Může být železniční doprava ještě bezpečnější?

Představte si, že jste se vlastní chybou dostali na místo, odkud není cesty zpět. Co se vám v tu chvíli honí hlavou? I tím se zabývaly bezpečnostní spoty Správy železnic, které měly premiéru v polovině prázdnin a určitě stojí za vaši pozornost. Můžou vám zachránit i život.

Jak předejít železničním nehodám?

Přestože je železnice z hlediska statistiky nejbezpečnějším druhem dopravy, umírají na ní stovky lidí ročně. V naprosté většině jde o jednoznačné porušení pravidel ze strany řidičů silničních vozidel, cyklistů či chodců. Ti nerespektují výstražné systémy, vjíždějí či vcházejí do kolejiště v okamžiku, kdy je v činnosti zabezpečovací zařízení, či přecházejí koleje na místě, kde je to zakázané.

Každý rok vynakládá Správa železnic nemalé finanční prostředky do preventivních kampaní. Letos vznikly čtyři bezpečnostní spoty, které cílí na tu nejohroženější skupinu – žáky středních a studenty vysokých škol. Podívejte se a dávejte pozor. Může vám to zachránit život. Všechny čtyři bezpečností spoty jsou dostupné buď na stránkách Správy železnic anebo na YouTube Správy železnic.

Autor
Veronika Vlachová