává příliš klidu a výhledům do budoucna. Na otázku, zda je situace opravdu tak kritická, odpovídá Jan Vejmělek, že není zrovna příznivá a optimistická. Na druhou stranu se domnívá, že to nejhorší snad máme za sebou. Pozitivně kvituje včasný zásah centrální banky, i když připouští, že domácnosti pocítí pozitivní zvrat nejdřív za rok a půl. S Timem se pobavili také nad tématem, zda z pohledu studenta začít investovat spíš do spořících programů, nebo si dovolit trochu odvahy a pustit se do riskantnějších investičních počinů, které umí zvrátit a vyrovnat inflační deficit vkladů.

Určitě zajímavým tématem pak pro mnoho studentů bude diskuze nad tím, jak může člověk se statusem studenta získat hypotéku. Štafetová hypotéka je pro mnohé zcela novým pojmem a umožňuje mladým lidem začít bydlet ve vlastním poměrně brzy. Jan Vejmělek se domnívá, že v rámci poměrně investičně konzervativního Česka je vlastní bydlení stále nejrozšířenější formou investice a nemělo by se stát opomíjenou hodnotou v rodinných investicích. Co dalšího se dotýká a co ovlivňuje současnou ekonomiku a jaké jsou její výhledy, se dozvíte v dnešním podcastu.

Nalaď si podcast

Rozhovory najdeš na všech hlavních platformách.

Autor
Vlaďka Horáková
Mojí vášní je cestování, ráda objevuji nová místa, která voní exotikou. Ráda fotím, tančím salsu a zkouším recepty, které jsem si dovezla z cest.