Jitka a její cesta do Austrálie

Jitky job and work v Austrálii

Studentka Jitka strávila dvanáct týdnů v Austrálii. Jak se do Austrálie dostala? Co tam dělala? Jaký jsou lidé a život v Austrálii? Školský systém? Práce? Přečtete si o zkušenosti Jitky v článku níže.

Jmenuji se Jitka Hložková a minulé léto jsem strávila v Austrálii. Navštívit tuto zemi bylo už od dětství mým snem, takže jsem byla velmi nadšená, když se mi tato možnost naskytla. Jak se to tedy přihodilo? Jakožto studentka vysoké školy vlastním průkaz ISIC. Díky této kartičce všem studentům přichází několikrát do roka různé maily se slevami a soutěžemi. Jednoho dne mi tedy přišel mail se soutěží o studijní pobyt v Austrálii.

Vyhrála jsem studijní pobyt Austrálii a co dál?

I když jsem ani nedoufala, že bych mohla vyhrát, odpověděla jsem na soutěžní otázku a pustila to z hlavy. Asi po měsíci jsem obdržela hovor, kde mi bylo řečeno, že jsem danou soutěž vyhrála. V ceně byl samozřejmě pouze jazykový kurz, ostatní náklady se musely doplatit. A jelikož jsem pouze studentka závislá na rodičích, bylo nutné tuto nabídku s nimi řádně prokonzultovat.

Dalším problémem byl také čas. Nechtěla jsem zameškat ve škole, jediná možnost tedy byla vyjet na léto, tudíž jsme měli asi měsíc na to vše zařídit. To se nakonec díky agentuře AustraliaOnline a mým rodičům podařilo.

Vydala jsem se tedy vstříc prozatím největšímu dobrodružství mého života. Plna nervozity a očekávání jsem nasedla na konci června do letadla a než jsem se stihla rozkoukat, už jsem byla ve škole. Konkrétně tedy v Inforum Education Australia, která se nachází ve městě Gold Coast. Všichni ve škole byli moc milí, jak učitelé, tak spolužáci. Škola není nijak zvlášť velká a možná právě proto se zde setkáte s osobním a milým přístupem všech zaměstnanců.

Studium v Austrálii

Ve škole mohou vypomáhat i sami studenti, což může být velkou výhodou, i když na úkor zameškaných hodin. Jelikož je to přece jen studium v Austrálii ve škole, je jasné, že se bude člověk občas nudit. I tak ale musím uznat, že mí učitelé měli dobré kvality. Bohužel ne všichni učitelé v Inforum jsou takoví, méně zdatní jedinci se však dají najít všude. Obecně se vedoucí Inforum snaží, aby škola byla kvalitní, pořádají různé akce a výlety a kdykoli se najde nějaký problém, snaží se jej vyřešit.

Do školy se chodí pravidelně

Jediná věc, co by někomu mohla dost vadit, je to, že je povinná 80% docházka. Z tohoto důvodu je tedy lepší pro toho, kdo má dobrou angličtinu a chce mít více času, hledat si spíše školu s odborným zaměřením než jazykovku. Nicméně z mého pohledu je Inforum dobrá škola, především pro někoho, kdo angličtinu ještě příliš neovládá.

Australané jsou fajn

Na lidi jsem v Austrálii měla celkově poněkud štěstí, což mi dodávalo dobrý pocit každý den. A dodalo mi to i odvahu v mém kratším cestování ke konci mého pobytu. Moje studium v Austrálii trvalo 12 týdnů a poté jsem měla ještě dva týdny volna. Ty jsem využila na cestování v okolí Sunshine Coast, kde jsem zkusila na jednu noc couchsurfing. Jinak jsem se ubytovávala v hostelech pro „backpackers“. Další má destinace byla Sydney, která rozhodně nezklamala. Pak už jen zbývalo dořešit poslední věci před odjezdem, sbalit se a se všemi se rozloučit.

Jak najít v Austrálii brigádu

Celý pobyt samozřejmě nebyl dokonalý, ani jednoduchý. Řekla bych, že začátky v Austrálii jsou pro většinu lidí těžké, proto je také lepší sem jezdit na delší dobu, už jen kvůli všem těm krásám, které se zde nachází. Větší problémy se mohou naskytnout s hledáním práce. I já se trochu pokoušela, ale nedala jsem do toho vše a navíc jsem měla jen omezený čas, takže jsem se na to po určité době takzvaně vykašlala a jen si užívala australskou pohodu a samozřejmě studium v Austrálii nějaký ten čas zabere.

Udělej si dobré kontakty

Při hledání práce je důležité mít hodně kontaktů, nejlépe i zkušeností a především také štěstí. Nicméně je třeba být trpělivý a neztrácet naději. Obecně začínat z ničeho v cizí zemi je těžké. Austrálie je však krásná země a lidem, kteří zde zvažují zažít část svého života, bych poradila, ať jsou odhodlaní a jdou si za tím, co chtějí. Nic není nemožné.

Na závěr bych chtěla poděkovat především agentuře AustraliaOnline, která pomáhá všem, kteří se chtějí vyzkoušet studium v Austrálii, dále také společnosti ISIC, která pro nás studenty neustále vymýšlí různé slevy a soutěže a v neposlední řadě mé rodině a mým kamarádům ať už v ČR nebo ve světě.

Autor
Jakub Srněnský