Jak na ekologickou dopravu ve městě?

V dnešní době se ve společnosti čím dál tím více řeší problematika ekologie, udržitelnosti a znečišťování životního prostředí. Lidé si více uvědomují, jaký vliv má jejich každodenní chování vliv na planetu a snaží se žít čím dál tím udržitelněji. Jednou z oblastí, ve které se můžeme realizovat všichni, je doprava. Jak cestovat, abychom neohrožovali přírodu a životní prostředí?

Veřejná doprava

Jedním z nejekologičtějších způsobů, jak se dopravovat ve městě, je využívání veřejné dopravy. Většina měst má dobře fungující sítě autobusů, tramvají, metra a vlaků, které jsou nejen ekologické, ale také pomáhají snižovat dopravní zácpy a zlepšovat kvalitu ovzduší. Výhodou MHD je také to, že bývá mnohem méně nákladná než cestování autem. Ve velkých městech také často bývá rychlejší a v případě metra, vlaku a tramvaje tě neohrozí žádné dopravní zácpy.

Kola jsou ekologická

Další ekologickou alternativou je kolo. Cyklistika je nejen levnou a zdravou formou dopravy, ale je také velmi šetrná k životnímu prostředí. Mnoho měst má řadu cyklostezek a vyznačených cest pro cyklisty. V téměř všech větších městech v Česku je pak možnost zapůjčit si sdílená kola. V Praze například skvěle fungují kola Nextbike a můžeš se na nich několikrát měsíčně projet na Lítačku.

Ekologie ve městě

Koloběžky

Podobně jako Nextbike fungují také elektronické koloběžky. Mají však tu výhodu, že jsou vhodné i pro lidi s omezeným pohybem, jelikož si na ně stačí pouze stoupnout a zapnout je. Dále už vás vozí samy. Na rozdíl od kola tak není potřeba šlapat a vynaložit velké množství fyzické aktivity. V téměř všech větších městech v Česku si lze koloběžky zapůjčit. Nejznámější jsou ty od společností Bolt a Lime.

Nejekologičtější je chůze a nic nestojí

Pro člověka je nejpřirozenější a nejlevnější formou dopravy chůze. Běžný člověk ji sice nejspíše nebude praktikovat do vzdálenějších destinací, ale pokud chceš dojet pár set metrů do tvého oblíbeného podniku, tak zvaž, zea tam dojdeš. Nejen, že budeš méně zatěžovat naše životní prostředí, ale prospěje to i tobě. Chůze pomáhá našemu fyzickému i psychickému zdraví a je to skvělý způsob relaxace a pročištění mysli.

Sdílená auta

Když už musíš použít auto, tak je fajn jízdu sdílet s ostatními lidmi. Existuje mnoho služeb, které vám ti umožní sdílet své auto s lidmi, kteří se potřebují dostat stejným směrem. Tím se nejenže sníží počet vozidel na silnicích a emise, ale také ušetříš peníze na pohonných hmotách a parkování. Po Evropě skvěle funguje společnost BlaBlaCar. Další alternativní možností je také si půjčit si automobil od lidí, kteří s ním zrovna nejezdí. V Česku jsou nejpoužívanější společnosti Anytime a CAR4WAY.

ekologie a elektromobilita

Elektromobily

Poslední dobou stále více lidí přechází na elektromobilitu. Elektromobily jsou mnohem ekologičtější než tradiční benzínová a naftová vozidla. Jejich použití v městských oblastech se tak stává stále běžnějším. Pokud zvažuješ koupi nového auta, elektromobily jsou rozhodně tím nejekologičtějším způsobem. Jejich nevýhodou je však docela vysoká cena.

Autor
Aneta Havránková