Kam za kulturou v květnu?

kam za kulturou v květnu

Přemýšlíš, kde se během studia odreagovat a kde doplňovat energii? Láká tě vyrazit někam za zábavou nebo poznáním? Přinášíme pravidelnou dávku inspirace na návštěvu kulturních akcí, výstav a festivalů z celé ČR.

Kulturní akce v Praze 

iMucha – Alphonse Mucha Visual Experience

iMuch

Kdy: 26. 5. 2022

Kde: O2 universum, Praha

Krásky z plakátů, malovaná historie Slovanské epopeje i neznámá díla se poprvé ukážou světu v pohybu v důmyslných animacích. Komiks, technologicky nejvyspělejší projekce nebo dechberoucí stagedesign umocní příběh secesního malíře. iMucha show je novým projektem Michala Dvořáka, který po úspěchu projektu Vivaldianno aspiruje na další úspěšnou světovou touringovou událost.

Festival přítomnosti 2022

festival přítomnost

Kdy: 14. 5. 2022

Kde: Kino Přítomnost, Praha

Jsou pro tebe jóga a meditace blízkým tématem? Vyraz zregenerovat duši na Festival přítomnosti, kde se setkáš s podobně naladěnými lidmi, a především pak se svým vlastním JÁ. Pod vedením lektorů mindfulness, védské meditace a dalších osobností poznáš hned několik přístupů k meditační praxi vycházející z nejrůznějších tradic. Festival je navíc benefiční, takže zaplacením vstupenky podpoříš lekce jógy pro seniory a děti v dětských domovech.

Brno

Animefest 2022 Brno

animenfest

Kdy: 20-22. 5. 2022

Kde: Výstaviště Brno

Chceš zažít netradiční podívanou? Navštiv největší český festival japonského komiksu (mangy), animovaného filmu (anime) a moderní japonské kultury. Jedná se o největší samostatný con svého druhu v ČR. Na programu jsou kromě promítání také zajímaví hosté, cosplay soutěž, přednášky, workshopy a parádním zážitkem budou i samotné kostýmy hardcore fandů mangy a anime.

Ostrava

Majáles Ostrava 2022

majáles Ostrava

Kdy: 13-14. 5. 2022

Kde: Slezskoostravský hrad

Jak nejlíp oslavit odchod covidu a příchod jara? Pořádnou pártoškou jménem Majáles! Letošní ostravský rozhýbe Pokáč, UDG, Redzed, N.O.H.A., Skyline a spousta dalších kapel. Nechybí ani doprovodný program jako Pub Kvíz, Laser Game nebo Band Contest a samozřejmě tradiční průvod.

Zlín

Zlín Film Festival 2022

zlín film fest

I když je jeho posláním především tvorba pro děti a mládež, nabízí festival široký výběr filmů a doprovodný program všem věkovým kategoriím. Jeden z největších filmových festivalů na světě s vynikajícím renomé odstartuje svůj 62. ročník. Letošní program je zatím v přípravě, ale pro představu – loni byla ústředním tématem Literatura ve filmu a na své si přišli jak fanoušci Harryho Pottera a Pána prstenů, tak i milovníci tradičních pohádek nebo komiksu. Mezi snímky oceněné na předchozích ročnících festivalu patří např. australská komedie Život jako abeceda, německý snímek o svérázné dceři astronauta Rocca mění svět nebo íránské drama s názvem Školní poklad, které je o klukovi, jemuž onemocní maminka a musí si najednou sám shánět peníze na živobytí. Snímků bývá ke shlédnutí více než přes 200, tak si zde určitě vybereš i ty!

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.