Tipy na kvalitní zrnkovou kávu

Šálek kvalitní zrnkové kávy uprostřed rozsypaných kávových zrnek

Ať už miluješ napěněné latte, silné espresso nebo si nejraději vychutnáš aroma filtrované kávy, výslednou chuť ovlivňuje kromě receptury také výběr zrn. Nech se inspirovat, jak vybrat kvalitní zrnkovou kávu pro svůj dokonale vymazlený šálek.

PODLE ČEHO VYBÍRAT ZRNKOVOU KÁVU?

Výběr kávy je těžce individuální záležitost. Někdo si potrpí na chuť, další se zase potřebuje pomocí kávy hlavně probrat. Jakých vlastností si ale při výběru zrnkové kávy všímat, aby výsledný zážitek byl pro tebe to pravé?

Odrůda kávy

Určitě k tvým uším někdy dolehla kouzelná slovíčka jako Arabica a Robusta. Jsou to dvě odrůdy kávy, které si nejčastěji přečteme na obalech kávových produktů. Čím se liší a po které sáhnout?

Arabica je pro své výrazné aroma s minimem hořkých podtónů vyhledávaná fajnšmekry. Patří mezi dražší, protože její pěstování je náročné. Kdo pije kávu pro chuť, měl by se zaměřit na kávu obsahující 100 % Arabica.

Naproti tomu z odrůdy Robusta si připravíš kávu s intenzivní hořkou chutí a s pořádnou dávkou kofeinu. Je také levnější a kdo očekává, že bude jeho káva hlavně “makat”, nechť kouká po kávových směsích obsahujících větší podíl Robusty.

Země původu kávových zrn

Podnebí, půda i okolní rostliny významně ovlivňují chuťové vlastnosti kávových zrn. Africká káva bývá svěží citrusové chuti, káva z Asie zase těžší kořeněná a mix ovocné i zemité, ořechové či čokoládové chuti najdeš u kávy z Jižní Ameriky. A co slavná “Italská káva”? To je káva, která byla do Itálie dovezena a zde následně upražena a opatřená značkou dodána do obchodů a restaurací.

Intenzita pražení

Jak dlouhou dobu kávová zrnka strávila v pražičce, ovlivňuje jejich následné využití. Tmavě pražená zrna se díky intenzivní hořké chuti hodí spíš na espresso. Naopak méně praženou kávu, která se vyznačuje kyselejší chutí s ovocnými podtóny, si nejlépe užiješ připravenou přes filtr.

Čerstvost kávy

U kávy kupované v pražírně bývá samozřejmostí uvedení data upražení na obalu. Čerstvá káva silně voní, snadno se mele a výsledný nápoj pění. Naopak dávno pražená káva má minimální vůni a zrna jsou na povrchu trochu mastná. Ideální doba použití zrnkové kávy je 3 dny až 3 týdny od upražení.

TIPY NA ZRNKOVOU KÁVU PODLE POUŽITÍ

Zrnková káva na filtr

Pokud si doma připravuješ kávu ve French pressu, Chemexu, Moka konvičce nebo jiným alternativním způsobem, jsou pro tebe super volbou světle pražené kávy 100% Arabica. Chybu neuděláš, když vyzkoušíš třeba zrnkovou kávu Ethiopia Boji Kochere s ovocným chuťovým profilem. Její chuť se díky přípravě přes filtr krásně rozvine, takže ve svém šálku ucítíš bobulovité ovoce, citrusy, dušená jablka, hořkou čokoládu, červený rybíz a peckovité ovoce. Důkaz, že země původu hraje v chuti velkou roli, získáš ochutnáním třeba zrnkové kávy Kostarika, kde ucítíš spíš sladší tóny skořice, čokolády a sušeného ovoce.

Zrnková káva do kávovarů

Pokud si raději vychutnáváš espresso nebo kávu především z moka konvičky, vybírej zrnka s vyšším stupněm pražení. Při espresso přípravě také skvěle vyniknou spíše sladší a těžší chutě. Ideální volbou je řeba tato Brazilská zrnková káva, která nabízí intenzivní čokoládovou chuť, kde ucítíš i oříšky spolu s bobulovitým ovocem. Na espresso se hodí také směsi kávových zrn obsahujících i robustu. V chuti této espresso směsi 70 % Arabica + 30 % Robusta najdeš tóny jablek a švestek, třtinového cukru i kakaa kombinované se zemitostí a hořkostí tanzanijské Robusty.

Zrnková káva z pražírny Upraženo

Zajímá tě více, jak si doma připravit kávu jako z kavárny? Mrkni se na článek o alternativních metodách přípravy kávy.

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.