5 nejlepších filmů od Tarantina

Quentin Tarantino filmy

Když jsem přemýšlel na začátku tohoto měsíce o čem bych psal, vůbec jsem netušil. Pak mě napadlo, podívat se, kdo tento měsíc slaví narozeniny. A hle, můj nejoblíbenější režisér slaví 59 narozeniny.

Quentin Tarantino je jen jeden

Quentin Tarantino je jeden z nejvýznamnějších režisérů tohoto století. Je držitelem 8 nominací na Oscara, z nichž dvě ve zlaté sošky proměnil. Zjistil jsem, že mu na poličce stojí víc jak 25 cen z prestižních filmových festivalů. V žebříčku ČSFD je na prvním místě rovnou ve dvou kategoriích. Nejoblíbenější režisér a Nejoblíbenější scénárista. Jak už jsem již říkal, Tarantino je moje srdcovka, a tak jsem vybral TOP 5 filmů, na kterých se Tarantino podílel.

1. Gauneři (1992)

Gauneři jsou prvním celovečerním filmem Quentina Tarantina. Dal do něj vše, aby ve svých 29 letech film Gauneři ukázal svůj talent filmovému světu. Do studia Miramax vstupoval se scénářem v ruce a odházel s 1,2 milionu dolarů na natočení filmu. Byl mladý, nezkušený, ale měl drzost a odhodlání. Takže napsal hercům jako jsou Tim Roth, Harvey Keitel a Steve Buscemi. Tehdy to již byli zkušení herci, ale scénář mladého Tarantina je natolik zaujal, že si na spolupráci hned plácli. Gauneři jsou velmi komorním filmem pouze s 10 herci a na plátně uvidíme spíš polovinu z nich. Díky velkému množství dialogů připomíná scénář spíše ten divadelní než filmový.

Ale teď už k ději, parta zločinců, kteří se navzájem neznají jsou naverbováni mafiánem, aby vykradli místní klenotnictví. Každá loupež má obvykle své mouchy, ale tahle se pokazila hned od začátku, a policisté jsou na místě prakticky hned. Postupně se prchající zločinci setkají na místě, kam měli přivést lup a jejich podezřívavost, kterou k sobě vzájemně mají nebere konce. Emoce s nimi hází a jeden z nich navíc silně krvácí. To jsou Gauneři!

2. Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Pulp Fiction je asi největší hvězdou mezi kultovními filmy. Právě tímto dílem si Tarantino Pulp Fiction Tarantino vybudoval svoji tvůrčí jedinečnost a zapsal se do všech knih filmových postupů. Film se stal naprostou ikonou a upomínky na něj najdeš i v dnešní době. Pulp Fiction se odehrává v Los Angeles v gangsterském prostředí a je spojením několika historek, které se vzájemně propojují, a to jak dějově, tak hlavními postavami. Nájemným vrahem (John Travolta), mafiánským bossem (Ving Rhames) a mladičkou na drogách závislou dívenkou z lepší společnosti (Uma Thurman). Nechci prozrazovat víc, protože je to právě koncept filmu, který si hraje s nepředvídatelností jednání a pohnutek postav. Pulp Fiction okouzlil nejenom mě, ale především celou odbornou společnost a na Oskarech získal 7 nominací a jednu proměnil. Zlatou palmu za nejlepší film si odvezl také z Cannes. Tento film je ikonou filmografie, nic víc vědět nepotřebuješ!

3. Nespoutaný Django (2012)

Drsný rok 1858 v Americe, kde probíhá občanská válka, upoutal Djanga (Jamie Foxx) do okovů.Nespoutaný Django od Tarantina Otroka Djanga  si na trhu koupí solventně vypadající Němec, vydávající se za zubaře (Christoph Waltz). Z Němce se nakonec vyklube renomovaný lovec lidí, který hledá pomocníka a Django se zdál být nejvhodnějším. Lovec lidí mu nabídne svobodu, pokud mu pomůže najít bratry Brittlovi, na které je vypsaná tučná odměna. Django v tom vidí možnost, jak najít svoji manželku, která je uvězněna na polích s bavlnou jižanského boháče (Leonardo DiCaprio). Tento film je skutečně hereckým koncertem hollywoodských hvězd. Příkladem je i realistické rozbití sklenice pěstí, které pro Leonarda DiCapria skončilo šitím v nemocnici, tak moc se do své role vžil.

4. Osm Hrozných (2015)

Pár let po válce Severu proti Jihu, se ve Wyomingu, kde zuří na zasněžených kopcích blizard, všichni z okolí uchýlí do bezpečí tepla obchodu s galanterií, uprostřed ledových hor. Říkáš si, co by zde mohlo být za zápletku? V galanterii se ale potkává Osm hrozných Tarantino zajímavá sestava osob. Lovec lidí znám jako Kat (Kurt Russell), lupička, kterou veze Kat na popravu (Jennifer Jason Leigh), major z války bojující na straně Severu (Samuel L. Jackson), budoucí šerif města, kde má být lupička popravena, který má temnou jižanskou minulost (Walton Goggins). Už teď je to úrodné pole pro pořádnou zápletku, a to jsem neprozradil zbylé čtyři hrozné. Na ty se budeš muset prostě podívat.

5 . Tenkrát v Hollywoodu (2019)

Je to poslední film, který Tarantino natočil a v pořadí jeho devátý. Tenkrát v Hollywoodu Vypráví příběh herce (Leonarda DiCapria) a jeho kaskadéra (Breda Pitta) z roku 1969 a jak název říká, celý děj se odehrává v Hollywoodu. Kdo zná trochu historii Hollywoodu, bude vědět, co se ten rok stalo. Ano, byla to smrt herečky Sharon Tate, kterou zabili přívrženci sekty Charlese Mansona. Sharon Tate hraje božská Margot Robbie, a opět, jak je u Tarantina zvykem, obsazuje ve svých filmech velké množství skvělých herců. Ukáže se třeba Al Pacino nebo Kurt Russell. Pokud znáš historii Hollywoodu v 70. letech minulého století a potrpíš si na kvalitní herecké výkony, rozhodně tě tento film nezklame.

 

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.