Jak strávit den v Londýně

Jak strávit den v Londýně - City of London

Láká tě pulzující metropole, kde se snoubí elegance a historie s trochou punku a notnou dávkou rozmanitých kultur? Naše content specialistka Tereza žila v Londýne déle než rok a vezme tě s sebou na svůj ideální volný den v tomto jedinečném městě. I když současná situace cestování moc nepřeje, můžeš se nechat inspirovat a začít si plánovat výlet už teď.

London baby

Je devět hodin ráno, čas na kávu. Vyrážím do čtvrti Marylebone směr Monocle Café, kupuji latte, vajíčkový sendvič a nejnovější číslo magazínu Monocle, bez kterého se moje cesta do Londýna nikdy neobejde. Snídani si beru s sebou, protože si ji chci sníst v parku. Londýn patří mezi nejzelenější města Evropy a parky jsou tu opravdu překrásné, takže rozhodně doporučuji nějaký navštívit.

Po chvilce chůze přicházím do Regent’s Park, usedám na volnou lavičku a nasávám s prvním douškem kávy i zdejší nezaměnitelnou atmosféru. Kolem se procházejí páry, rodiny s dětmi, pobíhají tu běžci a na zeleném plácku už se srocují skupinky kamarádu, kteří zde budou celý den hrát fotbal, kriket nebo frisbee. Londýňané umí skvěle využít dobrého počasí a většina parků je během teplejších měsíců úplně plná.

Luxus a umění

Posilněná snídaní se vydávám na procházku přes zdejší rušné ulice. I o víkendu je tu dost narváno, ale pokud zrovna nikam nespěcháš, ničemu to nevadí. Spíš tě ta atmosféra naprosto pohltí a nabije energií. Jdu přes malebné Marelybone a kochám se elegantní architekturou zdejších městských sídel. Blížím se k Oxford Street, rychle ji přeběhnu a pokračuji dál.

Je tu přeplněno turisty a obchody jsou vždy narvané k prasknutí, takže pokud zrovna nevyhledáváš vystávání ve frontě, na nákupy se vydej radši do Soho. Je zde spoustu malých obchůdků, ve kterých najdeš mnohem zajímavější kousky.

Ulice v Londýně

Co si ale rozhodně nenechávám ujít, je nákupní dům Liberty, který stojí jen pár set metrů od Oxford Circus. Luxusní Liberty bylo postaveno už v roce 1875. Dnes zde nakoupíš především excentrické módní kousky, ale také luxusní doplňky do interiéru, kosmetiku či parfém. Prohlídka obchodního domu stojí za to, už jen kvůli výraznému architektonickému pojetí, které imituje budovy tudorovského stylu.

Po krátké zastávce v Liberty pokračuji pěšky dál k řece. Přecházím Piccadilly Circus, Coventry Street, Leicester Square a dostávám se k National Gallery na Trafalgar Square. Umění miluji, studovala jsem jej i na vysoké škole, takže se při každé návštěvě Londýna zastavím alespoň v jednom muzeu či galerii. V Anglii je ta obrovská výhoda, že národní muzea mají volné vstupy do stálých expozic.

Já jsem v National Gallery schopná strávit i celé odpoledne a každému milovníkovi umění doporučuji vyhradit si minimálně jednu hodinu na návštěvu. Muzeum čítá přes 2000 uměleckých kousků z období od 13. do začátku 20. století. Najdeš zde díla například od Da Vinciho, Botticelliho, Velázqueze, Van Gogha, Rembrandta, Moneta či Degase.

Londýnská Národní galerie

Sushi, street food a dobré pití

Naplněná inspirací od uměleckých géniů sbíhám už poměrně dost hladová ke stanici metra Embankment a svezu se pár zastávek k Liverpool Street Station. Tady se nachází můj nejoblíbenější sushi bar, který jsem kdy navštívila. Londýn je skvělých restaurací plný, takže nikoho nepřekvapí, že se výborně nají i na vlakovém nádraží. Moshi Moshi je malá, útulná a autentická japonská restaurace, kde vždy servírují opravdové lahůdky.

Chodím sem už dobrých deset let a zdejší sushi masteři si mě snad už i pamatují. Dám si pozdní oběd a vydávám se na procházku kolem Temže. Sushi jsem snědla asi půl kila, takže je potřeba to trochu vychodit. Skáču na metro a jedu jednu zastávku k St. Paul’s Cathedral, kde začíná nádherná vycházková trasa.

Od slavné katedrály je to k řece jen kousek, na jižní břeh Temže přejdeš po moderním mostě Millennium Bridge, který můžeš znát třeba z úvodních scén šestého dílu Harryho Pottera. Hned na druhém konci tě čeká slavná galerie moderního a současného umění Tate Modern, která sídlí v budově bývalé elektrárny. Takže pokud ti ještě nestačila dopolední dávka umění, nebo v případě že preferuješ modernu, můžeš vynechat návštěvu National Gallery a zamířit spíše do Tate. Připrav se na to, že některé výstavy zde mohou být zpoplatněny.

City of London School

Po další hodině v galerii se vydávám doleva a pokračuji ve vycházce kolem řeky. Cestou potkávám běžce, místní páry na procházce, hudební a taneční performery a turisty. Jde o takovou londýnskou promenádu. Míjím London Eye a končím procházku u Big Benu, jehož architektura mě nikdy nepřestane fascinovat, i když jsem budovu parlamentu viděla už stokrát.

Hned naproti je zastávka metra Westminster, kde nasedám znovu na „tube“ a vydávám se opět směr Liverpool Street Station. Tentokrát nejdu na sushi, ale vyrážím na příjemný večer směr Shoreditch. Jde o uměleckou a velmi trendy čtvrť, kde si svůj podnik najde každý. Jsou zde útulné restaurace, hlasité bary, street food i klasické anglické hospody. Tak na zdraví!

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.