Edinburgh – výlet do světa Harryho Pottera

Edinburgh hlavní město Skotska

Jestli patříš k těm, kteří vyrůstali s Harrym Potterem jako já, a ještě jsi v Edinburghu nebyl/a, tak je nejvyšší čas se tam vydat. Poradím ti, co vidět a kam se vydat.

Procházka po centru Edinburghu

Jestli existuje nějaké fakt romantické místo ve starém Skotsku, tak Edinburgh vede na celé čáře. Už to, že stojí na skalnatých výběžcích sopečného původu zasazený do malebné krajiny, by mu dávalo hodně bodů navíc. Ale zde je staroanglické úplně všechno – kamenné domy, úzké uličky, stylové hospůdky a všudypřítomné skotské kostky. Navíc, zde fakt nemusíš vůbec řešit hromadnou dopravu. Všude je kousek a courání se po Starém městě tě bude bavit.

Centrum Edinburghu je zajímavě rozdělené na dvě poloviny a Staré město od Nového dělí příkop v podobě zahrad. Ve Starém městě najdeš třeba hrad nebo historickou Royal Mile, kde denně hrají skvělí místní chlápci v kiltech na dudy, což dokonale podtrhuje styl celého města. Staré město je protkané uzoučkými uličkami se spoustou důmyslných zkratek. Když budeš mít Starého už dost, tak si můžeš odskočit na Princess Street za skvělými nákupy.

Duch Harryho Pottera je všude kolem

Koukáš kolem a stále vyhlížíš, zda se k tobě neblíží sova s dopisem z Bradavic? Není divu, protože zde na stopy malého kouzelníka narazíš na každém rohu, a dokonce i ten Vy-víte-kdo se nakonec vynoří. Ta podobnost není náhodná, protože právě zde J. K. Rowlingová žila a psala.

ulička ve městě Edinburgh

Příčná ulice

Diagonal Alley je ve skutečnosti Victoria Street a je jednou z nejkrásnějších ulic v Edinburghu a také asi tou nejbarevnější. Jestli si chceš užít parádní výhled na celou ulici, tak se vydej směrem ke Grass Marketu a zde po schodech vystoupej na terasy, kde jsou bary a restaurace.

Hrob Vy-víte-kdo

Tak jako spousta jiných věcí, je i Tom Riddle – Lord Voldemort skutečný. J. K. Rowlingová se při psaní knížek chodila procházet a v oblibě měla hřbitov, který byl hned vedle její oblíbené kavárny The Elephant House, kde psala. A právě náhrobky inspirovaly ke jménům postav v jejích knihách. Kavárna The Elephant House dodnes těží ze své popularity a za kávu nebo fotku si pěkně připlatíš.

The Balmoral Hotel

Jestli první stránky Harryho Pottera vznikaly, jak se říká, psané na ubrousek v průměrné kavárně, tak poslední kapitola byla napsaná v nejluxusnějším hotelu. Údajně v pokoji, kde spisovatelka napsala poslední díl – Relikvii smrti – najdeš na kamenné soše její podpis. Můžeš si to samozřejmě ověřit, pokud budeš mít zbytečných 30 tisíc za noc. Hotel sám pak patří k nejhezčím budovám ve městě a najdeš ho na Princess Street.

Hotel Balmoaral v Edinburghu

Hrad v Edinburghu

Jestli je někdo němým svědkem skotské historie, pak je to právě tento pohádkově vyhlížející hrad. Hrad se tyčí nad městem a díky tomu, že stojí na nevyšším pahorku, nikdy nebyl dobytý. Na hradě je rušno, patří k nejnavštěvovanějším skotským památkám. Ty se tam ale určitě vydej, z jeho ochozů je skvělý výhled na celé město.

Hrad v Edinburghu ve Skotsku

Muzea a galerie

Protože počasí je zde často velmi drsné a i pocitová teplota za letních chladných dnů spíše připomíná podzimní, je skvělé, že se před ním dá někam schovat. Jako každé jiné hlavní město, tak i Edinburgh nabízí spoustu galerií. National Gallery of Scotland a Scottish National Gallery of Modern Art nabízí skvělé sbírky historie a umění. Vstupy do galerií jsou zdarma.

 

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.