3 tipy na raw vánoční cukroví

Raw cukroví

Připrav si zdravé, sladké a lahodné vánoční cukroví, po kterém tě nebude prohánět strach z množství snězeného cukru, mouky a nezdravých tuků. Pokud se chceš držet zdravého životního stylu i během svátků, vyzkoušej raw cukroví pro zpestření na vánoční stůl. Příjemné na tom je i to, že k realizaci stačí mixer a šikovné ruce. Ve většině případů máš za 30 minut hotovo.

Raw kokosovo-kávová roláda

Čas na přípravu: 20 minut

Ingredience na těsto

150 g lněného semínka
240 g strouhaného BIO kokosu
5-6 lžic medu
6 lžic vařené kávy
1 lžíce kakaového prášku

Ingredience na kokosovou náplň

400 g strouhaného BIO kokosu
4 lžíce medu
2 lžíce kokosového oleje

Pracovní postup na těsto

  1. Aby se lépe zpracovalo lněné semínko, nejdřív ho na 15 minut namoč do studené vody. Sceď lněné semínko a připrav si kokos a kakao.
  2. Všechny ingredience vlož do mixeru, přidej kávu a rozmixuj do hladkého těsta.
  3. Na vál si rozprostři folii a těsto na ní rozválej do tenké placky.

Pracovní postup na náplň

  1. Kokos vlož do mixeru a rozmixuj do tekutější formy těsta. Pokud kokos nepustí tuk a bude suchý, přidej trochu kokosového oleje. Oslaď medem dle chuti.
  2. Připrav si těsto a náplň rozprostři po celé ploše. Pomocí folie pak opatrně motej roládu.
  3. Roládu vlož do lednice a krájej až bude ve ztuhlém tvaru.

Lahodné pomerančové kuličky

Čas na přípravu: 20 minut

Co budeš potřebovat

  • 50 g chia semínek
  • 150 g strouhaného BIO kokosu
  • ½ lžíce skořice
  • 2 lžíce medu
  • šťáva ze 2 pomerančů

Pracovní postup

  1. Jako první si vymačkej šťávu ze dvou pomerančů. Do šťávy namoč chia semínka, dobře promíchej a nechej 5-6 minut nabobtnat. Připrav si mixér, dej do něj kokos se skořicí a nabobtnalá chia semínka. Přidej med a pořádně rozmixuj na hladkou hmotu.
  2. Z hotového těsta vytvaruj kuličky, které můžeš obalit v kokosu, skořici, kakau nebo v drcené oříškové směsi.

Raw vosí hnízda

Čas na přípravu: 40 minut

Ingredience na těsto

  • 60 g jablečné mouky
  • 100 g kokosové mouky
  • 1 lžička citronové kůry
  • špetka soli
  • 80 g mandlí
  • 80 g gelu z irského mechu
  • 100 g datlí
  • 50 g agáve
  • 40 g kokosového cukru
  • 3 lžičky nepraženého kakaa
  • 3 lžičky RAW a BIO karobu

Potřebné ingredience na náplň

  • 2 banány
  • 1 lžíce tahíni
  • 20 g kokosového cukru
  • 1 lžička citronové šťávy

Pracovní postup

  1. Ingredience na krém rozmixuj a dej na chvíli do lednice.
  2. Všechny suché ingredience smíchej dohromady. Poté přidej zbylé a vypracuj z nich krásně tvárné těsto.
  3. Připrav si formičku na vosí úly, vysyp ji kokosovým cukrem, aby se ti těsto nelepilo a vytvoř úly s dírkou uprostřed, kam budeš poté plnit krémem.
  4. Vyndej si krém a hotové úlky naplň krémem. Spodní stranu můžeš uzavřít třeba vlašským ořechem nebo kolečkem z raw lineckého těsta. Pro ty, kterým se nechce dělat dvě varianty pak nezbude vykrojit kolečka ze stejného z něhož jsou úly, ale vynechat kakao.

POZOR! Raw cukroví je plné ořechů a neztuženého tuku a lněných semínek. To znamená, že jej musíš skladovat v chladu a na talíř klást až před jeho konzumací. Raw vánoční cukroví připravuj maximálně 2-3 dny před konzumací.

 

Nepatříš mezi fanoušky raw cukroví? Vyzkoušej recept na proteinové kokosové úlky, díky kterým můžeš o Vánocích mlsat skoro bez výčitek.

Autor
Vlaďka Horáková
Mojí vášní je cestování, ráda objevuji nová místa, která voní exotikou. Ráda fotím, tančím salsu a zkouším recepty, které jsem si dovezla z cest.