#11 – Attila Zinčak je talentovaný designér a fotograf a říká: „Cesta k umění je ve tvé hlavě.“

podcast Tahák

Pozvání do dnešního Taháku přijal Attila Zinčak, 24letý talentovaný designér a fotograf, který má za sebou již několik úspěšných výstav. Když člověk vidí jeho práci, těžko uvěří, že nejvíc ho na základce děsila výtvarka.

Jak se člověk stane umělcem a co jej odlišuje od jeho bývalých spolužáků, kteří dnes pracují v reklamních studiích, ale v umění neprorazili? Co když chce člověk uspět v umění, musí mít vystudovanou uměleckou školu? Attila říká: Škola je fajn, v ateliérech vás mají mentoři a učitelé co naučit, ale dají vám spíš řemeslo a podstatu, kreativního umělce ze sebe musí dostat člověk sám.“

Tima zajímalo, zda se dá nafotit výstava na obyčejný foťák, nebo to bez foťáku za sto tisíc nepůjde. Attila říká: Tvorba nevychází z hodnoty techniky, ale z toho, co máš v hlavě. Nejdřív musíš vědět, co chceš a jak to cítíš. Technika je jen nástroj, nikoli umění.“

Attila si jako pomocníka ke své tvorbě osvojil práci s myšlenkovými mapami, které mu umožňují rozvoj kreativy a pomáhají soustřeďovat na konkrétní okruh témat, která chce vizualizovat.

Nově se na jeho dílo můžeš přijít podívat do pražské galerie Recesse. Výstava začíná 3. 6. v 18 hod.  

Nalaď si podcast

Rozhovory najdeš na všech hlavních platformách.

Autor
Vlaďka Horáková
Mojí vášní je cestování, ráda objevuji nová místa, která voní exotikou. Ráda fotím, tančím salsu a zkouším recepty, které jsem si dovezla z cest.