Kam na výstavu v září

Aby zářijový návrat do víru studijních povinností nebyl takový šok, zpestři si volný čas krátkým výletem za kulturou. Máme tipy, kam zajít v září na výstavu, ať už tě zajímá architektura nebo umění. Našli jsme i super akci pro milovníky dobrodružné literatury.

Naše zářijové tipy na kvalitní výstavy 

Pěšky nebo kočárem, Hradcem s panem Gočárem 

Kdy: sobota 17. září 2022, 10.00 – 13.00 hod 

Kde: Hradec Králové, začátek prohlídky u Bílé věže 

Objev kouzlo starého města a jeho architektury. Na historické prohlídce se dozvíš fakta a zákulisní informace o Hradci Králové od středověku až po první republiku. Exkluzivní formát putovní prohlídky městem kombinuje divadelní představení a osobní rozvoj, takže zažiješ opravdu jedinečnou atmosféru.  

Objekty prohlídky: Staré město, Bílá věž s komentovanou prohlídkou města z výšky, Kaple svatého Klimenta, Katedrála svatého Ducha, Galerie moderního umění, Šatlava.  

Vstupenky a více informací hledej zde. 

Upoutávka na výstavu Hradcem s panem Gočárem

Město jako přízrak / Pražské inspirace Jaroslava Foglara 

Kdy: 3. září 2021 – 4.září 2022 

Kde: Muzeum Hlavního města Prahy, Dům U Zlatého prstenu 

Spisovatele Jaroslava Foglara ti asi není třeba představovat, ale pro jistotu – jde o populárního autora knih pro mládež a Rychlé šípy i hrdinové dalších foglarovek jsou skoro kultovní záležitostí už pro několik generací čtenářů. Většinu života strávil Jaroslav Foglar v Praze, jejíž atmosféru přenesl do tajuplných měst svých románů. Výstava představuje městské inspirace a motivy Foglarovy tvorby v souvislosti a v kontextu s tehdejším prostředím Prahy.  

Vstupenky a více informací hledej zde 

Nikdo sem nepatří víc než vy 

Kdy: pátek 23. září – 30. prosinec 2022 

Kde: Národní galerie v Praze, Veletržní palác 

Pokud máš chuť vstřebat něco trochu náročnějšího, navštiv ústřední výstavu Fotograf Festivalu ve Veletržním paláci NG Praha. Výstava představí různé umělecké strategie, které si kladou za cíl zpochybnit manipulaci nacionalistických narativů pro politické účely. Díla umělců a umělkyň ze zemí střední Evropy zachycují nedávný vývoj a jeho historickou podmíněnost, vliv institucí, napětí mezi lokálním a globálním děním či vzdor vůči ideologiím. Jinými slovy, můžeš se těšit na výstavu, kde si můžeš utřídit vlastní myšlenky a názory na současné politické nešvary. 

Vystavující umělci: Norman Behrendt, Eiko Grimberg, Barbara Gryka & Filip Kijowski, Szabolcs Kisspál, Dori Lazar, Rafal Milach, Emilia Rigova, Anike Joyce Sadiq, Christina Werner, Jiří Žák, Michaela Nagyidaiová 

Vstupenky a více informací hledej zde 

ukázka z výstavy Nikdo sem nepatří víc než vy

Foto: archiv pořadatelů

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.