Světová ekonomika se „otřepává“ z pandemické kocoviny

ACCA zaznamenala v 1. čtvrtletí 2021 největší nárůst důvěry v ekonomiku v celé historii svého globálního průzkumu.

ejnovější ekonomický průzkum mezinárodní asociace ACCA (The Association of Chartered Certified Accountants) ukazuje nárůst důvěry v globální ekonomiku. Do konce tohoto roku by se mohla globální ekonomika vrátit na stejnou úroveň jako před Covidem.

Průzkum Global Economic Conditions Survey: Q1 2021, kterého se zúčastnila tisícovka účetních a finančních profesionálů z celého světa, zaznamenal v 1. čtvrtletí 2021 největší skok v důvěře v ekonomiku za 12 let.

„Stav barometru globální ekonomiky měřený ACCA dává za první čtvrtletí letošního roku mnohem optimističtější obraz než předchozí měření. Důvěra profesionálů z oblasti financí vzrostla nejvíce v historii průzkumu. Schválení a zavedení několika účinných vakcín dramaticky zlepšilo vyhlídky na ukončení ekonomické krize zaviněné pandemií. Růst důvěry v návrat pozitivního ekonomického trendu, zaznamenáváme i u finančních profesionálu v České republice,“ říká Viera Kučerová, ředitelka ACCA pro Česko, Slovensko a Maďarsko.

Pokud jde o regionální rozdělení, důvěra v ekonomiku nejvíce poskočila v USA, kde kombinované účinky vakcín a fiskální stimuly pozitivně změnily v posledních měsících výhledy na další období. Jižní Asie a Asijsko-pacifická oblast také zaznamenaly mnohem větší důvěru, což odráží lepší vyhlídky domácí a globální poptávky. Západní Evropa, Afrika a Střední východ vykazovaly mírnější zvýšení důvěry, ale sentiment se ve všech hlavních regionech zlepšil.

Ekonomiku ovlivní tři faktory

Analýza globálního ekonomického výhledu ACCA vytváří docela optimistický obraz pro zbytek roku 2021. Vývoj ekonomiky budou v příštích měsících výrazně ovlivňovat tři faktory.

  • Nejvýznamnější je míra očkování, která se v jednotlivých zemích značně liší. Zjednodušeně řečeno, očkování může nahradit „uzamčení“ společnosti a ekonomiky jako prostředek kontroly Covid-19, což umožní návrat ekonomických podmínek k normálu.
  • Politika je také velmi důležitá, a hlavně fiskální stimul v USA bude mít v letošním roce pozitivní vedlejší účinky na mnoho dalších ekonomik.
  • Zejména ve vyspělých ekonomikách se také hromadí úspory z období, kdy byly výdaje omezeny. To může být zdrojem zvýšené poptávky.

Podle těchto kritérií mají USA a Velká Británie lepší vyhlídky na růst než eurozóna. Zatímco Čína bude v každém případě pravděpodobně i nadále zaznamenávat silný růst. Mnoho rozvíjejících se trhů bude těžit ze zvýšené celosvětové poptávky, ale proočkování populace zde pravděpodobně zůstane po zbytek roku 2021 nízké.

Návrat na předkrizovou úroveň již letos

„Rizika spojená s mutací viru a rychlostí a účinností očkování zůstávají vysoká. ACCA má tři scénáře vývoje globální ekonomiky. Všechny tři však přináší mnohem lepší výhled na kondici světové ekonomiky a všechny ukazují vyšší růst globálních ekonomických aktivit, než tomu bylo ve 4. čtvrtletí 2020. Podle hlavního modelu prognózy ACCA se ekonomika na před pandemickou úroveň vrátí na začátku roku 2022. Existuje však velká šance, že tohoto bodu bude dosaženo již v druhé polovině letošního roku,“ dodává Viera Kučerová.

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.