Shakespearovské slavnosti – Hamlet

Hamlet, kralevic dánský je jednou z nejtíživějších Shakespearových tragédií a její zpracování je vždy velkou výzvou jak pro režiséra, tak pro herce. Na Shakespearovských slavnostech na Pražském hradě byl letos velmi originální.

Hamlet je věčný

Shakespearovské slavnosti mají své jedinečné kouzlo, které trvá již 31 let. Představení zasazená do kulis a zákoutí Pražského hradu jen umocňují spojení s největším z klasiků dramatu. Při naší cestě v mapování letních scén jsme si nemohli vybrat jinak než Hamleta. Tragédii, která se od současné doby nijak dramaticky nevzdaluje. Naopak, téma rodinné i politické tragédie a zraněného srdce nikdy nezestárne a otázky, které si dával Hamlet, si v určitém období života klade každý z nás.

Odlehčená klasika

Fakt, že si režisér Michal Vajdička vybral pro svoji hru trochu netradiční aranžmá, navozují již v úvodu neformální civilní kostýmy a jednoduchá scéna. Odlehčené verze se dočkaly i texty, které jsou očesané od těžké klasiky a srší stejnou lehkostí, s níž uchopil roli Hamleta Jaroslav Plesl. Lehkost, mládí, rozvernost a hravost v první půli představení, se kterou šestačtyřicetiletý Plesl vykresluje hlavní postavu, je uvěřitelná do poslední repliky. Stejně tak hluboká ztráta ze smrti otce a bolest zrady, kterou vrhá na svoji matku.

Prosba o pomstu, kterou na Hamleta v úvodu uvrhne duch jeho otce, je předzvěstí všeho, co se později musí stát. Byla to láska, která jej zradila? Láska jeho matky ke strýci Claudiovi? Láska Claudia k moci? Zemřela i láska k matce a již žádná další jej nesmí zranit. A tak se láska stane další zkázou. Tentokrát pro Ofélii, která Hamleta miluje a utápí se v bolesti neopětované lásky.

Nesmiřitelnost s Claudiem vyhrotí v sehrané divadlo, ve kterém Hamlet s potulným hercem usvědčí Claudia z vraždy krále. Claudius v podání Hynka Čermáka je neústupný a nehodlá se vzdát své role krále, ani své ženy Gertrudy, kterou skvěle ztvárnila Lenka Vlasáková.

Shakespearovské slavnosti – Hamlet

Nevyhnutelná tragédie

Druhou půli hry se pak Hamlet mění spádem i dynamikou. Po lehkém mladíkovi již není ani památky. Hamlet se změnil v muže, co prahne po pomstě. Po odhalení dopisu, pomocí kterého jej Claudius chce připravit o život, již žádné smíření není možné. Celou situaci vyhrotí sebevražda Ofélie a Hamlet již nevidí cestu zpět. Claudius musí zemřít. Jako by věřil, že pomsta všechno vyřeší. Duch otce na něj bude hrdý, jenže ten se nyní neozývá. Hamlet zůstává osamocen ve své bolesti. Začíná pochybovat sám o sobě, o tom, co se stalo a co se musí stát.

Ani několik století od dob Shakespeara se nic nemění. Hamletovy otázky zůstávají stále aktuální. Jak bojovat se zlem? Jakou bolest člověk unese? Jak jednat? Jak se vyrovnat se ztrátou? Kde je pravda? Jak si odpustit? Žádná z Hamletových otázek nebude nikdy vyřešena, protože se pořád znovu a znovu objevuje v životech a srdcích každého z nás.

Představení je strhující, herecké obsazení výborné a pro Jaroslava Plesla určitě jedna z osudových rolí.

Shakespearovských slavnosti

Hrají: Jaroslav Plesl (Hamlet), Hynek Čermák (Claudius a duch), Lenka Vlasáková (Gertruda), Ladislav Hampl (Polonius a Laertes), Veronika Khek Kubařová (Ofélie), Petr Vršek (Horacio), Tomáš Havlínek (Rosencrantz a hrobník), Lukáš Příkazký (pán, kněz a herec). Režije: Michal Vajdička

Fotky:
Veronika Khek Kubařová a Jaroslav Plesl, Hamlet, zdroj: © AGENTURA SCHOK, foto: Viktor Kronbauer
Lenka Vlasáková, Hynek Čermák a Jaroslav Plesl, Hamlet, zdroj: © AGENTURA SCHOK, foto: Viktor Kronbauer
Jaroslav Plesl a Tomáš Havlínek, Hamlet, zdroj: © AGENTURA SCHOK, foto: Viktor Kronbauer

Na jaké další hry vyrazit do divadla?  Touha a vášeň na prknech divadla, aneb 3 divadelní hry které musíš vidět

Autor
Vlaďka Horáková
Mojí vášní je cestování, ráda objevuji nová místa, která voní exotikou. Ráda fotím, tančím salsu a zkouším recepty, které jsem si dovezla z cest.