Léto je ideální čas na změnu životního stylu a hubnutí

Řešíš, že to, jak se stravuješ a jak vypadá tvůj běžný denní rytmus není úplně ono a že se díky tomu nejspíš letos bez faldíků v plavkách neobejdeš? Není to dobré, ale není ani pozdě to začít řešit, protože v létě to jde lépe.

Jarní hubnutí nevyšlo

Většina lidí, kteří mají standardně vyšší váhu začíná s prvním hubnutím v rámci předsevzetí již v lednu. Obvykle nevydrží a další záchvat je přepadne na jaře, kdy spojí hubnutí s jarním detoxem. Ale co když to zase nevyšlo a k tomu se přidala panika, že do léta už to nestihnu. Už asi ne, ale na druhou stranu, v létě se toho dá udělat mnohem víc. Je vedro, takže chuť na jídlo není tak velká, jíme víc zeleniny a ovoce. Snáze se nám dodržuje pitný režim, a navíc sport a pohyb je na dosah kdekoli.

Jak začít?

Nejdřív asi tím, že si v klidu srovnáš v hlavě, proč to nevychází. Často jsou hlavní příčiny jasné. Chceš v krátkém čase udělat co největší skok, a to se prostě nedá zvládnout. Není takový problém rychle zhubnout, ale je problém váhu udržet, a to by znamenalo, že budeš v tom hlubokém deficitu a zvýšené aktivitě pokračovat déle než 6 měsíců. Ani potom si ale nemůžeš vyskakovat, jinak by se vše vrátilo zpět. A zde je největší problém, protože v nepřirozené zátěži a odříkání dokáže člověk fungovat jen opravdu omezenou dobu. Takže nejdůležitější je, že tvůj plán bude pozvolný a bude mít reálné cíle rozdělené do 6 měsíců.

když chci dlouhodobě zhubnout není hlavním cílem hubnutí

Když chci zhubnout a roky se mi to nedaří, není problém v jedné věci, kterou chci změnit, ale v celém životním stylu. Ten máš nastavený roky, takže lusknutím prstu jej nezměníš, ale můžeš si vystavět nějaký pozvolný plán.

Co se týká jídla, tak tam je to jasné. Začneš tím, že vyškrtneš sladké potraviny a místo nich zahrneš spíš ovoce. Sladké ti tedy nebude chybět, jen jej vyměníš za trochu zdravější sladkosti. Ano, při efektivní redukční dietě se ovoce nedoporučuje, ale my se nyní nezabýváme dietou, ale novým životním stylem. Smažené jídlo nahradíš grilovaným a pokusíš se z jídelníčku eliminovat tučná jídla a vepřové maso.

Nepříjemným krokem bývá vyškrtnutí alkoholu, pokud je to nepřijatelné a víš, že to nedáš, vyměň víno za vinný střik a místo dvou piv si dej jedno malé. Není to ideální, ale je to funkční kompromis a pomůže ti to vytrvat a celý proces zvládnout.

Inline brusle

Většina lidí, kteří s váhou bojují nemá dostatek pohybu. Ani tam není řešení, že se najednou přestěhuješ do fitka a budeš tam denně. Největší chybou je taky to, když si dáš jednotvárnou aktivitu – například jen aerobní nebo posilovací cvičení. Něco tě bude víc bolet, něco méně a něco by tě mělo dokonce bavit. Ideální je nakombinovat vše dohromady. Můžeš zařadit plavání, jízdu na inline bruslích, aerobik nebo kolo. Když zvládneš tento základ, tvoje tělo se postupně dostane do kondice a začne se jednak zpevňovat a také spalovat. Pokud nejsi typem na aerobní cvičení, kup si trekové hůlky a vydej se na akční aerobní procházky. Cílem není to, že se zničíš, ale to, že si budeš v průběhu 3 měsíců aktivitu navyšovat. Klidně začni s jednotlivou aktivitou na 30 minut a postupně minuty přidávej. Pokud se budeš cítit dobře, přidávej rychleji, nebo přidej na další den v týdnu další sportovní činnost.

Jak rychle hubnout je zdravé?

Podle lékařů je zdravé a trvale udržitelné hubnutí 2 až 4 kilogramy za měsíc, což vychází na půl kilogramu až kilogram týdně. Zde hodně záleží na tom, jak velké změny člověk udělá. Pokud sea nehýbal vůbec a nyní je to 3 hodiny týdně plus nějaký aktivnější víkend bude to znát. Jestli místo sladkých snídaní denně a smaženého jídla zvolíš ovocné snídaně a dietní grilované maso s menším podílem přílohy a zvýšeným příjmem zeleniny, pak se bude držet spíš u vyššího úbytku. Ale nic není špatně, důležité je, aby se ručička váhy pohybovala směrem dolů.

Budhistická filozofie říká, že cesta je cíl, a ve snaze změnit svůj životní styl to platí dvojnásob.

Dělám všechno správně, ale ručička váhy se najednou zastavila a neklesá

Pokud se ti přihodila tahle ,,nepříjemnost,, tak je vidět, že jsi nejspíš na správné cestě. Ověřit si to musíš tak, že místo váhy sáhneš po metru. Na začátky proměny si krom startovací váhy také zapiš obvod pasu, boků, hrudníku i stehen a paží. Pokud totiž budeš dělat vše správně, a navíc do jídelníčku zařadíš více bílkovin a do sportu silová cvičení, budeš efektivně spalovat tuky, ale současně budovat svaly. A jak je známo, tak svaly jsou výrazně těžší než tuky.

běhaní

Můžeš tedy shodit 2 kg tuků, ale nabrat půl kila svalů a tvoje váha bude stejná. Naopak obvod bude menší. To je přesně ten stav, kterého chceš dosáhnout. Když se vše zastaví úplně, ani tak nepropadej panice a místo tvrdší diety se pokus prodloužit interval aerobního sportu. Například, pokud chodíš na aerobik na hodinu, tak doraz o 30 minut dřív a zahřej svoje tělo aerobní chůzí na pásu, pokud ti vyhovuje mírný poklus, můžeš i ten. Tvoje tělo se tak zahřeje a v hodině aerobiku již naskočí rovnou na aktivní spalování.

 

 

 

 

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.
ISIC TIP:

Když se vydáš za změnou, třeba se ti na ní budou hodit výhody tvého ISIC.

Kde nakupovat?

AKTIN 7% sleva

MyProtein  42% sleva

Bazény, fitka a další obchody se sportovními potřebami hledej na našem webu v sekci SLEVY.