Několik rad pro bezpečí tvého bankovnictví

Jasně, že se budu na přechodu rozhlížet. Jó, vezmu si čepici. Ne, nikomu nebudu říkat PIN ke kartě. Nepřipadají vám tyhle typy odpovědí povědomé? Dobře míněné rady, a to zejména od rodičů, nejsou zrovna velkým hitem.

„Kdyby ale nějaký youtuber nebo influencer natočil atraktivní video, jak někoho nepozorného srazilo auto, jak bolestivé je píchání uší a jak snadno někomu vybrali z účtu peníze za brigádu, to by bylo asi něco jiného. K tomuto článku žádná taková videa nejsou. Přesto vám chceme dát několik dobrých rad, jak nepřijít o peníze. Snad to dáte,“ uvedl Petr Janda, produktový specialista pro Internetové bankovnictví z Komerční banky.

Krádeže peněz se přesouvají na internet

Možná trávíte na internetu více času, než je zdrávo. Ale víte, jak se zde chovat bezpečně?

Při internetových nákupech – malé, neznámé e-shopy s podivnou češtinou určitě nejsou zárukou toho, že vám dojde objednané zboží, nebo že vám vrátí peníze, které jste předem za zboží zaplatili.

Při přihlašování do internetového a mobilního bankovnictví – všechny přihlašovací údaje musí být vaším tajemstvím. Pokud je s někým sdílíte, pokud pro přihlášení ke svému účtu používáte veřejné wi-fi sítě, pokud neaktualizujete operační systém a antivirový program a pokud stahujete neověřené aplikace, dláždíte si cestu k vybílení účtu. Peníze z brigády mohou rychle zmizet v digitálním nenávratnu.

Při vybírání z bankomatů – používejte raději bankomaty známých bank a v případě, že to bankomat umožňuje, raději využijte bezkontaktní přiložení karty ke čtecímu zařízení před vložením karty do otvoru (může zde být nainstalováno čtecí zařízení).

„Rad pro vás máme samozřejmě daleko víc. Pokud chcete, můžete si je přečíst na našich webových stránkách – www.kb.cz/cs/bezpecnost. Jo a nezapomeňte, že PIN ke kartě se nikomu neříká ani neukazuje,“ uzavřel Petr Janda.

Autor
Veronika Vlachová