Jak si půjčit skútr v zahraničí a užít si svobodu na cestách

dovolená na skútru

Plánuješ cestu do zahraničí a chceš prozkoumat nové destinace? Pak půjčení skútru může být skvělou volbou, která ti usnadní pohodlnější prohlídku města a okolních oblastí. Nicméně, než si půjčíš skútr, je důležité dodržet několik zásad, abys minimalizoval riziko komplikací během svého výletu.

Co budeš pro řízení skútru potřebovat?

Před tím, než si půjčíš skútr v zahraničí, je důležité se ujistit, že máš potřebné řidičské oprávnění. V mnoha zemích může být potřeba speciální průkaz pro řízení motocyklů nebo skútrů s větším výkonem. Jinde ti naopak stačí standardní řidičský průkaz pro osobní automobily, který umožňuje i řízení malé motorky. Ověř si, zda země, do které jedeš nevyžaduje mezinárodní řidičský průkaz. Ten se vydává podle typu země na období 1 nebo 3 let a obsahuje údaje z klasického řidičského průkazu. Jeho výhodou je, že obsahuje překlady do jazyků více než 10 zemí, což usnadňuje komunikaci s místními úřady a policisty.

Mezinárodní řidičský průkaz vyřídíš na počkání na obecním úřadě, je třeba předložit platný řidičský průkaz a fotografii. Cena za vydání mezinárodního řidičského průkazu je aktuálně 50 Kč. Pamatuj si, že mezinárodní řidičský průkaz nenahrazuje klasický řidičský průkaz, takže ho vždy musíš mít při řízení vozidla u sebe spolu s mezinárodním řidičským průkazem.

jak půjčit skútr v zahraničí

Výběr půjčovny a skútru

Když si vybíráš půjčovnu skútru v zahraniční, je důležité si zkontrolovat recenze a zkušenosti s danou půjčovnou na internetu či Tripadvisoru. Není nic horšího než zjistit, že sis půjčil špatně udržovaný stroj, který ti během jízdy způsobí komplikace. Proto je dobré si předem přečíst zkušenosti a recenze ostatních zákazníků, kteří si skútr půjčili, a zjistit si, jaká je celková reputace dané půjčovny. Před podpisem smlouvy si pečlivě přečti podmínky půjčovny a ujisti se, že rozumíš všem poplatkům a nesetkáš se při vrácení s žádným nečekaným překvapením.

Při samotné výpůjčce skútru je důležité si pozorně prohlédnout všechny jeho části a zkontrolovat, zda není něco poškozené nebo nefunkční. Zkontroluj pneumatiky, brzdy, světla a další prvky, které mohou být nebezpečné během jízdy. Pokud si všimneš nějakého poškození, informuj o tom okamžitě půjčovnu. Je dobré si jej také ze všech stran nafotit hned při převzetí za přítomnosti předávajícího.

Bez pojištění si na skútr nesedej

Dalším krokem, který bys měl udělat, je ověřit si, jaké pojištění na skútr platí v místě kam cestuješ. Velmi důležité jsou podmínky týkající se pojištění a případné nehody. V mnoha zemích je zákonná povinnost mít sjednané povinné ručení, ale v některých případech se může jednat pouze o základní krytí. Proto je dobré zjistit, jaké jsou podmínky a v jaké výši jsou sjednány limity pro případné škody.

Ověř si, že je pojistitelem půjčovna a do jaké výše je spoluúčast při nehodě na tvé straně. V každém případě, nezbytností je samozřejmě klasické cestovní pojištění, které kryje náklady na ošetření v případě nehody a také je dobré mít pojištění odpovědnosti za způsobenou škodu. Takové pojištění pak kryje případnou spoluúčast nebo další škody třetím stranám, které mohou nehodou nastat.

dovolená na skútru

Když vyrazíš na cestu

Při jízdě na skútru v zahraničí je důležité dodržovat místní dopravní předpisy a zákony. Mnohdy se mohou lišit od těch, které jsou v České republice platné. Povinnost helmy nebo dodržená rychlosti je samozřejmost, ale je dobré se před cestou seznámit s místními dalšími místními pravidly a nevystavovat se tak riziku pokuty nebo dokonce odnětí řidičského průkazu.

Měj také na paměti, že v některých zemích se jezdí na opačné straně silnice, než jsme zvyklí u nás. Proto se nejprve snaž jet opatrně a zvyknout si na místní provoz. V mnoha zemích je ježdění na skútru povoleno pouze v určitém období a v zimě se mohou provozovatelé půjčoven rozhodnout pro uzavření provozu. Proto si předem zjisti, zda máš skútr k dispozici i v zimních měsících.

Vrácení skútru

Při vracení skútru se ujisti, že jej vracíš v dobrém stavu. Pokud sis při půjčení sjednal pojištění, zkontroluj si s půjčovnou, zda je skútr v pořádku a pokud ne, jaké kroky budou následovat. Pokud je skútr vrácen s poškozením, které nebylo zaznamenáno při převzetí, budeš muset řešit náhradu škody. Některé pojišťovny chtějí, abys uhradil na místě a po příjezdu náklady uhradí. Je dobré se ještě v České republice ujistit, jak v případě takové situace postupovat.

 

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.