Letní slavnosti staré hudby v Praze

Letní slavnosti staré hudby nedomyslitelně patří k prázdninové Praze. Do třetího desetiletí své existence vstupuje festival ročníkem věnovaným zejména hudbě šlechtických dvorů. Festival se koná od 23. července do 7. září.

Výhodné vstupné s ISIC

Pořadatelé festivalu letos umožňují zvýhodněný vstup pro držtele průkazů ISIC hned na dva koncerty Letních slavností staré hudby. Cena vstupenky na každý concert je 100 Kč. První zvýhodněný vstup můžete využít na koncert zahajovací. Uskuteční se 23. července od 20:30 v kostele Panny Marie Na Slovanech.

Jeho titul Meditatio odkazuje k Postním meditacím Marca-Antoina Charpentiera, které na koncertu zazní spolu s motety Henriho du Monta, Pierra Mélitona a Pierra Roberta. Tři mužské hlasy (Vojtěch Semerád, Ondřej Holub, Tomáš Král) za doprovodu bassa continua vytvoří místy temný, místy mohutný a zářivý témbr, typický pro francouzskou hudbu druhé poloviny 17. století.

Pestrý program

Druhá pozvánka směřuje ke koncertu Lilium mezi trním, který Vás uvede do světa raně barokní hudby v Českém království. Uskuteční se 6. srpna od 19:30 v kostele sv. Šimona a Judy. Zazní 11 písní z České mariánské muziky Adama Václava Michny z Otradovic a také skladby barokních kosmopolitů, H. I. F. Bibera, S. Capricorna či V. Albriciho.

Pestře složený program dá nahlédnout do poetiky a virtuozity v duchovní hudbě barokní Čechie, představí skladatele usedlé i světoběžníky, Čechy i Italy. Sopranistku Hanu Blažíkovou doprovodí rezidenční soubor festivalu Collegium Marianum.

Autor
Veronika Vlachová