Co podniknout v Krkonoších v létě

Co podniknout v Krkonoších v létě

Letní prázdniny se neúprosně blíží. Je tedy nejvyšší čas se zamyslet, co v létě podnikneš za výlety a kam vyrazíš alespoň na část prázdnin. Možná jsi plážový typ, ale my bychom ti rádi dali pár tipů, co lze podniknout v Krkonoších v létě. Letní teploty dokážou být dost vysoké, ale na horách je vždy o něco lépe. Pojď s námi poznat Krkonoše trochu jinak – pěšky nebo na kole.

Krkonoše, jak je neznáš, aneb kam se vydat a co podniknout v Krkonoších v létě?

Jestli tě zajímají místa, která nejsou přeplněná turisty a přitom se můžeš kochat krásnými výhledy na štíty hor a okolní horskou krajinu, pak se určitě vydej na jedno z míst, které je méně známé. Rozhodně se dosyta nadýcháš čerstvého vzduchu a vychutnáš si jedinečné výhledy i atmosféru těchto krásných hor. Můžeš se rozhodnout, jestli si zvolíš kompletní cestu pěšky, nebo se část cesty necháš vyvézt lanovkou.

Wielki a Maly Staw (Velký Rybník a Malý Rybník)

Ano, čteš správně, název je v polštině a označuje dvě ledovcová jezera, velké a malé. Wielki staw je největším jezerem v Krkonoších a pyšní se rozlohou 8,5 hektarů. Nejhezčí výhled na jezera budeš mít z Cesty česko-polského přátelství. Tato stezka měří celých 28 kilometrů a nabízí ty nejhezčí výhledy na českou i polskou stranu hor, protože krásně kopíruje česko-polskou hranici, a navíc vede po nejvyšších vrcholcích Krkonoš. Cestu česko-polského přátelství nemusíš absolvovat celou, jde se na ni připojit z různých míst a ujít pouze tu část, která tě nejvíc zajímá. Nejkratší cesta k jezerům vede od Špindlerovy boudy, ke které můžeš vyjet místním autobusem ze Špindlerova mlýna. Cesta je značena červenou barvou a cílovou destinací je Sněžka.

Wielki a Maly Staw (Velký Rybník a Malý Rybník)
Autor: Milos Salek

Dvorský les známý také jako Rýchorský prales

Toto překrásné a jedinečné území je součástí Krkonošského národního parku. Celé území je přísně chráněné a patří do první a druhé zóny KRNAPu. Dvorský les je starý bukový les na hřebenu Rýchor (1033 m n. m.) a kmeny stromů jsou zde krásně obrostlé mechem. Tento les je jedinečnou ukázkou toho, jak to tu kdysi vypadalo, než do panenské přírody zasáhl člověk. V této oblasti se můžeš setkat s dochovanými pralesy i s neobvyklými a vzácnými rostlinami. Vede tudy červená stezka z Rýchor ke Stachelbergu. Rýchorský prales najdeš mezi Horním Maršovem, Žacléřem, Albeřicemi a Babím. Můžeš se dozvědět i další zajímavosti, pokud se vydáš naučnou stezkou oblastí Rýchor.

Dvorský les (Rýchorský prales)

Malá a Velká kotelní jáma

Kotelní jámy patří také do chráněného území a nachází se na jižních svazích vrcholu Kotel (1435 m n.m.). Jedná se o ledovcové kary, které jsou oddělené skalnatým Kotelským hřebínkem. Můžeš se zkusit vydat po trase dlouhé 13 km. Trasa začíná v Horních Mísečkách, kam se dá dojet autobusem nebo zaparkovat na velkém centrálním parkovišti. Cesta ke Kotelním jámám vede po zelené Krakonošově cestě, která se ubírá po jihozápadních svazích Kotelních jam s úžasným výhledem na vrchol Kotel. Po cestě tě čeká občerstvení v turistické chatě Dvořačky, a odtud vyrážíš po červené turistické značce dál obchvatem přes Kotelní jámy až k Vrbatově boudě. Pak už se jen vracíš zpět na parkoviště. Můžeš si zvolit tuto cestu, ale i cestu opačným směrem.

Svinské kameny a Tvarožník

Svinské kameny patří mezi velmi zajímavé úkazy. Jedná se o hradbu asi 8 metrů vysokých skalisek na jižním úbočí hory Szrenica. Kameny najdeš přímo na hranicích České republiky a Polska. Jejich polský název je Trzy Świnki – neboli Tři prasátka. Tvarožník patří také mezi jedny z nejznámějších krkonošských kamenů. A protože leží přímo na hlavním hřebeni hory Violík, je i jedním z nejfotografovanějších. Výhodou je, že Svinské kameny a Tvarožník leží nedaleko od sebe. Krásných výhledů není v horách nikdy dost a u Svinských kamenů a Tvarožníku si jich opravdu užiješ dosyta.

Výlety v okolí Harrachova

Mumlavské vodopády a Čertova hora v Krkonoších v létě

Tyto vodopády určitě patří do seznamu míst, které v Krkonoších stojí za vidění. Samotný název vodopádů vypovídá o zvuku, který řeka vydává. Divoká a dravá Mumlava se řítí po celé šířce svého koryta a poté padá do hloubky zhruba deseti metrů. Pohodlně se k vodopádům dostaneš pěšky po modré turistické trase přímo z centra Harrachova. Trasa měří pouhých 1,5 km. Vodopády tu sice není tak vysoký jako jsou vodopády na Islandu, ale na jeho jedinečnosti a kráse mu nic neubírá.

Dominantním místem, které se tyčí na Harrachovem je Čertova hora. V zimě tento areál doslova praská ve švech. V létě však Čertova hora poskytuje překrásný výhled do přilehlé krajiny. Kromě krásného výhledu si můžeš na Čertově hoře prohlédnout také areál se skokanskými můstky. Nahoru se můžeš svézt lanovkou, nebo si vyšlápnout kopec po svých.

Mumlavské vodopády v Krkonoších

Topovky na konec

Výlet k pramenu řeky Labe patří k těm nejoblíbenějším v Krkonoších. Vede sem cesta ze Špindlerova mlýna, nejprve po červené a poté žluté turistické stezce. Délka stezky měří necelých 9 km. Cestu si můžeš usnadnit sedačkovou lanovkou na Medvědín. Pramen Labe je zde symbolický a skutečné prameniště se nachází o kousek dál, není však dostupné z důvodu ochrany přírody. Když popojdeš ještě o 1 km dál od pramene Labe, můžeš se pokochat výhledem na Labský vodopád. No, a když už budeš u Labského vodopádu, pak rozhodně nepromarni příležitost a popojdi o dalších 1,3 km dál, abys mohl spatřit také Pančavský vodopád – nejvyšší vodopád v Česku. Nemá smysl Pančavský vodopád popisovat, ten za prodlouženou trasu o jeden kilometr a tři sta metrů opravdu stojí.

Autor
Kateřina Weissbrotová
Jsem člověk, co miluje přírodu, cestování, dobré jídlo a pití, a vlastně vše, co život nabízí. Baví mě procházky s naším psem i jízda na koni. Jsem nadšenou studentkou cizích jazyků, ráda si povídám s lidmi z různých koutů světa jejich rodným jazykem.