5 důvodů, proč vyrazit do Brna

Brno

Brno je naše druhé největší město. My v Praze si z něj často utahujeme, a přitom se v něm skrývá větší potenciál, než si mnozí myslí. Vezmu tě na 5 míst, které jsem sám navštívil a objevil jejich kouzlo. Brno nabízí jak architektonické skvosty, tak jedinečné technologické unikáty.

1. Vila Tugendhat

Vila Tugendhat v Brně je budova, kterou znají architekti z celého světa. Postavil ji německý architekt Ludwig Mies van der Rohe a je postavena v roce 1930 ve funkcionalistickém stylu. Tato vila je jedinečná v mnoha ohledech a na EXPO 1929 byla označena jako prototyp moderního bydlení. Nejde jen o krásnou stavbu, ale také o její technickou propracovanost. Energeticky byla na tehdejší poměry velmi úsporná, a přitom nabízela velká panoramatická okna. Další prozrazovat nebudu, vše se dozvíš na prohlídce, kterou si je ale potřeba domluvit poměrně dlouho dopředu. O vilu je velký zájem a její kapacita je samozřejmě omezena. Možná jen jediná zajímavost, kterou ti prozradím, Vila Tugendhat je od roku 2001 na listech UNESCO. Tento status nechrání jen vilu, ale i její okolí a výhled. Na vstupné použij studentský průkaz ISIC, díky kterému tě čeká pěkná sleva.

 Vila Tugendat

2. VIDA! science centrum

VIDA! v Brně je vědecké centrum, které nabízí na 6 200 metrech čtverečních 6 expozic, ve kterých najdeš mnoho vědeckých pokusů a simulací. Nebudeš se jen dívat, ale budeš se jich přímo účastnit. Takže pokud chceš zažít zemětřesení, přetížení 3G které zažívají piloti, nebo prolézt si srdce obra, jsi na správném místě. VIDA! je rozdělená do 6 expozic, a ještě se k ní pojí různé přidružené výstavy. Když navštívíš vědecké centrum v létě, užiješ si navíc venkovní expozici, která je plná vody. Já si VIDA! vědecké centrum moc užil, a to je mi 20 let. Jestli tě doposud věda nezajímala, tak po návštěvě tohoto centra tě zajímat začne. Navíc, když při vstupu ukážeš svůj ISIC, bude cena o 100 Kč menší, což určitě potěší.

Vida Centrum

3. Kostnice sv. Jakuba

Možná to nevíš, ale Brno má velké podzemí, ve kterém se nachází druhá největší kostnice v Evropě. Zní to morbidně, ale v kostnici se nachází přes 50 tisíc pohřbených lidí. Kostnice byla založena z důvodu rostoucího počtu mrtvých a rozšiřování Brna během 13. století. Tehdy se musela zavést pravidla, při kterých se nebožtíci pohřbeni do země, museli při cyklech 10 let exhumovat a jejich ostatky se přesunuly do kostnice. Díky velkým epidemiím moru a cholery se tento cyklus urychlil, a díky zákonům o pohřbíváni se od roku 1784 zrušil kostelní hřbitov a ostatky se pochovávaly do krypt v kostnici. Samozřejmě dnes se již kostnice nevyužívá a je z ní pietní místo, které můžeš navštívit a obdivovat schopnost tehdejšího stavitelství. I zde využiješ ISIC a získáš 50% slevu na vstupenky.

kostnice svatého Jakuba

4. Hvězdárna Brno

Hvězdárna je snad v každém velkém městě a ani Brno není výjimkou. Brněnská Hvězdárna je zajímavá, protože nabízí digitárium, exploratorium a observatoře. Tohle unikátní vybavení získala hvězdárna díky renovaci a dostavbě, za kterou získala v roce 2012 cenu Stavba roku.

To hlavní, proč jsem hvězdárnu vybral je ale něco jiného. Má největší 3D stereoskopické planetárium v Evropě! Co to vlastně je? V roce 2018 nakoupilo Brno nejlepší projektory na světě, které spolu s moderní technologií 3D brýlí, vytváří opravdové kouzlo. Sám jsem neviděl realističtější projekci. Díky 17metrové kopuli, na které se projekce promítá, se ocitneš uprostřed hlubokého vesmíru. Mohu ti zaručit, že zážitek bude mnohem silnější než 3D kino nebo IMAX. Navíc vstup je prakticky zadarmo, planetárium se rozhodlo, že volný lístek dá každému, kdo prokáže, že poslal finanční pomoc na jakoukoliv sbírku pro Ukrajinu. Samozřejmě můžeš též využít ISIC průkaz a prožít tento ikonický zážitek jen za 150 Kč.

hvězdárna a planetárium Brno

5. Kavárny v Brně

Kavárenská kultura prorostla do každého většího města a ani Brno není výjimkou. Oproti Praze, kde převládají kavárenské monopoly, nabízí jedinečné koncepty svérázných kaváren. Za zmínku rozhodně stojí kavárna SKØG Urban Hub. SKØG je největší kavárna v Brně a její unikátnost spočívá ve vlastní pražírně, kde se způsob pražení stále inovuje na přání zákazníků.

kavarna_SKOG

Navštívit musíš i Coffee bar Mymika, rodinnou kavárnu, kterou vede manželský pár opravdu po svém. Můžeš si tu dát kávové klasiky jako je espresso nebo zkusit jejich jedinečné receptury, které kombinují neobvyklé přísady. A nakonec musím zmínit moji nejoblíbenější brněnskou kavárnu, do které zajdu pokaždé, když jsem ve městě. Cafe Mitte je malá kavárna o pěti stolech a deseti židlích, ale vždy se tu skvěle pobavím. Je totiž připojena k hostelu a vždy v kavárně sedí nějaký cestovatel, se kterým se dám do řeči a hned se z obyčejné kávy stane zajímavé setkání. No, obyčejná káva by byla urážkou, zkus si tam dát Irish Coffee a dáš mi zapravdu že je neobyčejná!

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.