Palestina a Izrael – cestopis

Pohled na Jeruzalém, kde je vidět skalní dóm, vedle kterého se tyčí minaret mešity Al-Aska

Cestopis ze Svaté země, na které se dnes rozprostírají dvě země – Palestina a Izrael – popisuje nejzajímavější místa, která stojí za návštěvu a nabízí zajímavý výlet do historie. Lehce se dotkneme i sporu mezi Palestinou a Izraelem.

Celý nápad vydat se do Palestiny začal ve školní lavici. Měli jsme tehdy zeměpis a já se snažil pochopit, co vlastně na tomto kousku pouště vzbuzuje takové množství emocí. Nenajdeš zde ropu ani jiné vzácné nerosty, které většinou za spory o území stojí. Celé bádání mě dovedlo ke spornému hlavnímu městu Jeruzalému, které si obě země nárokují. Jeruzalém je obecně velmi zajímavý svojí historií a tím, jak utvářel dějiny mnoha dalších zemí. Je tu totiž položen základ všech tří náboženství. Takže zde najdeš židovskou Zeď nářků, křesťanský hrob Ježíše a islámský Skalní dóm. No měl jsem mnoho otázek a musel jsem se do této pozoruhodné země vydat.

Jak se vlastně dostat do Izraele?

Nejdůležitější bylo zvolit, po jaké trase se do Palestiny vydat. Existuje zde totiž více možností. Tou nejčastější je přímý let do hlavního města Izraele Tel Avivu. Je to sice rychlá a přímá cesta, ale vždy je výrazně dražší než kombinované lety. Já si vybral let přes Istanbul, kde jsem si nechal na přestup alespoň 7 hodin, a díky tomu jsem si mohl prohlédnout město. Istanbul ti nabídne mnohé, ať už dobré turecké jídlo, do kterého nespadá pouze kebab, tak i úžasné památky a atmosféru. Doporučuji si na letišti koupit a nabít jejich místní Istanbulkart, která ti zajistí cestování za nejvýhodnější cenu. Jedna nepřestupná cesta s ní stojí 6 korun a to znamená, že nabít si ji za 200 korun ti vystačí na celý den až dva dny, podle toho, jak dlouho se zde chceš zdržet. V Istanbulu doporučuji vydat se do čtvrti Cağaloğlu, kde nalezneš nejdůležitější památky. Pak se přes velký bazar můžeš vracet na letiště, dej si jenom pozor na místní dopravu. Doprava v Istanbulu je taková loterie, někdy jsem se na letiště dostal s rychlostí blesku, ale jindy se zastaví a připadáš si, jako bys projížděl D1. Určitě vsaď na metro, které je časově nejstabilnější a nejspolehlivější.

Komplikace na letišti v Izraeli

Na posvátnou půdu Palestiny jsem vystoupil v ranních hodinách a to, co mě udeřilo do očí, byla velká přítomnost vojáků a bezpečnostních služeb přímo na letištní ploše. Díky zkušenostem s atentáty, které se staly naposledy před 40 lety, si letiště zakládá na přísné bezpečnosti. Na pasové kontrole tě čeká úředník, který se tě dotáže, kam máš namířeno. Z vlastní zkušenosti doporučuji nezmiňovat žádné město, které se nachází na autonomních území Palestiny. Já to bohužel prozradil a následovalo 6 hodin náročných a nepříjemných pohovorů s několika úředníky. Drobnohledu byl také podroben můj mobil, celý foťák a takřka celý obsah zavazadel. Takže pokud se chceš dostat rychle a v pořádku přes hranice, tak neříkej nic podezřelého.

Jak se dostat z letiště do Jeruzaléma

Musím začít trochu od lesa, abych nastínil místní zvyklosti. Izrael je silně ovlivněn židovskými tradicemi, takže všichni zákonem dodržují šabat. To znamená, že od pátečního setmění do sobotního západu slunce se nepracuje. To znamená že ani autobusy z letiště vás neodvezou. Samozřejmě, že se z letiště můžeš dostat taxíkem, ale zaplatíš částku nekřesťanských hodnot. Většinou až desetkrát či dvacetkrát převyšuje cenu autobusu. Ale pokud dojedeš ve správný den, hned u výstupu z letiště je podrobné značení, jak se dostat na nástupiště pro autobusy, které tě zavezou přímo do Jeruzaléma. Dobrá rada je si peníze nesměňovat na letišti, ale až v Jeruzalémě v muslimské části města. Židovské směnárny nemívají dobrý kurz a chtějí 20-40% poplatek, který se liší od hodiny. Na té jediné směnárně si vyměň jen to, co potřebuješ na autobus.

Staré Město

Když dojedeš do Jeruzaléma, šokuje tě, jak krásné a moderní město to je, velké bulváry s pouličními umělci a moderními elektromobily. Avšak to není to pravé město, které chceš vidět a kvůli kterému jsi do Izraele dorazil. Já se ubytoval v jednom hotelu za branou Starého Města v křesťanské části. Využil jsem možnost uložit se na střeše hotelu, protože noci byly horké a usínat každý den při pohledu na hvězdy bylo opojné a romantické. Myslím, že najít si bydlení ve Starém Městě je dost velkou výhodou. Více vnímáš celou tu historickou významnost toho místa. Hlavní výhodou je to, že si ráno nebudeš muset tak časně přivstat, abys potkal řádové sestry, rabíny anebo imámy, kteří míří na své duchovní cesty. Ale již něco ke Starému Městu. Je rozdělené do 5 různých částí. Město se díky náboženským vlivům rozdělilo do Křesťanské, Arménské, Židovské a Muslimské čtvrti. Páté místo zaujímá Chrámová hora, což je pozůstatek Šalamounova chrámu. V každé ze čtvrtí nalezneš jedinečné památky, které se řadí do tří nejvýznamnější a nejposvátnějších náboženství. Do žádné z významných památek za vstup neplatíš, ale doporučuji si dohledat, jaké hodiny jsou zavřené. V mnohých stále probíhají náboženské rituály, kterých se nemůže účastnit veřejnost. Staré Město je neskutečně živé, i když má za sebou více než 6 tisíc let existence.

Panoramatická fotografie Jeruzaléma kde je vidět jeho historická část i moderní zástavba

Cesta do jesliček Ježíška

Z Jeruzaléma jsem se vydal směrem do Palestinské samosprávy navštívit místo, kam putovali poutníci z celého světa za kometou, která ohlašovala příchod spasitele. Betlém je zajímavý především svým náboženským rozpoložením. Město je totiž totiž nábožensky rozděleno na křesťanskou a muslimskou komunitu, ale na rozdíl od jiných částí země nehledejte ploty a zdi. Žijí v jedné společné komunitě a vzájemně si pomáhají a ctí se. To je rozhodně něco, co ti změní názor na vnímání náboženských rozepří. U místa narození Ježíše je velké náměstí, kde naproti sobě stojí Chrám narození Páně a Omarova mešita. Krásnou ukázkou je vzájemný respekt, při kterém si každý den střídají úklid společného náměstí. Město je krásně multikulturní, takže tam najdeš velmi ortodoxní část, kde na tebe skrze burku budou hledět maskarou zdůrazněné oči žen. Naprostým rozdílem jsou pak noční bary, do kterých se sjíždí Palestinci z okolí. Tento multikulturní šok je vlastně podstatou celé země zaslíbené.

Chrám Narození Páně který je pokryt býlím kamenem a jeho významnost vystupuje nad vším co v Betlémě je

Mrtvé moře

Při cestě z Betléma směrem na východ už na jazyku pomalu cítíš slanost a to znamená, že míříš blíže a blíže k Mrtvému moři, kde se ukrýval král David před Pelištejci. Před očima se mi vyjevili lidé ležící na vodě s otevřenými novinami či matlající si bahno na svá těla. To mě vždy neskutečně fascinovalo. Tak po pár hodinách vystupuji z autobusu se skupinou turistů asi kilometr od mořského letoviska a míjím budovy, které zejí prázdnotou a díry ve zdech připomínají pochmurnou historii bitevního pole. Historie zde dýchá téměř z každého zrnka písku. Volně přístupné pláže ale nejsou samozřejmostí, díky vysychání jsou pláže často nahrazeny solnými krápníky. Proto je mnohem lepší  zaplatit za vstup do jednoho z letovisek. Vstup je kolem 500 – 600 Kč za den, ale získáš za to možnost pitné vody, která se v 40stupňovém vedru opravdu hodí. Vždy se také nachází v areálu sprcha, která rozhodně přijde vhod, když se nacházíš na místě s neslanější vodou na světě. Tohle místo za návštěvu rozhodně stojí, je jedinečné a neopakovatelné.

Mrtvé moře, kde jsou na fotce kameny posety solí v krystaly

Nejstarší město světa Jericho

Poušť je běžně nehostinným místem, ale již 9 tisíc let př. n. l. se staly jeskyně v Jerichu útočištěm pro první kmeny obývající tuto zprvu drsně vyhlížející poušť. Jericho je nejstarší stále obydlenou městskou aglomerací světa, to ale není jeho jediná zajímavost. Je o něm zmínka i ve svatém písmu, kde podle Bible v knize Jozue popisuje jeho dobytí, při kterém armáda šest dní pochodovala kolem města s Archou úmluvy. Kdy sedmého dne se zdi kolem města zhroutily a město bez boje dobyli. Město je krásnou ukázkou toku dějin, ve kterém najdeš pozůstatky doby kamenné, bronzové, antické až po dnešní podobu. Jak jsem již zmiňoval, celá historická Palestina je velkou knihou popisující historické dění. Její půda je nasáklá krví a slzami, které formovaly svět, jaký známe dnes.

 

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.