Jak pečovat o své duševní zdraví

Štěstí

Případy úzkostí a deprese u mladých lidí dlouhodobě stoupají a pandemie bohužel situaci zhoršuje. V Česku byl potřetí zaveden nouzový stav, dochází k omezování aktivit a přichází nová opatření. Jak se v takové chvíli starat o svou psychiku?

Vliv pandemie na štěstí mladých lidí

Globální analýza 29 studí, kterých se dohromady zúčastnilo více než 80 000 lidí do 18 let ukázala, že během pandemie se příznaky úzkostí a deprese u mladých zdvojnásobily.

Podobný výsledek měl také průzkum Bostonské univerzity z roku 2020. Polovina z 33 000 studentů vysokých škol napříč Spojenými státy americkými v průzkumu nahlásila, že trpí depresemi či úzkostmi a 83 % dotazovaných uvedlo, že zhoršený duševní stav měl negativní vliv na jejich školní výsledky.

Situace v Česku bohužel není o moc lepší. Server Seznam Zprávy v dubnu zveřejnil článek, podle kterého psychologové tuzemských univerzit zaznamenaly skokový nárůst v zájmu o konzultace ve školních poradnách.

Po rozvolněných prázdninách přichází třetí vlna a vládní opatření spolu s nejistotou mohou znovu negativně poznamenat naše psychické rozpoložení. Duševní zdraví není radno podceňovat, a proto jsme dali dohromady pár rad na dobrou psychohygienu.

5 tipů dobré péče o duševní zdraví

Žij v přítomném okamžiku

Pokud cítíš, že jsi ve větším stresu než obvykle, snaž se žít v přítomném okamžiku. Co si pod tím představit? Netrap se minulostí, stejně už ji nezměníš. Každý z nás dělá chyby, důležité je se z nich poučit a netrpět pod tíhou přílišné sebekritiky. Stejně tak nemá cenu trápit se tím, co se může, ale taky nemusí, stát v budoucnosti. Více tipů na život v přítomnosti najdeš v našem článku z jara.

Buď aktivní

Pravidelná fyzická aktivita je základem dobrého duševního rozpoložení. Cvičení snižuje výši stresových hormonů v těle, a naopak uvolňuje endorfiny. Pokud nepatříš mezi urputné sportovce, nemusíš si hned pořizovat permanentku do fitka. Podle renomované Harvard Medical School stačí ke snížení stresu i dvacetiminutová procházka denně.

Praktikuj vděčnost

Ano, čteš správně. Vděčnost může výrazně pomoct s duševním zdravím, protože pomáhá budovat lepší odolnost a spokojenost. Pravidelným rozvíjením vděčnosti přesouváme naši pozornost od negativních myšlenek a emocí k těm pozitivním. Pomoct ti v tom může deník vděčnosti, do kterého si každé ráno zapíšeš pět důvodů, za které ve svém životě cítíš vděčnost. Uvidíš, že těch důvodů je opravdu hodně. Více se o vděčnosti a jejím vlivu na duševní pohodu dočteš zde.

Vytvoř si rozvrh

Pamatuješ si, jak uklidňující bylo na střední škole vědět, co tě čeká každý den v týdnu? I když tě třeba některé předměty nebavily, vědomí jasné struktury pracovního týdne ti mohla do života přinášet určitou míru klidu. Stejné to může být i na vysoké škole, jen je nutné se trochu víc snažit. Sepiš si seznam přednášek, úkolů a dalších nutností, o kterých víš, že je musíš dělat každý týden. Vytvoř si pak denní rutinu, která všechny tyto aktivity zohlední a díky které budeš mít o svém životě vždy přehled. Podle blogu oblíbené aplikace Headspace, která se zaměřuje na meditaci, dokáže pravidelná denní rutina snížit stres nebo vylepšit schopnost rozhodování.

Mluv o svých pocitech

Pokud se potýkáš s psychickými problémy, neboj se o tom mluvit. Ačkoliv to vypadá, že je toto téma v České republice stále jedno velké tabu, v posledních letech se objevila řada iniciativ, které se to snaží změnit. Duševní zdraví je stejně důležité jako to fyzické a to, že si řekneš o pomoc, neznamená, že jsi slaboch. Každý se můžeme objevit v situaci, se kterou se nedokážeme vypořádat. Pokud se to stane tobě, promluv si s někým, komu důvěřuješ, a neboj se vyhledat odbornou pomoc. Kontakty, na které se můžeš obrátit, najdeš ve skvělé infografice, kterou připravila organizace Nevypusť duši.

 

Duševní zdraví studentů infografika

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.