Jak si užít podzimní Florencii

panorama podzimní Florencie

Příjemně teplý podzim v Itálii láká k objevování kulturních metropolí. Nenech si ujít třeba krásu Florencie – perly italského Toskánska.

Ve střední Itálii je obvykle o několik stupňů tepleji než u nás, proto je tu podzim velmi příjemný prakticky až do října. Zkrátka teď je ten ideální čas na procházku po památkách a nákupech, čehož je ve Florencii hojnost.  

Florencie – perla Toskánska  

Florencie je centrem italského regionu Toskánsko a známe ji jako město historie a kultury. Bohaté dějiny Florencie sahají až k Římskému období a skutečně rozkvetla díky rodu Medicejských, kteří byli velkými podporovateli umění a nechali povolat slavná jména, jako byl Michelangelo či Leonardo da Vinci. Florencie se tak stala kolébkou renesance. Řada památek Florencie je perfektně zachována, takže je co objevovat! 

Nejznámější památky Florencie 

Všechny významné stavby a muzea se nachází v historickém centru Florencie, které je mimochodem celé na seznamu UNESCO. Takže se dají obejít pěšky a ideální jsou na to alespoň dva dny. Co určitě nesmíš minout?  

Duomo Santa Maria del Fiore 

Dóm Santa Maria del Fiore najdeš na Piazza del Duomo a jde asi o nejkrásnější katedrálu ve Florencii. Díky své červené kopuli od Brunelleschiho tě upoutá na každé panoramatické fotce města. Interiér je oproti tomu celkem jednoduchý, až na obří fresku, která zevnitř pokrývá celou kupoli. Vstupné do samotné katedrály je zdarma, další její části a přilehlé památky už jsou zpoplatněny. Nejlepší je rezervovat vstupenky online, kde můžeš zvolit “balíčky” vstupenek do více objektů (kopule, podzemní ruiny pod katedrálou, dále Baptisterium Jana Křtitele, muzeum Duomo a Giottova zvonice). 

santa-maria-del-fiore

Giottova zvonice 

Giottova zvonice stojí vedle katedrály Santa Maria del Fiore. Jmenuje se po svém architektovi Giottu di Bondone. Cestou nahoru tě čeká hodně schodů, ale výhled na katedrálu a panorama města stojí za to. Návštěvu si určitě rezervuj dopředu.  

Baptisterium Jana Křtitele 

Baptisterium je jednou z nejstarších staveb ve Florencii, pro místní obyvatele je nejvýznamnější památkou. Na první pohled tě zaujmou troje bronzové dveře, které znázorňují výjevy z utrpení Krista a ze života Jana Křtitele. Strop baptisteria zdobí zlatá mozaika Posledního soudu s otvorem, kterým do prostoru proniká denní světlo.  

Piazza della Signoria 

Piazza della Signoria tvoří pomyslné srdce Florencie. Nachází se tu hned několik věcí ke shlédnutí – Neptunova fontána, Michelangelův David (replika), Judita a Holofernes, a také Palazzo Vecchio. 

Palazzo Vecchio  

Palác Vecchio byl postaven jako středověká pevnost a městská rada odtud řídila Florentskou republiku. Odehrál se tu pěkný kus historie, dnes palác slouží jako muzeum. Za prohlídku stojí i bohatě zdobený interiér, například bitevní fresky od dvorního malíře Medicejských Giorgiho Vasariho.  

palazzo-vecchio

Palazzo Pitti a zahrady Boboli 

Renesanční palác Pitti byl postavený v 15. století a sloužil jako královský domov pro rodinu Medici. Uvnitř najdeš několik galerií a muzeí. Obzvlášť na podzim jsou pak lákavé zahrady Boboli. Je to park v italském stylu s renesančními sochami, fontánami a krásnými výhledy na město.  

Ponte Vecchio 

Ponte Vecchio je nejznámější most ve Florencii ze 14. století, pod kterým protéká řeka Arno. Jako jediný přežil druhou světovou válku. Lemují ho malé obchůdky se suvenýry, takže chvílemi zapomínáš, že jdeš po mostě. Nejlepší fotku Ponte Vecchio pořídíš z nedalekého mostu Santa Trinity. 

ponte-vecchio

Muzea a galerie 

Vzhledem k tomu, kolik uměleckých děl se na půdě Florencie v průběhu historie nashromáždilo, by byl skoro hřích nenavštívit žádné muzeum nebo galerii.  

Galleria dell’Accademia 

Zde si můžeš konečně prohlédnout mramorový originál Michelangelova Davida. 

Galerie Ufizzi 

Galleria degli Uffizi je slavné muzeum umění, které obsahuje nejlepší sbírku italského renesančního umění na světě zasazenou v nádherných prostorech. Na návštěvu si vyčleň klidně 3-4 hodiny. 

Muzeum Galileo 

Hned vedle galerie Uffizi najdeš muzeum s rozsáhlou sbírkou vědeckých přístrojů – Galileovy dalekohledy a čočku z dalekohledu, se kterou objevil 4 galileovské měsíce planety Jupiter. A taky Galileův prostřední prst z pravé ruky. 

Kam na nákupy? 

Nejznámější „shopping street“ je Via de Tornabuoni, kde najdeš zvučná jména italských i světových módních domů, ale také malé obchody a ateliéry florentských módních návrhářů, obuvníků a různé vintage obchůdky nebo muzeum značky Gucci. Vzácné kousky italské módy můžeš vychytat také v outletech, jako jsou The Mall nebo Barberino Designer Outlet. Ve čtvrti San Lorenzo se pak nachází Mercato Centrale – trhy s italskými potravinami a street food. 

museo-gucci

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.