Island

island

Island – země vodopádů, gejzírů, vulkánů, překrásných vulkanických jezer, ledovcových jeskyní a mnoha dalších zázraků přírody, ze kterých se ti bude tajit dech. Tato poměrně nehostinná země, z hlediska počasí, disponuje neuvěřitelnými přírodními úkazy.

Island je zemí, kterou stojí za to procestovat skrz naskrz. Je téměř nemožné po cestě nenarazit na nějaký vodopád či horký pramen, nebo si nevšimnout všudypřítomných vulkanických hor. Díky malému osídlení a naprosté převahy přírody je tato země doslova nabitá částicemi kyslíku v ovzduší.

Počasí na Islandu

Počasí je na Islandu dost chladné a proměnlivé. Teplota v létě se může vyšplhat na 20 °C, ale průměrná teplota se pohybuje kolem 11 °C. V zimě se průměrná teplota pohybuje kolem 0 °C. U podnebí na Islandu platí, že sever je vždy o 1-3 stupně chladnější, než jih. Jakmile se rozhodneš na Island vyrazit, bude se ti hodit jak vrstvené outdoorové oblečení, tak spolehlivá nepromokavá teplejší bunda, nebo softshelka v kombinaci s pláštěnkou, a dobré trekové boty.  Dojde i na plavky! Nezapomeň, že Island je zemí horkých pramenů a na některých místech si můžeš užít teplou lázeň v přírodních jezírcích či řekách za jakéhokoli počasí. Odměnou ti bude nádherné panorama.

Island musíš projet autem

Prakticky jediný způsob, jak tento ostrov poznat, je autem. Veřejná doprava funguje jen mezi městy a frekvence není příliš velká. Platby za turistické autobusy vyjdou dráž, než zapůjčení auta a to včetně ceny za benzín. Na Islandu se jezdí vpravo a hustota provozu je zde malá. Okolo celého ostrova se táhne jedna hlavní silnice Route 1, které se říká Ring road. Mezi cestovateli je velmi oblíbená, protože se po ní dá objet celý ostrov během několika dnů. V letní sezóně můžeš využít i turistické autobusové společnosti, které se zaměřují na pořádání výletů a pravidelných spojů do míst, kam běžné linkové autobusy nejezdí. Mezi nejznámější a největší patří společnost Reykjavik Excursions nebo Grayline.

watrefall iceland

Nezapomeň si při plánování cesty na Island včas zařídit ubytování. Vzhledem k tomu, že je ostrov málo osídlen, v některých místech nejsou ubytovací kapacity žádné, nebo velmi omezené. Bohužel ubytování je na Islandu dost drahé. Doporučujeme určitě vyzkoušet stránky Airbnb, kde si můžeš vybrat i sdílené ubytování a díky tomu zaplatíš menší cenu. Na přespání po cestě ostrovem můžeš využít i kempů, přespává se v malých chatkách nebo ve vlastním stanu. Ceny za kempy jsou obecně vyšší, než jsme u nás zvyklí. Pokud ale na ostrově zůstaneš déle, jak týden, můžeš si zakoupit tzv. Camping card. Jedná se o kartu za jednorázový poplatek 159 EUR, ale díky ní můžeš v jednotlivých kempech přespávat až 28 nocí. Kartu lze zakoupit přímo na stránce Campingcard.is, v některých kempech nebo v turistických centrech.

Pokud máš na Islandu omezený čas, vydej se na jednu z tras, které nabízí průvodce Islandem Guide to Iceland. Ceny se za několikadenní tripy pohybují mezi 11 000-18 000 Kč, ale je v nich zahrnuto ubytování včetně snídaně, zapůjčení automobilu s GPS, pojištění automobilu, osobní průvodce a detailní itinerář.

Jaké okruhy zvolit?

Počítej s tím, že pokud si milovník přírody, Island ti na týdenní trip nebude stačit. Ale i tak mohu doporučit pár TOP míst, které se dají za týden zvládnout. Zlatý okruh neboli Golden circle je opravdu mimořádnou podívanou na jižní části tohoto překrásného ostrova. V této části ostrova se nachází největší vodopády, jako jsou Seljalandsfoss, Gullfoss a Skógafoss.

Dalším úžasným a nezapomenutelným zážitkem je geotermální oblast v údolí Haukadalur. Nachází se tam horké prameny a gejzíry. Od slavného Geysiru, který tryská do obrovské výšky – až 70 metrů, ale erupce probíhá zřídka kdy, po menší Stokkur (máselný sud), který tryská do „pouhých“ 20-40 metrů – zato každých pět minut. Tenhle zážitek si nemůžeš nechat ujít.

gejzíry island

A pokud se vše podaří a dostaneš se až do jihovýchodní části ostrova na Zlatém okruhu, objevíš se v ráji ledovce Vatnajökull a jeho ledovcového jezera, ve kterém plavou obrovské úlomky ledových ker. Je možné si zaplatit výlet obojživelným vozem, který tě naloží na břehu a pak s tebou vjede do jezera, kde si můžeš užít plavbu mezi krami ledu.

Hned „za rohem“ ledovcového jezera, kde se ledovcová říčka vlévá do moře, narazíš na černou pláž pokrytou vyplavenými kusy ledu. Říká se jí diamantová pláž (Diamond beach) a je právem považována za jedno z nejhezčích míst na Islandu. Vyplavené kusy ledu září na černé pláži na denním světle opravdu jako diamanty.

O Islandu bych mohla psát celé hodiny. Vždy mě vzpomínky spolehlivě přenesou na místa, kde se ztrácí pojem o čase a mysl se zastaví, nebo přinejmenším zpomalí. Nezbývá, než obdivovat zázraky přírody, která se na Islandu v tomto ohledu opravdu „vyřádila“.

diamond beach

Zažij Auroru

Jednu věc, kterou nemohu vynechat a kterou jsem také na Islandu zažila, je polární záře (Aurora Borealis). Polární záře je úžasný a pokaždé jedinečný jev. Někdy se po nebi rozlije silně zelená barva, jindy se na něm roztančí odstíny temně červené či fialové barvy. Nejlepším obdobím na pozorování aurory je na Islandu přelom října a listopadu a poté února a března. Já jsem ji spatřila zhruba v polovině září a intenzivní byla dost! Základním předpokladem pro pozorování polární záře je jasná obloha a malé světelné znečištění (lépe se pozoruje mimo město). Existují také webovské stránky, které se zaměřují na předpovídání polární záře, nejpřehlednějším webem pro pozorování aurory na Islandu je islandská meteorologická společnost Icelandic Met Office.

Aurora

Víš, co mají všechny islandské turistické stezky společné?
1. Jejich jména se skoro nedají vyslovit
2. Jsou neuvěřitelně krásné

Užij si svůj vysněný trip!

Autor
Kateřina Weissbrotová
Jsem člověk, co miluje přírodu, cestování, dobré jídlo a pití, a vlastně vše, co život nabízí. Baví mě procházky s naším psem i jízda na koni. Jsem nadšenou studentkou cizích jazyků, ráda si povídám s lidmi z různých koutů světa jejich rodným jazykem.