Nejlepší univerzity světa

Oxfordská univerzita

Na světě je přes 25 000 univerzit. Které školy se pravidelně umisťují na nejvyšších příčkách v seznamu těch nejkvalitnějších vzdělávacích institucí? Uhádneš, které země mají nejvíce zástupců v top 5?

University of Oxford

Druhá nejstarší univerzita světa se pravidelně umísťuje na předních příčkách žebříčku nejprestižnějších škol. Oxford tvoří 39 kolejí, každá je známá pro jiné oborové zaměření. Poprvé se zde učilo už v roce 1096 a mezi známé absolventy patří například Stephen Hawking, Margaret Thatcher, Oscar Wilde nebo Rowan Atkinson.

oxford

California Institute of Technology

California Insitute of Technology, nebo taky Caltech, je prestižní americká škola se zaměřením na STEM obory. Škola funguje od roku 1891 a za dobu působnosti vyprodukovala 17 držitelů Nobelovy ceny. Zajímavý fakt? Na této škole se odehrává seriál Teorie velkého třesku.

Caltech

Harvard University

Harvard je nejstarší americkou univerzitou a zároveň pravděpodobně nejvíce proslulou školou na světě. Univerzita byla založena roku 1636 a je pojmenovaná po absolventovi Johnu Harvardovi, který své alma mater odkázal knihovnu. Harvard vychoval 8 amerických prezidentů, 188 žijících miliardářů, 70 laureátů Nobelovy ceny a 108 držitelů olympijských medailí.

Harvard

Stanford University

Stanford patří mezi největší americké univerzity, ročně přivítá až 17 000 studentů do prvního ročníku. Tato škola patří mezi ty „nejvybíravější“ v Americe, dopis o přijetí ročně obdrží pouze 4 % studentů, kteří pošlou přihlášku. Fun fact? Spisovatelka Amanda Brown se inspirovala vlastními zkušenostmi ze studia práv na Stanfordu a napsala knihu Pravá blondýnka, která se stala předlohou stejnojmennému filmu.

Stanford

University of Cambridge

University of Cambridge byla založena skupinou studentů a profesorů, kterým se nelíbilo vedení Oxfordské univerzity. Jde o čtvrtou nejstarší univerzitu na světě. Skládá se z 31 kolejí a má až 150 akademických kateder. Na Cambridge studovalo 47 hlav států, 14 britských ministerských předsedů a přes 190 držitelů olympijských medailí. Mezi slavnými absolventy jsou například Charles Darwin, Ludwig Wittgenstein, Lord Byron nebo Sir Ian McKellen.

Cambridge

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.