Kam na víkend po Evropě?

pohled na nabrezi nyhavn. kodan, dansko

Láká tě vycestovat za hranice aspoň na víkend po Evropě? Máme pro tebe tipy na krásná víkendová místa v Evropě, kam se dostaneš do pár hodin autem nebo levnou letenkou.

NA VÍKEND PO EVROPĚ RYCHLE A LEVNĚ

Jarní měsíce jsou ideální doba na cestování po evropských památkách i přírodních zajímavostech. Počasí už přeje a ještě se to všude nehemží turisty a rodinami s děckama na prázdninách. Našli jsme pro tebe 3 místa v Evropě jako stvořená pro víkendový pobyt, která můžeš navštívit s levnou letenkou nebo do pár hodin autem. Určitě nechceš na víkendový pobyt obětovat balík peněz a ztratit 2 dny na cestě.

Navštiv evropské metropole

Kodaň, Dánsko

Na eurovíkend do Kodaně vyraz nejlépe letecky. Kodaň se nachází na východním pobřeží největšího dánského ostrova Sjælland a jejím symbolem je socha Malé mořské víly. Tu si můžeš prohlédnout při projížďce na kole po malebném nábřeží Nyhavn. Kola jsou v Kodani tak oblíbená, že mají cyklisté dokonce přednost před auty a funguje tu i dost půjčoven. Kolo můžeš také vyměnit za loď a užít si panorama města při plavbě na místních kanálech.

Za vidění stojí skandinávský mramorový kostel Frederikskirken, Kulatá věž Rudentårn s nejstarší hvězdárnou v Evropě, i kodaňské zámky. Jeden den můžeš zakončit třeba v pivovaru Carlsberg, kde je i muzeum a návštěvnické centrum. Umění si užiješ v Dánské národní galerii a když se budeš chtít trochu vyblbnout, tak na tebe čeká Zábavní park Tivoli plný atrakcí, horských drah a bezstarostné zábavy. A jestli chceš zažít, co znamená pravé dánské freečko, vydej se do alternativní čtvrti Svobodný stát Christiania. Je to území s vlastními zákony a dobře naladěným návštěvníkům je vždy otevřeno.

zabavni-park-tivoli-kodan-dansko freetown-christiania-kodan-dansko

Foto: https://www.tivoli.dk, https://www.guidigo.com

Neapol, Itálie

Víkend v Neapoli je další možností, jak využít levných letenek při cestování po Evropě. Uchvátí tě hlavně místní atmosféra, protože Neapol prostě žije a je plná kontrastů. To nejkrásnější navíc zvládneš projít pěšky, vše se nachází ve staré čtvrti Centro Storico, která patří pod UNESCO. Začni honosnou třídou Via Toledo, která se postupně rozbíhá do zapadlých uliček s kavárničkami a historickými zákoutími a končí v přístavní čtvrti Santa Lucia. Z Via Toledo se dá dojít až na středověký hrad Castel Nuovo nebo se projít Španělskou čtvrtí. Nenech si ujít ani nejstarší neapolský tržnici Pignasecca nebo vyhlášené pizzerie Di Matteo a Sorbillo. V přístavní čtvrti se pokochej královským palácem Palazzo Real a nejstarší italskou operou Teatro San Carlo. Když už budeš v Neapoli, stojí za zvážení také navštívit starověké Pompeje, které jsou mimořádně zachovalé díky sedimentům z výbuchu sopky Vesuv a dostaneš se sem vlakem z Neapole zhruba za hodinu.

pohled-na-neapol-z-pevnosti-sant-elmo

Foto: https://naplespompeii.com/

KAM DO PŘÍRODY PO EVROPĚ

Hallstatt, Rakousko

Další evropskou destinací, která je snadno dostupná a uchvátí tě, je malebné městečko Hallstatt v Rakousku. Na víkend tam můžeš vyrazit autem, z Prahy jsi tam za necelých 6 hodin a z Brna se to dá i pod 5 hodin. Hallstatt je vyhlášený okouzlující atmosférou, krásnou alpskou přírodou, bohatou historií a solným dolem, takže jej má na seznamu i UNESCO a Číňané si dokonce postavili vlastní kopii Hallstattu. Wonder moment, který zažiješ, když poprvé spatříš městečko obehnané majestátným pohořím Dachstein, nejde popsat.

I když je Hallstatt malý, nudit se tu nebudeš. Už v červnu se můžeš koupat v jezeře, okolo něj pak najdeš stezky na procházky nebo kolo, které tě zavedou do zajímavých zákoutí nebo k parádním výhledům. Ve městě stojí za návštěvu solný důl, hřbitov s kostnicí nebo projížďka lanovkou na Salzberg. Při procházce městem Hallstatt si všimni typické hrušky, která roste popínavě na každém druhém domě, tradičního kroje Dirndl a v restauraci určitě ochutnej spätzle. Vyrazit můžeš i na vysokohorskou túru po okolí – lanovkou na vrchol Krippenstein na vyhlídku pro odvážné Five fingers nebo do ledových jeskyní.

hallstatt-rakousko vyhlidka-5fingers-dachstein-rakousko

 Foto: https://dachstein-salzkammergut.com

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.