Vysokorychlostní trať ti přinese svobodu

vysokorychlostní trať

Zatímco dnes jezdí české vlaky maximálně 160 km/h, díky vybudování vysokorychlostní železnice to bude brzy až dvojnásobek. Rychlé cestování zkrátí vzdálenosti a ty získáš volnost při cestách za zábavou, ale také při výběru školy nebo práce.

Na párty z Brna do Prahy za necelou hodinu, na přednášku z Jihlavy do Prahy za půl hodiny, do Vídně na otočku za nákupy a o prázdninách můžeš být za pár hodin pohodlně u moře i bez létání. Brzy tě zdlouhavé dojíždění nebude omezovat ani při výběru pracovní pozice, takže si svou budoucnost namaluješ podle svého, a ne podle toho, kolik času strávíš na cestě.

Vysokorychlostní trať se má stavět už za tři roky

Možná jsi výhody vysokorychlostních tratí (VRT) zažil/a na vlastní kůži při výpravách v zahraničí. Jako první z evropských států zavedla tento způsob dopravy Itálie v roce 1977, dnes můžeš rychlovlaky cestovat po Francii, Belgii, Německu nebo Španělsku. Už v roce 2025 se vysokorychlostní trať začne stavět i u nás.

Protože je Česká republika srdcem Evropy, vybudování sítě vysokorychlostních železnic zaplní bílou mapu a stane se důležitou spojnicí mezi evropskými metropolemi. Správa železnic připravuje více než 700 km nových tratí, jejichž středobodem bude Praha. Odtud povede trať na sever do Ústí nad Labem a dále do Drážďan a na východ přes Jihlavu do Brna. Z Brna povede VRT do Ostravy a do Katovic, nebo do Břeclavi a odtud se dostaneš do Vídně či Bratislavy. Chystá se i trasa z Prahy do Hradce Králové a do Vratislavi. Podívej se, kudy tratě povedou.

První cestující se mají svézt českým rychlovlakem už v roce 2030. Předpokládá se, že VRT přepraví denně 130 tisíc lidí! Díky tomu se uleví současným tratím i silniční dopravě, čímž se zredukují emise a skleníkové plyny. Zajímá tě víc? Tady najdeš další informace o projektu. Poslechni si také náš podcast s Radkem a Radkem ze Správy železnic.

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.