Dovolená v Provence, 3 místa, která musíš vidět

Provence

Provence je kouzelná a rozmanitá lokalita, kterou na svých toulkách po jižní Francií určitě nesmíš vynechat. Azurové pobřeží provoněné levandulí a vůní růží je přesně to, pod čím si představuji dokonalé prázdniny.

Pojď se podívat na místa, která můžeš během jednoho víkendu navštívit a nasát místní atmosféru. Každé místo je jiné, ale všechny bude spojovat vůně květin, šumění moře a nevšední zážitky.

Výlety po Provence

Grasse – nejvoňavější místo v Provence

Při toulkách po Provence musíš navštívit aspoň jedno městečko, které je opředené vůní čerstvých květin, a kde se z každého domu line omamná vůně parfému. Typickým představitelem je městečko Grasse. Sídlí zde nejstarší parfumářská společnost Galimard. Historie rodiny Galimard sahá do období Ludvíka XV., kdy se stala dvorním dodavatelem parfémů na královském dvoře. Dnes má společnost v Grasse jen muzeum, kde se dozvíš vše o výrobě parfémů.

Projdeš se starobylou manufakturou a svoji prohlídku zakončíš v obchodě s parfémy. Zde si můžeš vybrat z nepřeberného množství parfémů z nichž mnohé nemají ani jméno. Doposud je žádná společnost nekoupila a jsou vlastnictvím parfumérie pod čísli. V nabídce najdeš i legendární parfém, vytvořený výhradně pro monackou kněžnu Grace Kelly. Obyčejné smrtelnice k ní mohly poprvé přivonět teprve před deseti lety.

levandulové pole

Historie dýchá na každém rohu

Křivolaké uličky starobylého města obývají převážně malé krámky s parfémy všeho druhu, ale najdeš zde i příjemné kavárničky, kde stojí za to posedět a užít si atmosféru. Městečko leží na kopci, takže když vyjdeš až ke katedrále Notre-Dame-du-Puy naskytne se ti krásný pohled na pole s růžemi a levandulemi pod městem.

Přestože zvenčí katedrála působí nenápadně, uvnitř je bohatě vyzdobená díly od Rubense a Jean-Honoré Fragonarda, jehož jméno nese nejslavnější parfumérie v Grasse. Velmi fotogenické je i stromy lemované náměstí Place aux Aires, které vždy před polednem zaplní stolky tamních restaurací, nabízející příjemné posezení ve stínu stromů.

Do Grasse můžeš vyrazit z nedalekých měst Cannes nebo Nice pohodlně vlakem.

Port Griamud a Saint-Tropez

Port Grimaud je často nazývané jako „francouzské Benátky“, ale s těmi má společnou jen inspiraci a sen malého chlapce postavit město na vodě. François Spoerry snil dětské sny o městě na vodě, které si začal ve svých 50 letech plnit. V roce 1962 byl na prodej velký kus zamokřeného a komáry zamořeného pozemku na pobřeží zátoky Saint-Tropez. Neváhal a ihned jej koupil. Plány města byly hotové v rekordním čase, mokřady vysušeny a začalo se stavět.

Na písečném dně se vyznačily ulice a celé čtvrti, vyhloubily se kanály. Protože projekt pracoval s původními přírodními křivkami, nemuseli po dokončení vodu do města čerpat, ale přirozeně ji zavodnila říčka Giscle. Díky tomu se nové vodní město dokonale začlenilo do okolní přírody. Tahle kuriozita Provence je spíš vesničkou, než městečkem a není veliké, ale je kouzelné. Ideální je prozkoumat jej jak po vodě, tak po suchu.

Můžeš nastoupit na loďku spojenou s výkladem, nebo si pronajmout lodičku pro 6 lidí a vyrazit sám na rojížďku po kanálech. Architektura domů je inspirována Benátkami, barevné domy, okenice a zdobné kovové zábradlí na pozadí modré oblohy a zaparkované lodě kolem domů vytváří kouzelnou atmosféru a jedinečný zážitek.

Aby městečko bylo kompletní, byl vystavěn i kostel, který byl vysvěcen a plní svoji plnohodnotnou funkci. Kromě toho, nabízí ze všech stran pohled na celé město a určitě investuj 1 euro a ten pohled z výšky si dopřej.

Sain Tropez

Z Port Grimaud do Saint-Tropez

Z Port Grimaud je to jen kousek do Saint-Tropez. Přejedeš k němu trajektem za pár minut. V malém městečku jsou tři hlavní atrakce, které určitě nevynechej. Slavná četnická stanice, kde úřadoval Louis de Funes ve filmu Četník ze Saint-Tropez. Dalším místem, které k Saint-Tropez neodmyslitelně patří, je přístav podél hlavní promenády, kde kotví luxusní a obrovské jachty milionářů a celebrit.

Od světa luxusu a bohatství tě dělí jen pár metrů. Náladu si pak nutně musíš zlepšit ve vyhlášené zmrzlinárně na té samé promenádě. Je to zmrzlinářské nebe, které tě pohltí a navždy si tuto zmrzlinu budeš pamatovat.

Grand Canyon du Verdon

Při cestách po Provence nesmíš vynechat ani největší kaňon v Evropě. Asi 65 km severně od Cannes najdeš úchvatnou přírodní scenérii, kterou budeš mít problém opustit.

Grand Canyon du Verdon začíná za městečkem Castellane a táhne se v délce cca 21 km. Kaňonem protéká tyrkysově zbarvená řeka, která se vlévá do jezera Sainte-Croix-du-Verdon. U jezera je parkoviště, půjčovny lodiček a občerstvení. My jsme si půjčili kánoi, vydali se projet do útrob kaňonu a dopřáli si opravdu silný zážitek.

Celé tohle místo žije sportem. Vysoké stěny skalního masivu jsou místy až 700 m vysoké a lákají horolezce. Prohání se tu lodičky a na některých místech se dá provozovat i bungee jumping. Po obou stranách kaňonu vedou silnice, takže impozantní pohled si užiješ jak při příjezdu, tak při odjezdu.

Canon Verdon

Míst která stojí za to je ve Francii spousta. Co takhle na skok do Paříže? 

Autor
Vlaďka Horáková
Mojí vášní je cestování, ráda objevuji nová místa, která voní exotikou. Ráda fotím, tančím salsu a zkouším recepty, které jsem si dovezla z cest.