Co je staycacion a jak si ho naplánovat?

staycacion in Prag

V posledních letech jsme si museli zvyknout, že cestování do zahraničí není tak dostupné jako kdysi. Proto se začíná objevovat trend staycacion. Co to vlastně je a jak si takovou dovolenou naplánovat, se dozvíš v tomto článku.

Co je staycacion?

Staycacion je styl dovolené, při které se nevydáváš na velké vzdálenosti, ale využíváš výletu a aktivit v okolí. V praxi to znamená, že dorazíš na jedno místo a z něj pak vyrážíš na další místa. Ještě typičtější pro ni ale je, že zůstaneš doma a uděláš si prázdninový plán na každý den. To zajistí, že volné dny nakonec neproflákáš u televize nebo na počítači, protože to v plánu přece nebylo. Cílem takové dovolené je ušetřit za ubytování, užít si skvělé zážitky v a vracet se zpět do pohodlí domova. A když si to opravdu dobře naplánuješ, tak to fakt nebude nuda. Asi nejvíc jsme si podobné dovolené vyzkoušeli v době pandemie, ale není na škodu si naplánovat staycacion jen na pár dnů, třeba jako využití školního volna, když se objeví svátek nebo řiditelské volno a krásně se prodlouží víkend.

Plán na staycacion o Velikonocích

Pátek

Návštěva Pražského hradu

Pražský hrad je stálicí a ikonou a těžko najít někoho, kdo žije nebo studuje v Praze, a Pražský hrad nenavštívil. Jiné už to je, když se svých spolužáků zeptám, kdo z nich navštívil některý z placených okruhů a viděl vnitřní prostory. Do placených objektů hradu patří Starý královský palác, Katedrála sv. Víta, Bazilika sv. Jiří, Velká jižní věž katedrály sv. Jiří a Zlatá ulička. Vstupenky jsou podle okruhů a do každého okruhu jsou zahrnuté jiné objekty, takže dobře vybírej, co chceš na hradě vidět. Často je některý ze sálů hostitelem zajímavé výstavy, takže pokud budeš mít chuť, můžeš obohatit svoji návštěvu o trochu umění. V pěkných dnech pak stojí za to projít se z hradu dolů zámeckými zahradami.

Pražský hrad

Sobota

Výstava Banksy

Díky včerejšímu výletu bude čas trochu odpočívat a program tomu tak i nastavit. Proto bych volil nějakou výstavu v centru města. Když zajdeš na výstavu dopoledních hodinách můžeš si užít celkem klidnou galerii a co nejvíce se soustředit na umění. Díky menšímu počtu návštěvníků se bude dát aspoň dílo s přáteli rozebrat a pobavit se nad jeho záměrem. Já bych tedy doporučil výstavu Banksy, na kterou jsem nedávno psal recenzi. Po výstavě v centru města bude rozhodně super zajít na oběd a projít si památky staré Prahy. Většinou kolem naprostých architektonických skvostů mlčky chodíme do školy a neuvědomujeme si, jak krásné město máme.

Neděle

Za sportem do Stromovky

Díky tomu, že v neděli bude mnoho lidí využívat volna, šel bych radši ven sportovat po vlastní ose. V Praze máme neuvěřitelné množství krásných cyklostezek a parků. Takže bych si vzal brusle nebo kolo a vyjel vstříc cyklostezce. Dobrým tipem může být třeba cyklotrasa podél Vltavy do Stromovky a třeba i pokračovat do nedaleké ZOO. V každém parku najdeš kiosek nebo stánek, kde si můžeš dát nealko a pořádné stánkové jídlo. Díky tomu, že jsi celý den na nohou, nemusíš vůbec řešit, jak nezdravou věc si dáš. Nebo můžeš využít krásného počasí a dát si piknik pod stromem na dece.

Pondělí

Odpočinek v sauně

Po tom všem, co jsme si užili během volných dnů, to bude chtít pořádný a zasloužený odpočinek, abys byl zase v úterý ve škole funkční. Doporučuji vyrazit na pár hodin do wellness. Sauna ti dodá zaslouženou regeneraci a vířivka a bazén ti pomůžou uvolnit tělo a připravit ho zase na sezení ve škole. Moje oblíbené místo v Praze je rozhodně Aquacentrum Šutka, máme tam s průkazem ISIC pěknou cenu a nikdy tam není tak plno jako v jiných aquacentrech.

sauna

Rady na závěr

Staycacion je rozhodně zajímavá forma dovolené a já ji doporučuji každému studentovi, který nechce volno proležet doma u filmů. Ale doporučuji si vše pečlivě týden do předu naplánovat, abys pak netrávil drahocenné volno plánováním. Za mě je důležité využít krásné počasí naplno, dát si poslední den na odpočinek a volno zahajovat náročnější aktivitou, která sice unaví, ale vyplaví všechnu negativitu ze školy. Nezapomínej, že volné dny se mají prožívat naplno a filmy zkoukneš až budeš nemocný.

 

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.