Nahlédni do světa Salvadora Dalího

Milovníci surrealismu mají jedinečnou možnost navštívit největší soukromou sbírku soch Dalího a objevit ta nejzajímavější díla z období, kdy se tento velikán velmi přiblížil myšlenkám Sigmundu Freudovi.

Tajemný představitel surrealismu

Expozice Salvador Dalí – Enigma nabízí ojedinělou výstavu 15 soch ze soukromé sbírky slavného italského mecenáše umění Beniamina Leviho. Blízký přítel světoznámého umělce zapůjčil do Prahy řadu ikonických děl. Mezi nejzajímavější exponáty patří bezesporu sochy Space Elephant, Space Venus a Snail and the Angel.

Ačkoli jej mnozí znají převážně jako malíře, Dalí byl všestranným umělcem a drtivá touha vyjádřit se v sochařství byla v jeho životě konstantní. Obzvláště se zajímal o sochařství v období od roku 1034 do roku 1987. Tato umělecká technika jej natolik fascinovala, že vymyslel řadu originálních modelů. Jeho díla jsou vyrobena z bronzu technikou ztraceného vosku. Ta spočívá ve vytvoření voskového modelu a jeh použití k vytvoření formy, do které se nalévá roztavený bronz.

Návštěvníci se dále mohou těšit také na 50 grafik. Ke zhlédnutí je v muzeu také speciální kolekce skleněných soch či sošky a šperky ve stylu Salvadora Dalího, které jsou vyhotoveny ze zlata a diamantů.

Na Dalího se slevou od ISIC

Surrealistické pojetí výstavního prostoru, rozmanitost exponátů a všudypřítomná oslava Dalího uměleckého génia nadchnou znalce i sváteční návštěvníky muzeí, kteří s objevováním díla tohoto španělského mistra teprve začínají.

Muzeum Enigma najdeš v Opletalově ulici 1535/4 v Praze, pár kroků od Václavského náměstí. Cena plného vstupného je 300 Kč, držitelé průkazu ISIC však mohou využít zvýhodněného vstupného za 179 Kč.

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.