Cestuj s DiscoverEU

discover eu

Určitě jsi už slyšel o Discover EU, pokud ne tak dočti celý článek a rozhodně nebudeš litovat! Program Evropské unie – Discover EU umožňuje mladým lidem objevit krásy Evropy a poznat nové kultury prakticky zadarmo. V tomto článku ti povím, co Discover EU je a jak se do něj můžeš přihlásit.

Co to je DiscoverEU?

DiscoverEU je iniciativa Evropské unie, která umožňuje mladým lidem ve věku 18 let s trvalým pobytem v EU cestovat vlakem po Evropě zdarma do výše 500 EUR. Iniciativa vznikla v roce 2018 a od té doby umožnila tisícům mladých lidí objevovat různé evropské země.

Každoročně jsou vypsané dva termíny, v nichž se lze do projektu přihlásit. V každém z nich je vybráno několik tisíc lidí, kteří získají zdarma Interrail jízdenky. Jízdenky jsou platné 30 dnů a můžeš je využít ve všech 33 zemích Evropské unie. 

Jak se zaregistrovat?

Co se týká přihlášení, je to celkem jednoduché. Nejprve si musíš vytvořit účet na oficiální stránce DiscoverEU, kde najdeš více informací o programu a jeho pravidlech. Po dokončení registrace se musíš přihlásit do žádosti o grant. Při schvalování žádosti budeš muset zodpovědět několik otázek a také specifikovat své cestovní preference. Pokud splňuješ podmínky a tvá žádost bude úspěšná, obdržíš zdarma Interrail jízdenky, které ti umožní cestovat po Evropě zdarma. Než se tedy pustíš do přihlašování, zkontroluj si, zda splňuješ podmínky programu. Tou hlavní je, že musíš být občanem jedné z členských zemí Evropské unie a být ve věku 18 let. 

Dále je potřeba mít platný evropský občanský průkaz nebo pas. Také je nutné mít určitou finanční hotovost, protože DiscoverEU nepokrývá všechny náklady spojené s cestováním, jako je například ubytování, strava nebo další výdaje. Je také důležité mít na paměti, že granty jsou vydávány na základě náhodného výběru. To znamená, že i když podáš přihlášku a splníš povinnosti, neznamená to, že jízdenku automaticky dostaneš. Proto je dobré si plánovat svou cestu až po kladném vyřízení, nebo alespoň mít plán B pro případ, že bys nebyl vybrán.

Pokud se rozhodneš do programu DiscoverEU přihlásit, měj na paměti, že je třeba dodržet stanovené termíny. Aby ti neuteklo vyhlášení grantu, sleduj oficiální stránky programu, ať tuto skvělou příležitost nepromeškáš. 

discover EU

Jak může taková cesta vypadat? 

Skvělým výchozím bodem pro cestu bude naše hlavní město. Z Prahy si můžeš vzít rychlík směrem na západ do Německa. První zastávkou by mohly být Drážďany, krásné město s impozantní architekturou a historií, které se nachází asi dvě hodiny jízdy od Prahy.

Po prozkoumání Drážďan můžeš pokračovat vlakem do Berlína. Berlín je kulturní a historické centrum Německa, plné památek, muzeí a galerií. Ubytování v Berlíně není nijak levné, ale najdeš zde velký výběr cenově dostupných hostelů a ubytování ve sdíleném bydlení. Z Berlína můžeš pokračovat vlakem do Amsterdamu, největšího města Nizozemska. Amsterdam je známý svými kanály, kulturou kávy a historickými památkami, jako je například Van Goghovo muzeum. 

Po prozkoumání Amsterdamu můžeš vyrazit do Paříže, která je plná památek a turistických atrakcí. Po Paříži můžeš pokračovat vlakem do Barcelony, španělského města plného kultury a historie. Barcelona je také známá svou architekturou a uměleckou scénou, jako například Gaudího katedrálou Sagrada Familia. Toto je jen jeden z možných scénářů pro cestu začínající v Praze. S Interrail jízdenkou si můžeš naplánovat svou vlastní trasu, takže můžeš cestovat tam, kam tě to táhne. Ať už si zvolíš jakoukoliv trasu, budeš mít nezapomenutelný zážitek z cestování po Evropě.

Pokud tedy plánuješ cestovat a prozkoumávat nové kultury, neváhej se zaregistrovat na oficiální stránce DiscoverEU a přihlásit se do žádosti o grant. Třeba se brzy potkáme v nějakém evropském městě!

Přeji ti hodně štěstí při registraci a nezapomeň si užít cestování po Evropě!

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.