Malibu v plamenech – Recenze knihy

recenze knihy Malibu v plamenech

Malibu v plamenech je další úspěšná kniha Taylor Jenkins Reid. Za úspěchem stojí její umění vyprávět příběhy jednotlivých postav a mistrně je provazovat. V této knize se jí navíc podařilo spojit výlet do minulost se současností v jeden dokonalý celek.

Kniha je jedním velkým mejdanem, na který se sjíždí smetánka a nejvybranější zlatá mládež z L.A. Hudební hvězdy, herečky, modelky, scénáristé a sportovci, prostě všichni, kdo něco znamenají. Hostitelem velkolepé party je Nina, úspěšná surfařka a její tři sourozenci. V její vile v Malibu na útesu se rozbíhají příběhy nejen jí samotné, ale i jejich sourozenců a dalších hostů. Alkohol teče proudem, drogy a sex dodávají večírku na bujarosti. Čím déle mejdan běží, ukaKniha Malibu v plamenech zuje se, že onen růžový život privilegované sourozenecké čtveřice vůbec růžový není a že i oni se musí potýkat s problémy, o které nikdo nestojí. Jejich příběhy potvrzují, že peníze ani úspěch nejsou zárukou štěstí, a to ani když jste krásná a úspěšná žena jako Nina.

To ostatně poznala i Niny matka, která se jednoho dne potkala s nedostižnou a neodolatelnou hudební legendou Mickem Rivou. Kniha v první části zachycuje příběh June a Mika (rodiče sourozenců) a vrací se tak v čase o 27 let zpět. Vykresluje muže bez charakteru a hodnot, který poblázní mladou, krásnou ale vlastně úplně obyčejnou ženu. I přes velkou lásku s ní ale nedokáže žít a nakonec ji opouští i se čtyřmi dětmi a zanechá je bez financí a další péče. Podobnost naivního přístupu v lásce k mužům a následného zklamání June a Niny není vůbec náhodná. Díky pohledu do minulosti čtenář lecos pochopí v příběhu postav, které vrcholí právě ve 24hodinovém mejdanu.

Závěr večírku je jiný, než všichni zúčastnění očekávali. Dům na útesu se ocitá v plamenech a rozkreslené příběhy nabírají obrat. Požár se tak stává katarzí, která drasticky čistí to, co se roky vleklo bez řešení se nyní stává jasné.

Autorka má schopnost vyprávět současně několik příběhů, aniž by se v nich nějak výrazně ztrácela. To už se nedá říct o čtenáři. Základní příběhy čtyř sourozenců by na linku knihy bohatě stačily a další byly spíš jakousi vycpávkou. Z mého pohledu trochu zbytečnou, protože odváděly pozornost od osudů, které chce čtenář sledovat. Možná proto, mě o něco víc bavila ta část knihy, která popisuje příběh June a Micka a umožňuje s nimi lépe splynout.

Přesto, kniha Malibu v plamenech je příjemné letní čtení, které se postará o skvělý čtenářský zážitek. Navíc, po jeho přečtení ti bude tak nějak lépe, protože prozření, že štěstí nestojí na penězích a úspěchu, ale spíš v pohledu na svět a správných rozhodnutích, udělá člověku dobře.

Autor
Vlaďka Horáková
Mojí vášní je cestování, ráda objevuji nová místa, která voní exotikou. Ráda fotím, tančím salsu a zkouším recepty, které jsem si dovezla z cest.