Vydej se za krásami Bosny a Hercegoviny

Bosna

Láká tě exotika, ale nechce se ti jezdit nikam daleko? Pak je pro tebe Bosna a Hercegovina tou pravou volbou! Tato krásná země v srdci západního Balkánu tě zaujme svojí přírodou, kulturou i architekturou.

Jak se do Bosny dostat?

Přímé letecké spojení s Českou republikou zatím bohužel neexistuje. Můžeš využít lety s přestupem v Istanbulu či v Záhřebu. Pohodlné spojení zajišťuje Ryanair z Vídně do východobosenského města Tuzla. Ceny těchto letenek se pohybují velice nízko, většinou okolo 20 eur. Z Tuzly se dostaneš do hlavního města Sarajeva autobusem přibližně za 3 hodiny.

Mezi Prahou a Bosnou existuje také autobusové spojení. Cesta po silnici trvá obvykle okolo 17 hodin. Vyrazit můžeš i autem.

Sarajevo

Hlavní město Bosny a Hercegoviny je skutečně jedinečné. Nachází se v údolí v obklopení vysokých hor, které mu dodávají zvláštní atmosféru. V průběhu historie se na území města mísilo hned několik různých kultur, včetně té osmanské, což je zřetelné na místní architektuře a památkách.

V současné době je Sarajevo moderním městem s bohatým společenským životem. Ve městě najdeš spoustu restaurací, obchodů, galerií či památek. Jednou z nich je i bobová dráha ukrytá v kopci nad městem, po které se proháněli sportovci během zimní olympiády v roce 1984. Na místo se nejlépe dostaneš lanovkou, ze které si můžeš užívat nádherný výhled na celé Sarajevo.

Další z památek, kterou rozhodně nesmíš při návštěvě města vynechat, je staré město Baščaršija. Jedná se o historické jádro města plné malých uliček a tržnic, kde můžeš nakoupit spoustu místních výrobků či suvenýrů. Nachází se zde také nejslavnější sarajevská mešita pocházející ze 16. století.

bosna

Mostar

Druhým největším městem Bosny a Hercegoviny je Mostar. Toto malebné město ležící na řece Neretvě zná celý svět díky ikonickému kamennému mostu, který byl zničen během války v roce 1993. Za návštěvu ale stojí celé historické centrum, ve kterém si budeš připadat jako v pohádce. V Mostaru se nachází také spousta místních restaurací, díky kterým můžeš prozkoumat taje bosenské kuchyně.

Do Mostaru se ze Sarajeva dostaneš nejlépe vlakem, který odjíždí dvakrát denně z hlavního nádraží. Po cestě se nezapomeň dívat z okna, neboť příroda v okolí tratě je skutečně nádherná. Trať je díky své trase a výhledům považována za jednu z nejkrásnějších v Evropě. Po cestě uvidíš vysoké hory, ale i středověké hrady a mosty.

Ceny

Bosna a Hercegovina je pro cestovatele poměrně levnou zemí. Ceny jsou obecně vyšší ve větších městech, jako je Sarajevo, pořád jsou ale nižší než v západních zemích. Za jídlo v restauraci obvykle utratíš mezi 5–10 eur. Méně než v západní Evropě necháš také za ubytování.

Pokud budeš cestovat přes letiště v Tuzle, musíš se připravit na poněkud absurdní poplatky. Pro připojení k místní wifi se musíš nejprve dostavit k okénku „Informace“, kde za 2 KM (asi 24 korun) obdržíš na papírku vytištěné heslo. Stejnou částku musíš zaplatit také při odletu, údajně je to nějaký zvláštní typ letištní taxy. Nejedná se však o nic, co by zruinovalo tvoji peněženku.

Doprava po Bosně a Hercegovině

Přestože Bosna a Hercegovina disponuje železniční sítí, nejpohodlnějším a nejrychlejším dopravním prostředkem v zemi je autobus, který tě doveze do všech koutů země.

Pokud budeš chtít využít MHD, musíš se smířit s tím, že v bosenských městech neexistují pevně dané jízdní řády. Nezbývá ti tedy nic jiného, než si stoupnout na zastávku a čekat, co přijede.

Pro pohyb po městě se vyplatí využít také místních taxíků, které jsou pohodlné a vyjdou tě velmi levno.

 

 

Autor
Aneta Havránková