4 horké knižní novinky

Horké knižní novinky

Ať už jsi knihomol nebo ne, na léto se ti určitě bude nějaká dobrá kniha hodit. Letní večery jsou dlouhé a není od věci se začíst do nějakého poutavého příběhu ve stínu stromů v houpací síti, na piknikové dece nebo i na pláži.

Tipy na 4 horké knižní novinky

Knižní román Bílá voda

Tato horká knižní novinka od české autorky Kateřiny Tučkové má rozhodně co nabídnout. Stejně jako předchozí díla Kateřiny Tučkové, je i tento román inspirován skutečnými událostmi, po kterých autorka několik let pátrala v archivech a mezi pamětníky. V knize se připomíná totalitní bezpráví, ale otevírá se zde i otázka nerovného postavení žen v církvi a v podstatě v celé společnosti.

Bílá voda je název vesnice skryté ve stínu pohraničních hor, kam kdysi přicházely zástupy poutníků s prosbou o pomoc u zázračné sošky Panny Marie. Také hlavní hrdinka této knihy Lena sem přijíždí, aby se zde skryla před svou minulostí. Nachází zde několik řádových sester, které vede svérázná řeholnice Evarista. Evarista, stejně jako mnohé řádové sestry přišla do Bílé Vody v září roku 1950. Komunistický režim odvlekl v rámci Akce Ř všechny řádové sestry do sběrných klášterů. Tehdy mladičká Evarista odmítla návrat do civilního života a věznitelům se nepodařilo její vírou ani věrností řeholi otřást. Pouze v ní upevnili odhodlání se jim postavit. Lena, hlavní hrdinka knihy, probírající se písemnostmi bělovodského kláštera, však brzy zjišťuje, že tím Evaristin dramatický příběh pouze začíná, a záhy také pochopí, že démoni obcházející minulost místních řeholnic nezmizeli, a navíc jsou součástí i jejího vlastního osudu.

Kateřina Tučková je skvělá a velmi pečlivá vypravěčka příběhů, které odráží skutečné události dané doby. Tato úžasně nadaná spisovatelka, dramatička, publicistka a historička umění je nositelkou cen Magnesia Litera, Ceny Josefa Škvoreckého a byla jí udělena také Cena za svobodu, demokracii a lidská práva. Její knihy se překládají do dvaceti jazyků. Není divu, že i román Bílá Voda se stává bestsellerem mezi knižními novinkami.

Knižní novinka Bílá voda

 

Román Půlnoční knihovna

Tento román napsal Matt Haig, autor celé řady existenciálních knih. Kniha se hned po vydání stala bestsellerem a je velmi populární na sociálních sítích i TikToku.

Hlavní hrdinka knihy Nora není spokojená se svým životem a připadá jí, že všechny včetně sebe zklamala. Chtěla by svůj život žít znova. A tak se ocitá v Půlnoční knihovně, kde každá kniha představuje život, jaký by Nora mohla žít, kdyby se v určitou chvíli rozhodla jinak. S pomocí knihovnice se může začíst do jednotlivých knih a prožít si celou řadu svých alternativních životů. Nora cestuje mezi vlastními životy a snaží se najít jeden, ve kterém by opravdu chtěla žít. Otázkou je, jak takový dokonalý, šťastný život vlastně vypadá?

Matt Haig je autorem beletrie i literatury faktu pro děti i dospělé. Většina jeho knih byla oceněna a některé se dočkaly i filmového ztvárnění. Román Půlnoční knihovna získal ocenění Goodreads Choice Award 2020. Tento román si můžeš zakoupit jako knihu s pevnou vazbou, ale také jako E-knihu nebo audioknihu.

Knižní novinka Půlnoční knihovna

Romantická kniha Pláž v Chorvatsku

Krásný romantický příběh Pláž v Chorvatsku je dílem slavné autorky velmi čtivých románů Julie Caplinové.

Příběh pojednává o ženě Maddie, milé a rozumné třicetileté ženě, která má i svou bohémskou stránku. Ráda by se prosadila jako výtvarnice, ale zatím neměla štěstí a nachází se v tíživé finanční situaci. Maddie přijímá nabídku letní brigády a odchází pracovat jako hosteska na luxusní jachtě v Chorvatsku, na které se plaví parta přátel z módní branže. Maddie se snaží obstát v roli hostesky a vyhovět zhýčkaným hostům, jenže arogantní modelka Tara jí to moc neulehčuje. O Maddie se začíná zajímat jeden z hostů, hezký a bohatý Simon, který si cení jejího výtvarného talentu a plných křivek. Madie si není jistá, zda to Simon myslí upřímně a navíc si začíná uvědomovat, že se jí čím dál tím víc líbí Nick, přítel modelky Tary.

Julia Caplin je úspěšnou britskou autorkou, která miluje cestování a dobré jídlo. Pracuje v PR a její práce jí zavedla na mnohé cesty po Evropě, kde společně se svými kolegy píšícími o jídle a pití, objevovala gastronomické skvosty. Tyto cesty jsou bez pochyb její největší inspirací a díky tomu jsou plné jejích cestovatelských a kulinářských zážitků. Tipy na další knihy této autorky najdeš v našem článku Tipy na romantické knihy.

Knižní novinka Pláž v Chorvatsku

Detektivní příběh Temnota

Tato horká knižní novinka z pera Davida Lagercrantze je skutečným bestsellerem! Oceňují ji nejen odborníci, ale především čtenářské publikum.

V této knize můžeš krásně nahlédnout do mysli skvělého detektiva Hanse Rekkeho, který má nejen charisma, ale i geniální hudební talent a schopnost dokonalé dedukce. Hans se společně s policistkou Micaelou Vagasovou poukouší přijít na to, kdo zabil fotbalového rozhodčího v jedné stockholmské čtvrti. Vina padá na otce jednoho z hráčů a důkazy tomu nasvědčují. Poté se objevují trhliny v případu, které se někdo snaží zahladit, aby se pátrání neubíralo příliš do minulosti zavražděného. Hans Rekke je však mistrem pozorování, naslouchání a odkrývání lží. Dokáže najít pachatele i jeho motiv a vrhnout světlo do temnoty zločinu. Podaří se mu to dřív, než ho pohltí jeho vlastní temnota?

David Lagercrantz je velmi úspěšným švédským spisovatelem a autorem mnoha detektivních příběhů, které připomínají zapeklité a geniálně promyšlené detektivky Sherlocka Holmese. David Lagercrantz je pokračovatelem již zesnulého Stiega Larssona, který se stal díky trilogii Milénium druhým nejprodávanějším autorem beletrie na světě v roce 2008.

Knižní novinka Temnota

Autor
Kateřina Weissbrotová
Jsem člověk, co miluje přírodu, cestování, dobré jídlo a pití, a vlastně vše, co život nabízí. Baví mě procházky s naším psem i jízda na koni. Jsem nadšenou studentkou cizích jazyků, ráda si povídám s lidmi z různých koutů světa jejich rodným jazykem.
ISIC TIP:

S kartou ISIC máš na pobočkách Knihy Dobrovský slevu 10 % a 3 % navíc na veškerý sortiment e-shopu Knihy Dobrovský.