Designové second handy, které s klidem doporučíš kámošce

Dvě kámošky si povídají

Udržitelnost, příjemná cena a šance natrefit na originální módní skvost. To je, oč tu běží, když nakupuješ v sekáči. Známe designové secondhandy, kam se budeš chtít vracet a doporučíš je i kámoškám.

Proč je cool nakupovat módu z druhé ruky?  

Jedním z nejaktuálnějších trendů nejen v módním průmyslu je udržitelnost. A ta se dá pojmout i tak, že oblečení, které už někoho přestalo bavit nebo se kvůli nadvýrobě ani nedostalo na pulty, dostane novou šanci. Ty máš pak příležitost ulovit skutečně exkluzivní a nadčasové kousky z kvalitních materiálů, za které zaplatíš zlomek původní ceny. A my víme, kam si pro ně můžeš dojít na jistotu. 

Naše tipy na designové second handy 

Pokud se bavíme o designových second handech, určitě nemáme na mysli hrabárny, kde to smrdí a ceny začínají na 5 Kč za fusekli. Vytipovali jsme pro tebe takové shopy, které mají svůj koncept, nabízejí kvalitu a za kterými stojí lidé s určitou vizí. K tomu je u nich samozřejmostí profi péče o zákazníka a možnost nakupovat online. A mnohdy i něco navíc! 

Tak trochu jiný sekáč 

Podle zákaznic krásný, vkusný a voňavý butik se spoustou stylového a s citem a vkusem vybraného oblečení. Takový sekáč si v Praze na Žižkově otevřela Anna, která od malička miluje fashion a hezké oblečení a živila se i jako visual merchendaiser v retailu. Tam si také začala hodně uvědomovat potřebu udržitelnosti v módě. Na první pohled prý pozná dobrý kousek módy, o který se zákaznice poperou a nejlépe se u ní prodávají hlavně džíny. Mrknout se můžeš i na webu taktrochujinysekac.cz. 

tak-trochu-jiny-sekac

Guilt Letná 

V secondhandu Guilt Letná najdeš především funky barevné kousky, při jejichž výběru si zakladatelka Jacqueline dává záležet. Tenhle podnik navíc není jen o prodeji oblečení, ale je i místem pro setkávání. I proto se tu konají tematické eventy. Jacquelin si zkrátka přála, aby kolem Guilt vznikla komunita podobně naladěných kreativních lidí, kteří podporují udržitelnost a svým stylem chtějí trochu vybočit z davu. Sledovat akce nebo nakupovat můžeš začít hned na webu guilt.cz. 

guilt-letna-second-hand

BeWorn 

Na e-shopu beworn.cz najdeš značkové oblečení pro všechny příležitosti, od streetwearu po casual, nebo jen tak do školy či do práce. Zakladatelé David a Filip chtějí částečně zmírnit dopady módního průmyslu na životní prostředí, takže prodávají také nové zboží z ČR i ze zahraničí, které by jinak končilo ve spalovně. Jako klasický second hand samozřejmě vykupují použité oblečení, které si ještě zaslouží nosit. Vše samozřejmě prochází pečlivým výběrem a kluci si zakládají na kvalitě. Pokud má oblečení drobnou závadu, víš o ní dopředu a odpovídá tomu i cena. Tady rozhodně nekupuješ zajíce v pytli. 

be-worn-second-hand

Pohel Úhledu 

Luxusní butik, vypadající jako královská komnata a místo, kde si ženy plní své sny. V Pohlu najdeš oděvy od prvotřídních evropských dodavatelů, které ručně kus od kusu vybírá sama majitelka obchodu Eva. Poničené oděvy šetrně restauruje a ty, které se nehodí do žádné kolekce, daruje charitě. Eva se udržitelné módě věnuje již od roku 2010, kdy při studiu oděvní tvorby přešila své první šaty. Po studiích vrátila zpátky do rodné Ostravy, kde otevřela první pobočku Pohlu Úhledu. Nakupovat od Evy můžeš i na pohel-uhledu.cz. 

pohel-uhledu-second-hand

Second Hand 1981  

Oblíbený a teď už dobře známý secondhand 1981 rozjel svou činnost téměř před čtyřmi lety uspořádáním pop upu, kde sami zákazníci svým výběrem rozsekli, co za vintage módu se bude v 1981 prodávat. Mezi oblíbené a často vyhledávané kousky v 1981 patří Levisky, Burberry kabáty, Barbour povoskované bundy nebo manšestrové košile. 1981 funguje převážně online na 1981.cz, kde najdeš nové kousky každý den. Pokud preferuješ nakupování offline, můžeš se zastavit na jednom z plánovaných pop upů v Praze nebo dalších větších městech.  

Baví tě hledat možnosti, jak být alespoň v módě co nejvíce EKO? Tak to ti doma nesmí chybět síťovka, protože jestli to nevíš, tak tahle česká legenda je opět trendy!

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.