Novinky v oblastních divadlech

oblastní divadla

Pravidelná dávka našich divadelních tipů je tu, tentokrát se podíváme, jaká nová představení nás na jaře čekají v divadlech v různých koutech ČR.

Kam si v ČR zajet na kvalitní divadlo 

Co se aktuálně děje na české divadelní scéně? Vytipovali jsme pro tebe nová, ještě neokoukaná představení, na která stojí za to vyrazit třeba i do vzdálenějšího města.  

Městské divadlo Brno 

Konverzační komedie – Hvězda v pasti 

Hvězda v pasti

Garry Essendine, herecká hvězda a miláček londýnského publika ve 30. letech minulého století, se chystá odjet na velké turné po Africe. Jeho přípravám však brání stále více vtipných komplikací. Jedna z jeho milenek se do něj beznadějně zamiluje, jeho bývalá žena Liz se k němu naopak nechce vrátit a jeho příznivkyně Lady Saltburnová se stále dožaduje schůzky. Do toho se Garryho snaží obsadit do své “vysoce umělecké” hry mladý dramatik Roland. Situace dostoupí vrcholu, když se Garry rozhodne řešit skutečnost, že jeden z jeho blízkých přátel spí se ženou druhého. Výsledkem je, že dotyčná žena zatouží i po něm – a věci se jako ve správné komedii mohou dále komplikovat. 

Datum premiéry: 1. duben 2023 

Více informací o představení hledej zde. 

Divadlo F. X. Šaldy v Liberci 

Strhující vesnické drama – Želary 

Saldovo divadlo

Divadelní adaptace dvou překrásných knížek Květy Legátové sleduje osudy svérázných obyvatel zapadlé vsi během druhé světové války a německé okupace. Mladá lékařka se do této zapomenuté krajiny utíká skrýt před stanným právem a hrozbou smrti a v krajní nouzi nečekaně nachází úplně nový rozměr lásky, svobody i víry. Nespoutané i něžné síly přírody si tady podmaňují život člověka a určují mu odvěké meze i nevyhnutelný rytmus ročních dob, milování, rození i umírání. 

Datum premiéry: 28. duben 2023 

Více informací o představení hledej zde. 

Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě 

Muzikálová černá komedie – Sweeney Todd: ďábelský lazebník z Fleet street 

 

Sweeney Todd touží po pomstě. A právem: zákeřný soudce ho před lety svévolně připravil o manželku, dítě i svobodu. Nyní se Sweeney vrací a obnovuje živnost holiče a lazebníka. Kam ale někteří z jeho zákazníků mizí? A proč se náhle začalo dařit obchodu s masovými pirožky, který provozuje Sweneeyho sousedka paní Lovettová? 

Datum premiéry: 2. února 2023 

Více informací o představení hledej zde. 

Divadlo J. K. Tyla v Plzni 

Akční groteska – Jednou hole, jednou na nože 

jednouhole

Tato inscenace je psychedelickou jízdou čtyř věčně mladých důchodkyň, kterým hrozí vězení. Mají na krku problém – těžké ublížení na zdraví. Napadly totiž ministryni sociálních věcí, která přišla s novým programem pro seniory. A teď jim jde o všechno. Dostanou se s pomocí mladého dr. Kluppse na svobodu, nebo skončí opravdu za mřížemi?  

Datum premiéry: 29. října 2022 

Více informací o představení hledej zde. 

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.