Recepty na rychlé svačiny

zdravé svačinové krabičky

Rychlá svačina nemusí znamenat jen to, že si rychle něco hodíš do batohu nebo koupíš po cestě do školy. Houska se salámem už dávno není „in“. Vykouzli si zdravou a rychlou svačinu, která ti dodá energii, nezatíží tvé tělo dlouhým trávením, a navíc bude vypadat, jako by ji připravil profík.

Datlové kuličky

Datle jsou bohaté na minerály, vitamíny B a vlákninu. I přes výjimečnou sladkost po nich nekolísá cukr v krvi. Navíc dodají tělu rychlou energii a tělo je velmi rychle stráví. Kuličky je lepší připravit den předem, dát je do krabičky do lednice a ráno si je jen „hodit“ do batohu a vyrazit.

Ingredience: (na 20 kuliček)

  • 400 g bio datlové pasty
  • 200 g kešu ořechů nebo mandlí (nemusí být)
  • 3 PL kakaa (lepší je nepražené)
  • 2 PL strouhaného kokosu
  • 2 lžičky medu (nebo agávového či javorového sirupu)
  • vodu podle potřeby

Postup:

Pokud máš výkonný mixér, rozmixuj si nejprve oříšky. Teprve potom k nim přidej datlovou pastu, ostatní ingredience a trochu vody. Rozmixovaná hmota by měla být kompaktní, ne příliš řídká, aby se z ní daly tvarovat kuličky. Můžeš si vytvarovat větší kuličky, ale obvykle stačí kuličky o průměru cca 3 cm. Jednotlivé kuličky pak obalíš v kakau, strouhaném kokosu, sezamových nebo konopných semínkách – podle chuti. Kuličky vydrží opravdu dlouho, stačí je jen umístit do plastové krabičky či potravinové fólie a dát do lednice.

Pokud výkonný mixér nemáš, vynechej oříšky a datlovou pastu před mixováním předem namoč do vody (cca na hodinu), aby se hmota nasákla vodou a mixování šlo hladce. Přebytečnou vodu z datlové pasty slij a pokračuj ve výše uvedeném postupu.

zdravé datlové kuličky

Vegan sandwich

Tenhle veganský sendvič tě rozhodně nakopne a osvěží. A určitě zažene hlad po několika hodinách učení. Je plný zdravých ingrediencí, se kterými si tělo hravě poradí.

Ingredience:

  • dva kousky žitného chleba
  • cizrnová/mrkvová/červená řepa pomazánka
  • trhaný salát (little gem nebo ledový)
  • okurka, mrkev, paprika nakrájené na delší špalíčky

Postup:

Na jeden, nejlépe oba kousky chleba namaž zeleninovou pomazánku dle svého výběru. Poté začneš na chleba klást kousky trhaného salátu v kombinaci se špalíčky zeleniny. Druhý kousek chleba můžeš posypat sezamovými semínky. Poté k sobě chleby jen přiklopíš, zabalíš svačinku a můžeš vyrazit.

veganský sandwich

Cereální kaše s ovocem a semínky

Cereální kaše jsou jednou z nejlepších snídaní a svačin skoro po celý rok. Na jaře, na podzim a v zimě si připravuj spíš teplé kaše. V létě naopak ty chlazené. Ve zdobení kaší se meze nekladou, záleží opravdu jen na Tobě. Vhodné je jakékoli ovoce, ořechy, semínka a samozřejmě i přírodní sladidla.
Když pospícháš, je dobré si zakoupit instantní kaši, která je připravená raz dva. Stačí potřebnou část směsi nasypat do misky nebo umělohmotné krabičky, přelít ji vlažným mlékem nebo jeho rostlinnou alternativou, zamíchat, ozdobit a je hotovo.
Cereální kaše Nomina je složená z ovesných vloček, kukuřičné krupice, slunečnicových, dýňových a lněných semínek. Oves ti dodá energii, semínka zdravé tuky, vitamín E a minerální látky.

Ingredience:

  • Cereální kaše Nomina
  • ovoce, oříšky, chia semínka
  • javorový, čekankový nebo agávový sirup na doslazení

S průkazem ISIC máš na e-shopu Aktin slevu 7 %.

cerealni kaše

Další skvělé recepty najdeš v článku recepty z pomalého hrnce.

Autor
Kateřina Weissbrotová
Jsem člověk, co miluje přírodu, cestování, dobré jídlo a pití, a vlastně vše, co život nabízí. Baví mě procházky s naším psem i jízda na koni. Jsem nadšenou studentkou cizích jazyků, ráda si povídám s lidmi z různých koutů světa jejich rodným jazykem.