Recenze: Výstava THE WORLD OF BANKSY

Bansy Exhibition

Proč se vydat na netradiční výstavu THE WORLD OF BANKSY? Protože tě čeká nevšední podívaná od umělce, jehož díla jsou převážně satirická, politická a nutí k zamyšlení. Navíc, street umění se poprvé objeví v prostorách kostela.

Politická satira v prostorách kostela

Banksyho díla zavítala do kostela Svatého Michaela již v červnu minulého roku a měla být ukončena v prosinci. Naštěstí kurátoři zrušili konečné datum výstavy, a tak je stále možné ji navštívit. Pro ty kdo Banksyho neznají, trochu přiblížím jeho tvorbu. Banksy je britský pouliční umělec, kterého nikdo nezná, avšak jeho díla zná každý. Banksy je specifický svojí politickou satirou, kterou vyjadřuje malbou na zdi. Nejde ale o sprejera, který satirou pomaluje kdejakou zeď. Pokusím se to vysvětlit na příkladu, když chtěl kritizovat odstřelování civilistů v Gaze, přijel tam a maloval na jednu ze zdí přímo v centru bojů.

Jeho díla nejsou jen grafity, ale i třeba olejomalby, kdy jeho neznámější byla současně i jeho nejdražší. Olejomalba s názvem Devolved Parliament, která kritizuje po brexitové hádky v parlamentu, byla prodána za neuvěřitelných 287 milionů korun. Takže Banksy je možná jeden z největších umělců dnešní doby, a to nejenom cenou prodaných děl, ale i jejich politickému přesahu.

Banksy devolved parliament

THE WORLD OF BANKSY

V odsvěceném kostele Svatého Michaela je možné vidět přes 115 nejznámějších děl Banksyho. Možná vás zklamu, ale na výstavě se nenachází jen originály, ale i reprodukce. Kurátoři nechtějí označit, které jsou originály, z důvodu jejich možného záměrného poškození. Samozřejmě je jasné, že originál, který jsem sám viděl na Izraelské bezpečnostní barieře není vůbec možné někam převést. Takže v některých případech určitě poznáš, kde se jedná o reprodukce. Mnohá díla jsou originály zapůjčené ze soukromých sbírek.

Vystavování reprodukcí není nic neobvyklého, i v Louveru se slavná Mona Lisa nahrazuje reprodukcí, protože se často restauruje a zkoumá. Takže se nemusíš bát, že kvalita uměleckého dojmu nebude dostačující. Kombinace pompézního barokního kostela a Banksyho moderního minimalismu výtečně funguje. Nápad využít výklenky jako rámy pro jeho malby je kreativní a originální zároveň. Obecně se mi líbí, jak barokní architektura nechá vyniknout moderní umění. Je to zajímavá změna oproti většinové sterilnosti galerií moderního umění.

Takže pokud vás zajímá Banksy nebo jen chcete vidět nový formát, jak se dá vystavovat umění. Rozhodně stojí za to tuto výstavu navštívit. Studenti s ISIC průkazem získávají slevu a tak zaplatíš pouhých 190 Kč.

 

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.