Poznej Budapešť v prodlouženém víkendu

Víkend v Budapešti

Řešíš plány na prodloužený víkend, láká tě to za hranice, ale Londýn, Paříž a Amstr už znáš jako svou rodnou vísku? Dej šanci Budapešti, městu na Dunaji s historickým centrem nezkaženým selfie tyčkami, které má vlastní sochu svobody a doslova bublá zážitky, a to nejen díky hrncům s perkeltem.

Budapešť – co čekat od “Perly na Dunaji”?

S tím bubláním si až tak legraci neděláme – město Budapešť je vyhlášené lázeňské město a vyvěrá pod ním celkem 123 lázeňských pramenů. V mnohém připomíná Prahu – nad řekou se tyčícím Budínským hradem, množstvím mostů a ostrůvků, a taky svými vlastními “náplavkami” s trhy a akcičkami. Turisté sem jezdí nejen kvůli lázním, pálence a paprikovým klobásám, ale třeba také na letní hudební festival Sziget, neboli „Ostrov svobody“.

Budapešť ostrov svobody

Pár cestovatelských mouder na trip do Budapešti

Dojedeš sem relativně pohodlně vlakem, busem (pohlídej si ISIC slevu na dopravu) i autem (z Prahy se to dá pod 6 hodin), letenka se dá sehnat kolem 1 000 Kč a do centra tě pak přiveze shuttle bus. Ubytování na prodloužený víkend je ideální přímo v centru, kromě Airbnb můžeš využít třeba hostel od 600 Kč za noc (a tím nemyslíme zablešenou ubytovnu, ale více než slušný designový bejváček). I tahle evropská metropole má svojí Budapest Card, která značně zvýhodňuje cestování, vstupné do muzeí a památek, nákupy i koupačku v lázních a vychází na 44 EUR na tři dny.

Ceny jsou v Budapešti celkem příznivé, v normální restauraci se v pohodě najíš pod dvě stovky a pivo je zde sice o chlup dražší než v Praze, ale pořád na Evropu celkem levné. Trochu nevýhoda je, že v Maďarsku notně převažuje jazyk maďarština, které běžný smrtelník rozumí asi stejně, jako mordorské orkštině. Naštěstí přímo v Budapešti se alespoň v základní infrastruktuře hovoří anglicky, maďaři se hodně snaží vyjít vstříc a určitě prolomíš ledy, když se předem naučíš říct aspoň Jó napot nebo Köszönöm (česky: Dobrý den a Děkuji).

Památky v Budapešti

Nejen milovníci historie by měli zajít na Budínský hrad. Vede na něj romantická stará lanovka a od osmi hodin večer je zdarma přístupná Rybářská bašta, která díky systému věží a hradeb vypadá jako kulisa z dobrého fantasy filmu, ale hlavně nabízí parádní výhledy na město. Když už tu budeš, vyplatí se vidět i poblíž se tyčící Matyášův chrám, jehož gotická monumentálnost dostane do kolen nejednoho hříšníka.

Ruin bary – party jako v postapo světě

Jelikož i Budapešť potrápilo válečné bombardování a běžné chátrání, nachází se ve městě řada opuštěných a polorozbořených budov, zdaleka ne ve všech se to ale hemží squattery. Majitelé některým z nich dali nový život a udělali z nich stylové bary s graffiti na stěnách, uměleckými instalacemi a třeba lustry z plastových kelímků. Největší komplex ruin pubs v Budapešti je Instant, najdeš tam rovnou 8 barů a 4 taneční parkety.

Termální lázně v Budapešti

Lázně v Budapešti určitě nejsou žádné akvaparky, kde o svůj krychlový metr v bazénu musíš svádět bitku s gangem rozdováděných mrňousů, ani sterilně vyhlížející sanatoria plná neduživých jedinců. Jsou to impozantní historické prostory, někdy i z dob osmanské nadvlády, kde se dá výborně relaxovat v bazénech o různých teplotách, vířivkách, saunách nebo parních komorách. Odehrává se tam velká část společenského života místních. Nejznámější a celkově nej jsou Lázně Szechényi. Opravdová historie pak dýchá z Lázní Rudas, které se honosí nádhernou místností s bazénem ve tvaru osmiúhelníku a s obří skleněnou kupolí místo stropu.

termální lázně Budapešť

Nákupy v Budapešti

Ekvivalentem Pařížské ulice v naší metropoli je Andrássyho třída plná butiků nejluxusnějších světových značek. Standardně movitý člověk si pak přijde na své na „Fashion street“ a Váci. Klasickým “ócéčkem” s haldou obchodů, restaurací a kinem je pak WestEnd CityCenter, které je btw architektonicky velice zdařilé. Regionální jídlo jako langoš, perkelt (= to, co znáš od babičky jako guláš) nebo sladké dobošové řezy ochutnáš v Central Market Hall. Nejsi vyznavač nájezdů na standardní chrámy konzumu? To tě určitě nadchnou design centra, blešáky a další alternativně laděná zákoutí.

Nákupy v Budapešti

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.