Jak se sbalit do 7 kg

Jak se sbalit do 7 kg

Ulovit levnou letenku dnes není takové umění, najdeš jich jednoduše mraky. Levná letenka má ale jednu nevýhodu, musíš se umět sbalit na cesty do 7 kg, a to už chce trochu praxe. Máme pro tebe pár tipů jak na to.

Nejlehčí zavazadlo je základ

Jak se sbalit na cesty a kde nahnat potřebné gramy? Zásadní rozdíl tvoří vybrané zavazadlo. Vzít si sebou skořepinový kufr, nebo i látkový kufr s konstrukcí vždy váhově prohrává v souboji s odlehčeným batohem. Sice se nedá vše prakticky uložit tak, aby to člověk nevytáhl zmačkané a aby udržel přehlednost, ale na stranu druhou už zde šetříš minimálně třičtvrtě kila. Jestli jedeš do hor nebo v době nestabilního počasí, nezapomeň přibalit pláštěnku na batoh. V poslední řadě pak nezapomeň na povolené rozměry kabinového zavazadla.

Hygiena, kterou si koupíš až tam

Vybav se pouze na první noc a ráno a vše potřebné si pořiď až na místě. Do batohu si zabal jen kartáček na zuby a pastu, hřeben, mini balení deodorantu a sprchového gelu. Desinfekční gel si dej do kapsy. Všechno ostatní si koupíš na místě, i v zemích třetího světa se jsou obchůdky s drogerií na každém rohu. Vyřešíš tím také problém, že na palubu letadla nesmíš vzít víc než 100 ml. od jedné lahvičky. Místo froté ručníku si zabal rychleschnoucí ručník z mikrovlákna. Téměř nic neváží, a navíc je během chvilky suchý. Všechny hygienické potřeby zavři do průhledného sáčku o obsahu maximálně jednoho litru.

Nezapomeň na léky

Dostat se k lékaři může být na cestách trochu obtížnější a nemusí to být hned. Takže sbalit se na cesty a nevzít alespoň základní lékárničku by mohlo přinést potíže. Paralen, pastilky na bolest v krku, smectu, černé uhlí a endiaron. Malé balení dezinfekce, náplasti a strečové obinadlo. Léky dej také do průhledného pytlíku, možná je budou chtít na letišti vidět. Pokud se vydáváš do exotických krajů, vybav se repelentem proti moskytům, který koupíš v očkovacích centrech. Je sice výrazně dražší než ten klasický, ale funguje spolehlivě.

Turistka na trekingu v horách

Boty, které (ne)potřebuješ

Záleží na povaze cesty, ale jeden pár bot ti obvykle stačit nebude. Někdo si sice vystačí s trekovými sandály na celou dobu pobytu, ale tím se můžeš hodně omezit v aktivitách, a to by bylo škoda. Přece jen, na trek pralesem se v sandálech vydat nedá, výstup na vyhlášenou horu taky nebude bezpečný a některé oblasti se díky výskytu škorpionů a další havěti také vyplatí prozkoumat v kotníčkových botách. Takže uzavřené boty na sebe, otevřené do batohu.

Oblečení, které skoro nic neváží a zahřeje

Zde hraje roli destinace a aktivity, které plánuješ. Obecně ti postačí 7 ks ponožek, 7 ks spodního prádla, 5 triček, dvoje kraťasy a jedny dlouhé kalhoty. Lehká hřejivá mikina a soft sheel bunda. I když to zní bláznivě, must have je ultra light péřovka, tenká bunda, kterou sbalíš do maličkého balíčku a téměř nic neváží. Nejen v noci je nedocenitelným pomocníkem na cestách. Autobusy i vlaky ve třetím světě jsou jako pojízdné lednice a místní jsou často na cestu vybaveni čepicí a rukavicemi. Osvědčí se i pašmíny a teplé plédy.

V zemích třetího světa se vyplatí aspoň jednou za 14 dnů zajít do prádelny, kde ti za pár korun vyperou. V modernějších destinacích jsou dostupné samoobslužné prádelny se sušičkou. Doby, kdy jsme jezdili s oblečením na 14 dnů a něco navíc už jsou dávno pryč.

Cestopisy, knihy a další

Ultra light cestovatel už knížku do letadla ani praktickou bichli od Lonely Planet nebere. Pohodově je ale nahradíš čtečkou nebo menším tabletem. Nezapomeň na kvalitní powerbanku, s vybitým mobilem, ve kterém máš kontakt na ubytování či mapy, moc nepořídíš. Hodí se také čelovka, je jedno zda vyrážíš do přírody nebo do města. Když se vracíš v noci do hostelu, velké světlo si v pokoji nerozsvítíš, Příhodná je taky nepromokavá taštička na doklady a peníze, ideálně na krk, kterou nikdy neztratíš a můžeš ji mít schovanou pod oblečením.

Knihy na cesty

Co se může hodit?

Pokud se chystáš cestovat trochu na slepo, určitě se pokus vměstnat do baťohu lehkou hamaku. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že stačí najít dva stromy nebo cokoli kam se může zavěsit a můžeš si dopřát relax téměř všude. Dá se v ní celkem pohodlně přespat i pod širákem nebo si udělat jen pár hodin odpočinku při treku v přírodě.

Pokud chceš v hamace strávit cíleně víc nocí, nebo se na cestách spokojíš s opravdu levnými hostely, vyplatí se vzít vlastní spacák. Sbalit si na cesty spacák  už je to trochu oříšek, ale do teplých krajů je ideální hedvábný spací vak, který váží jen 160 g. Teplejší spacáky se dají pořídit i do 450 g.

A na závěr, nezapomeň si zabalit pohodu a dobrou náladu, nejen že nic neváží, ale skvěle se hodí na každou cestu!

Jak cestovat nalehko už víš, ale jak na levné ubytování na cestách?

Autor
Vlaďka Horáková
Mojí vášní je cestování, ráda objevuji nová místa, která voní exotikou. Ráda fotím, tančím salsu a zkouším recepty, které jsem si dovezla z cest.