Benátky – tip na prodloužený víkend

Benátky

Kouzelné projížďky po laguně, gondoliéři, skvělá italská kuchyně a sláva italského města na laguně zláká snad každého. Kdy se vydat do Benátek a co si nenechat ujít?

Benátky čekají

Začíná se oteplovat, a to znamená snazší cestování po Evropě ideální čas na návštěvu nejromantičtějšího města severní Itálie. Benátky jsou moje oblíbené místo a tak jsem sepsal pár tipů, na co se zaměřit a jak si je užít a moc neutratit. Nejvhodnější doba na cestu do Benátek je období mezi dubnem a říjnem. Samozřejmě je tu možnost navštívit věhlasný Benátský festival v únoru, ale pozor hotel bych objednával s minimálně půlročním předstihem. Do Benátek se nejlépe dostaneš letadlem, protože mezi Prahou a Benátkami je přímé letecké spojení a ceny nízkorozpočtových společností jsou stále velmi příznivé. Rozhodně se tím dá ušetřit dost času, pokud jsme omezení třeba prodlouženým víkendem. 

Kde si vybrat ubytování na víkend 

Benátky jsou rozdělené do šesti starých částí, které mají více jak půl tisíciletí historie. Celé město je tvořeno stovkami ostrovů a domy nerozdělují ulice, ale vodní kanály. Takže metro či tramvaje budeš hledat marně. Pohyb ve starých Benátkách zajišťují lodě, ať už v městské hromadné dopravě nebo soukromé. Rozhodně doporučuji používat hromadnou dopravu a zakoupit si dvoudenní jízdenku na internetu za zvýhodněnou cenu. Určitě existuje možnost se levněji ubytovat na kraji města, ale jsi v Benátkách, a to je zážitek, který se musí navnímat od rána až do noci. Proto stojí za to si trochu našetřit a dopřát si  ubytování ve centru některého z domů stojících na vodě. I v centru jsou rozdíly mezi typy ubytování různé a leze sehnat hostel nebo Bed&Breakfast, které nejsou nijak nákladné. Nejedeš přece do Benátek ležet ve wellnessu, ale jedeš poznávat město. Nejlevnější hotely a hostely můžeš hledat na booking.com, kde všichni držitelé ISIC, ALIVE, ITIC a IYTC získáš cashback 4% na každém ubytování a po dvou objednávkách se ti otevře možnost dalších slev ve výši až 15% na ubytování. 

Co v Benátkách stihneš za víkend

Benátky rozděluje velký hlavní kanál a spojení mezi dvěma břehy umožňují jen 4 mosty. Jeden z nich je slavný Ponte di Rialto postavený v roce 1591, který je ve středu Benátek. Řadí se k nejslavnějším mostům světa a v Itálii je nejnavštěvovanějším mostem, takže doporučuji podívat se na něj v brzkých ranních hodinách jinak se budeš drát mezi davy turistů. Most fungoval jako tržiště a dodnes tam najdeš maličké obchůdky.  Most Ponte di Rialto Benátky

Náměstí svatého Marka

Náměstím je středobodem celých Benátek, nachází se na něm všechny ikonické památky jako zvonice sv. Marka, Dóžecí palác, Bazilika sv. Marka a řadu muzeí. Náměstí je ikonické každoročním zaplavením. Jako nejnižší pevný bod Benátek se nedokáže bránit zvedající se mořské hladině v zimních měsících. Pak se na náměstí vytvoří malé jezero a musí se rozložit provizorní lávky.  namesti sv. marka Benátky

Benátské ostrovy

Součástí Benátek jsou také menší ostrůvky, rozeseté kolem nich. Jsou pohodlně dostupné lodí a platí na ně zakoupená traťová jízdenka, takže se netřeba trápit, tím, kam chceš zrovna jet. Je to poměrně snadné, jediné, co si pohlídej jsou časy posledních spojů z ostrovů, abys na některém z nich neplánovaně neuvízl na noc. Ostrovy nejsou příliš vybavené na ubytování turistů na jednu noc a proč si z Benátek odvážet nepříjemné zážitky. Pokud jsi zde jen na víkend, je dobré si dát jeden den pobyt v Benátkách a druhý na návštěvu ostrovů. Těmi, které bys určitě neměl minout jsou Burano a Murano.

Murano

Ostrov Murano proslul svojí tradicí sklářského umění, jehož historie sahá až do 10. století. Ale největší sklářský boom začal ve dvanáctém století. Po častých požárech sklářských dílen v Benátkách, kde vysoké pece zapalovaly střechy v okolí musel Dóže nařídit přestěhování všech sklářů na Murano. Důležité bylo také uchránit tajemství výroby skla, které představovalo hlavní vývozní artikl Benátské republiky. S bohatstvím sklářů rostl též jejich vliv a z Murana se proto stalo krásné rozmanité město a rozhodně stojí navštívit musea a obchody se sklářskými suvenýry. I když si neodvezeš slavné Benátské zrcadlo nebo zdobný lustr, tak si můžeš pořídit originální zátku na víno s dekorací skla, nebo skleněnou bižuterii, která je krásná a originální. sklo z murana

Burano 

Burano je asi nejvzdálenější ostrov od centra Benátek, ale jeho návštěva stojí za to. Když si ho naplánuješ se společně s cestou na Murano bude to ideální. Tento malebný ostrůvek je originální a ničemu jinému v Benátkách se nepodobá. Řady pestrobarevných rybářských domků v sytých barvách okouzlí každého a člověk se nadechne kouzlem prázdnin a neskonalé pohody. Burano má genius loci, takže doporučuji si užít procházku ostrovem, kterou zakončíš tradiční večeří s výhledem na moře. Ostrov je 40 minut od centra Benátek místní lodní hromadnou dopravou. Osrov burano Psát o Benátkách by se dalo do nekonečna, já jsem je navštívil několikrát s rodiči i sám, vždy jsem si užil jejich kouzlo jinak. Čím častěji se tam vracíš, tím méně se cítíš turistou, čas plyne jinak a objevuješ jejich kouzlo na jiných místech. Benátky prostě musíš zažít. 
Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.