Nejlepší farmářské trhy

Nejlepší farmářské trhy

Zažij kouzlo farmářských trhů a běž si nakoupit čerstvé potraviny, chutné domácí koláče a dezerty, nebo výborné topinky s pestem z medvědího česneku a rukoly. Na většině trhů seženeš i dobrou kávu a domácí limonády. Kouzlo farmářských trhů je nepopsatelné a všude na tebe číhají dobroty. Podpoř lokální zemědělce, pekaře a cukráře a nech si poradit, kam na nejlepší farmářské trhy zajít.

Nejlepší farmářské trhy v Praze

Farmářské tržiště Náplavka

Jedno z prvních farmářských tržišť se koná pravidelně každou sobotu od 8 do 14h. První trhy tu byly už v roce 2010 a můžeš si být jist, že si tu nakoupíš vše, co potřebuješ. A možná i něco navíc. Prodávají tu produkty od českých farmářů, pěstitelů a chovatelů doplněné o květiny, přírodní kosmetiku, ale i výrobky autorské tvorby. Stánek tu mívají také Marmelády s příběhem, ale i někteří pekaři s domácími koláči, dezerty a čerstvě upečeným chlebem. Můžeš si tu dát i pozdní snídani neboli brunch, mají tu spousty dobrot. Po celou dobu ti při procházce po břehu Vltavy bude hrát živá hudba.

Nejlepší farmářské trhy v Praze - Náplavka

Trhy na Jiřáku

Poněkud častěji, než jednou týdne se občanům Vinohrad otevírají farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad. Trhy jsou rozmístěné v parku a tak si můžeš v klidu sednout a vychutnat si kvalitní nakoupené potraviny, kávu či domácí limonádu. Čerstvé sýry, maso, zeleninu a ovoce i čerstvě upečené koláče a chleba si tu můžeš nakoupit od středy do pátku od 8 h do 18 h a v sobotu od 8h do 14 h. Na Jiřáku je méně stánků, než na Náplavce, ale potraviny tu mají opravdu kvalitní a chutné.

Trhy na Kulaťáku

Jedny z největších trhů vůbec jsou pravidelnou akcí na Vítězném náměstí na Praze 6. Nabídka produktů je opravdu bohatá a pravidelně ji doplňují speciální akce jako Velikonoce, Vinobraní nebo Květinové trhy. Až si nakoupíš u některého z lokálních farmářů, můžeš se občerstvit dobrým jídlem a pitím. Rozhodně je z čeho vybírat.

Praha je doslova posetá různými farmářskými trhy. Za zmínku stojí trhy v Pražské tržnici na Praze 7 v hale 22. Pražská tržnice má tu výhodu, že je otevřena celoročně a najdeš v ní nejen zeleninový trh, ale také celou škálu jiných produktů – vejce, maso, sýry, pečivo, květiny a další. Také Karlínské náměstí na Praze 8 se každý pátek promění v tržiště plné čerstvých produktů. Kromě nákupů si tu můžeš dát i oběd, kávu nebo sklenku vína. Své farmářské tržiště má také městská část Spořilov – Praha 4 a to každou sobotu přímo na Roztylském náměstí. Další městské části nezůstávají pozadu a snaží se pro své obyvatele zprostředkovat nákup čerstvých potravin, kde se dá. Mezi další tržiště patří Čimické trhy na Praze 8, Farmářské trhy Kubáň na Kubánském náměstí Prahy 10, Farmářské trhy Praha 11 u Komunitního centra Matky Terezy a Farmářské tržiště Prahy 13 na Slunečním náměstí.

Nejlepší farmářské trhy v Brně

Trhy na Zelňáku

Podpora lokálních producentů čerstvých a kvalitních potravin se díky trhům na Zelňáku koná téměř po celý rok – od ledna do listopadu. Nakoupit si tu můžeš od pondělí do soboty, a to včetně státních svátků. Trhy se nachází přímo v centru Brna a jejich název odráží i místo, kde se nachází – na Zelném trhu. Nabídka potravin je opravdu bohatá, tržiště pojme až 130 stánků. Zemědělci nabízejí své vlastnoručně vypěstované produkty převážně ve spodní části tržiště a horní část patří gastrozóně Dobroty na Zelňáku.

Farmářský trh Na Zelňáku v Brně

Farmářské trhy v Brně v Líšni

Také městská část Brno-Líšeň obnovila tradici líšeňských trhů. V nabídce tu mají produkty se značkou „Regionální potravina“ Jihomoravského kraje, bio produkty, kvalitní maso od moravských statkářů, čerstvé ryby, farmářské sýry i chleba a pečivo z obilí, které vyrostlo na našich polích. Nechybí ani čerstvá vejce z podestýlky, sezónní moravská zelenina, čerstvé bylinky a koření a spousta dalších dobrot. Tržiště se plní každou třetí neděli v měsíci od dubna do prosince.

Farmářské trhy Plzeň

V Plzni se konají farmářské trhy vždy v sobotu na náměstí Republiky od dubna do prosince. Sdružení envie pořádají trhy na plzeňském náměstí už od roku 2010 a mají k nim připravený přehledný web, kde se dozvíš, jací prodejci na trzích prodávají a na jakém stánku se nachází. Výběr potravin je velký a nakoupíš tu vše, co potřebuješ. Můžeš si tu vychutnat i nějakou streetfoodovou specialitu.

Farmářské trhy v Plzni

Farmářské trhy Ostrava

Každou sudou sobotu, od dubna do listopadu, se parkoviště u retail parku obchodního centra Futurum v Ostravě mění na farmářské tržiště. Najdeš tu kompletní sortiment potravin, lyopotravin – ovoce sušené mrazem, dekorace a produkty rukodělné výroby. Nechybí tu ani přírodní kosmetika a samozřejmostí je také občerstvení.

Farmářské trhy v Ostravě v OC Futurum

Farmářské trhy jsou jedinečnou příležitostí dozvědět se detailní informace o potravinách z naší krajiny. Nezapomeň si sebou vzít dostatečně velkou tašku nebo síťovku, která se k farmářským trhům výborně hodí.

Autor
Kateřina Weissbrotová
Jsem člověk, co miluje přírodu, cestování, dobré jídlo a pití, a vlastně vše, co život nabízí. Baví mě procházky s naším psem i jízda na koni. Jsem nadšenou studentkou cizích jazyků, ráda si povídám s lidmi z různých koutů světa jejich rodným jazykem.