Tipy na romantické knihy

romanticka cetba

Kdo by neměl rád romantické knihy? Vždyť romantika provází lidstvo, co svět světem stojí. Příběhy lásky a vášně jsou jedny z nejoblíbenějších a nejčtenějších knižních příběhů. Možná právě proto, že je píše život sám.

Tipy na romantické knihy v papírové, elektronické i audio podobě

Domek v Irsku

Vydařená romantická kniha britské autorky Julie Caplinové, jehož hlavní hrdinkou je úspěšná právnička Hannah, která svůj dosavadní uspěchaný život v Manchesteru vymění za šestitýdenní kurz vaření v Irsku. Cestou na kurz se zastaví v Dublinu, kde si užívá nejen irské jídlo a pití, ale i společnosti charismatického Connora, se kterým se náhodou seznámí. Den poté se přesouvá na malebný venkov, kde si záhy po příjezdu uvědomí, že to co se stalo v Dublinu, jen tak nezmizí. Mezi zelenými venkovskými kopci Irska se naučí mnohem více, než jen kulinářské základy, pro které si sem původně přijela.

Julia Caplin je úspěšnou britskou autorkou, která miluje cestování a dobré jídlo. Pracuje v PR a její práce jí zavedla na mnohé cesty po Evropě, kde společně se svými kolegy píšícími o jídle a pití, objevovala gastronomické skvosty. Tyto cesty byly bez pochyb její největší inspirací a díky tomu jsou plné jejích cestovatelských a kulinářských zážitků. Její debutovou knihou je Kavárna v Kodani (angl. The little café in Copenhagen), která také patří mezi bestsellery.

Romantickou knihu Domek v Irsku můžeš zakoupit jak v papírové podobě v pevné vazbě, tak jako E-knihu. Mezi další zajímavá díla této autorky beze sporu patří Pláž v Chorvatsku, Pekárna v Brooklynu, Hotýlek na Islandu nebo Cukrárna v Paříži. Některé z nich existují také v audio podobě. Stačí se tedy pohodlně usadit, popadnou hrnek dobré kávy či horké čokolády a začíst se do poutavých příběhů.

Poslední dopis od milence

Tento mimořádně silný příběh vášně, nevěry a ztráty z pera britské autorky Jojo Moyesové, získal v roce 2011 prestižní ocenění The Romantic Novel of the Year. Novinářka Ellie při pátrání v archivu narazí na půlstoletí starý dopis, v němž neznámý muž žádá svoji milenku, aby opustila manžela. Ellie příběh, skrývající se za dopisem, okamžitě zaujme, protože také ona má poměr se ženatým mužem. Ellie začne pátrat po příběhu oné milenky a děj se následně prolíná mezi současností a minulostí. Píše se rok 1960, Jenifer Stirlingová leží v nemocnici po vážné automobilové nehodě a na nic si nepamatuje – na manžela, své kamarády, ani na to jaký život žila a kým byla. Po návratu z nemocnice domů najde tajný dopis a pomalu si začíná vzpomínat na muže, kvůli kterému byla kdysi ochotna riskovat úplně všechno.

Příběh Poslední dopis od milence je natolik poutavý a zajímavý, že o něm v roce 2021 Netflix natočil pod stejným názvem celovečerní film.

Jojo Moyes je britskou autorkou, která vystudovala žurnalistiku na University of London. Žurnalistice se věnovala deset let, a když jí v roce 2002 vyšel první román, zahájila svou kariéru spisovatelky na volné noze. Je autorkou deseti románů a její parketou jsou především romantické příběhy, které se však úspěšně vyhýbají tradičním žánrovým klišé. Za jejími příběhy se vždy skrývá vážnější podtext. Své knihy vydává v 35 zemích po celém světě a každý nový titul se pravidelně umístí na předních příčkách evropských i amerických bestsellerů. Poslední dopis od milence není jediným dílem, které se dočkalo filmové podoby. Mezi velmi úspěšné filmové zpracování patří také dílo Než jsem tě poznala, kde se v hlavních rolích objevují bok po boku Emilia Clark a Sam Claflin.

Bridgertonovi

Naprosto unikátní série knih, která se také pyšní filmovým zpracováním společností Netflix. Kdo by neznal Bridgertonovi v podání osobité a vtipné autorky Julie Quinn. Sérii knih zahájily knihy Vévoda a já, Vikomt, který mě miloval a Nevhodný návrh. Knihy Dobrovský je nabízí jako komplet, což je skvělým úvodem do rozsáhlého historického příběhu osmi nerozlučných sourozenců Bridgertonových, kteří hledají lásku a štěstí mezi londýnskou smetánkou. Přenes se i ty do tanečního sálu regentského Londýna, kde se setkáš se svéráznými aristokraty a jejich manýry, spoustou šarmantních mužů a troufalých žen a kde vyslechneš nekonečné množství klepů.

Julia Quinn je americkou autorkou a již od dětství milovala knihy. K jejich psaní ji v podstatě vyprovokoval její otec, kterému se nelíbila četba, jíž jeho dcera tak dychtivě celé dny hltala. Julia se k tomu postavila po svém a prohlásila, že jí tyto knihy v podstatě slouží jako studijní materiál pro její vlastní tvorbu. I přes svůj sen stát se spisovatelkou, Julia vystudovala dějiny umění a poté začala studovat i medicínu. V té době jí však vyšly její první dva romány a tak studium medicíny nedokončila a začala se naplno věnovat dráze spisovatelky. Doposud jí vyšlo 38 knih, největší slávu jí však přinesla série o osudech sourozenců Bridgertonových.

 

Na knihy zakoupené v kamenných prodejnách Knihy Dobrovský dostaneš s ISIC slevu ve výši 10%. Při nákupu knih na e-shopu Knihy Dobrovský získáš další slevu ve výši 3%.

Autor
Kateřina Weissbrotová
Jsem člověk, co miluje přírodu, cestování, dobré jídlo a pití, a vlastně vše, co život nabízí. Baví mě procházky s naším psem i jízda na koni. Jsem nadšenou studentkou cizích jazyků, ráda si povídám s lidmi z různých koutů světa jejich rodným jazykem.