O vítězství v soutěži IT SPY se utká 8 autorů

Studenti

Středa 8. prosince bude patřit nejlepším mladým IT mozkům z České republiky i ze Slovenska, kteří se ve finále utkají o nejvyšší příčky v prestižní soutěži IT SPY 2021. Právě tato soutěž o nejlepší diplomovou práci z oblasti informačních technologií si klade za cíl upozornit na mladé talentované informatiky a pomoci jim odstartovat jejich kariéru.

Do aktuálního 12. ročníku soutěže se přihlásilo více než 1200 autorů diplomových prací obhájených v uplynulém akademickém roce na předních českých a slovenských vysokých školách. Online prezentace 8 finálových diplomových prací před odbornou porotou akademiků i osobností z praxe proběhnou 8. prosince od 9 hodin.

Prezentace se budou přenášet na Facebook soutěže a na LinkedIn. Ve stejný den od 15 hodin pak proběhne slavnostní vyhlášení vítězů, kterého se online zúčastní i zástupci organizací, které udělily soutěži záštitu. Právě slavnostní finále bude online přenášet zpravodajský portál iDNES.CZ i další média. Vítěz získá 1000 eur, které na další rozvoj nejlepšího projektu poskytne spolupořadatel soutěže IT společnost Profinit. Autorům tří nejlepších prací věnuje počítačová škola GOPAS odborné kurzy dle vlastního výběru v celkové hodnotě 30.000 Kč.

Informatika prostupuje do všech rovin našeho života, proto o silná témata nemají nouzi ani diplomové práce z této progresivní oblasti, které přihlásili jejich autoři do soutěže IT SPY. Finálové práce letošního ročníku se zabývají například vývojem algoritmu pro hodnocení fotografií vesmírného odpadu, kvalitnějším snímkováním sítnice oka s cílem diagnostiky zeleného zákalu a obranou počítačových systémů proti kybernetickým útokům s využitím strojového učení. Zájem o účast je každoročně velký, i v letošním roce se přihlásilo více než 1200 diplomových prací obhájených v uplynulém akademickém roce na 13 českých a slovenských vysokých školách.

„Z průběžného hodnocení semifinalistů a postupujících finalistů se rýsuje velmi těsný souboj o nejlepší práci. Myslím, že porota bude mít opravdu těžké rozhodování a jsem velmi zvědavý na výsledek,“ hodnotí dosavadní průběh soutěže předseda poroty, Jiří Vokřínek z Fakulty elektrotechnické ČVUT Praha.

„Letos bychom rádi posunuli finále soutěže IT SPY zase o kousek dál a zpřístupnili ji širšímu spektru diváků. Finálové diplomové práce si pozornost určitě zaslouží, proto jsme rádi, že celý finálový den se bude streamovat na sociálních sítích a slavnostní vyhlašování vítězů soutěže budou přenášet zpravodajské weby jako iDNES.CZ, Tyden.cz a Ceskenoviny.cz. Přípravě online finále se věnuje 12členný tým zhruba měsíc a účast zde potvrdili významní hosté jako ministr průmyslu ČR, zástupci Hospodářské komory ČR, Asociace pro výpočetní techniku – Czech ACM Chapter a slovenského institutu KInIT,“ vysvětluje Jakub Šich, zástupce spoluorganizátora soutěže, přední IT společnosti Profinit.

Program finále 12. ročníku soutěže IT SPY

9:00 – 12:05 Prezentace osmi finálových prací, online přenos bude probíhat na Facebooku v události: IT SPY 2021 | Den, kdy se rodí nové hvězdy IT scény
15:00 – 16:00 Slavnostní vyhlášení vítězů soutěže IT SPY 2021 můžete sledovat online na zpravodajském portálu České noviny

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.