3 zajímavá místa pro víkendový pobyt v ČR

víkendový pobyt v ČR

Až tě zase popadne touha cestovat a vidět při tom nějaký ten div planety, tak máme výbornou zprávu. Nemusíš se štrachat nikam za hranice, protože řada skvostných míst se nachází přímo v naší české kotlině. Vybrali jsme pro tebe 3 nádherná místa, která stojí za to navštívit přes víkend.

Tipy na skvělé víkendové výlety najdeš za rohem

Jízda Pacifikem České Kanady

Někdy je už samotná cesta cíl. Přesně tohle platí o jindřichohradecké úzkokolejce. Vezmi svou polovičku, sbalte se na víkend a projeďte se historickým parním vlakem přezdívaným Pacifik skrz nádhernou krajinu České Kanady. Trasa Jindřichův Hradec – Nová Bystřice je dlouhá 33 kilometrů, má celkem 12 zastávek a prakticky na každé se dá podniknout menší výlet. Provozovatel dráhy obvykle nabízí i romantické ubytování na nádražích, momentálně je však poskytl ukrajinským rodinám prchajícím před válkou.

Parní vlak jezdí mimo sezonu v sobotu 1x denně, v létě pak vyjíždí pětkrát do týdne. Kromě toho na trase jezdí i kyvadlový motoráček, takže si cestou můžete vystoupit, něco podniknout a vlakem se zase dopravit zpět. Takhle se dá navštívit třeba hrad Landštejn, barokní klášter Domenica Orsiniho, Bizoní farma a restaurace v Rožnově nebo se dá vykoupat na Ratmírově. Krásný je i Jindřichův Hradec sám o sobě. A kdyby na vás bylo té romantiky moc, vystupte v Kunžaku a projděte se třeba k Ďáblově prdeli, abyste zase trochu vystřízlivěli.

Foto: www.ceskakanada.com, www.hrad-landstejn.cz, www.jhmd.cz

Národní přírodní rezervace Soos – český Yellowstone

Jako na měsíci si budeš připadat při procházce tímto rozsáhlým rašeliništěm rozbrázděným erozí a pokrytým žlutou a bílou vrstvou vysrážených solí. Z takzvaných mofet – bahenních sopek, tu vyvěrá velké množství minerálních pramenů. Národní přírodní rezervace Soos ležící nedaleko Františkových lázní je evropskou raritou, přezdívanou český Yellowstone. Po dně vyschlého jezera, které mělo slanou vodu, tě provede Naučná stezka. V areálu rezervace také můžeš navštívit geopark a přírodovědné muzeum, kde mimo jiné stojí za podívání expozice Dějiny Země s modely prehistorických ještěrů v životní velikosti. Celý výlet se dá absolvovat taky na kole nebo si můžeš cestu pěšky oživit projížďkou vláčkem, který dříve vozil vytěžený kaolin. Příjemnou procházku můžeš završit pořádnou baštou v restauraci Selský dvůr ve vesnické památkové rezervaci Nový Drahov, kde se můžeš i ubytovat na víkend.

Foto: www.frantiskovy-lazne.info

Pančavský vodopád v Krkonoších

Scéna jako z výpravného dobrodružného filmu – vodopád, který se v několika stupních řítí strmým skalnatým srázem. Pančavský vodopád je s výškou 148 m nejvyšším vodopádem v České republice. Jedná se o typický vodopád vytvořený na boční stěně ledovcového údolí a najdeš ho přibližně 1 km od Labské boudy v místě, kde Pančavský potok stéká z Pančavské louky na dno Labského dolu. U vodopádu je tzv. Ambrožova vyhlídka na Labský důl, Kozí hřbety, Kotel a Lysou horu. Tenhle přenádherný výhled už z hlavy nejspíš nevymažeš.

Ideální je ubytovat se na víkend ve Špindlerově mlýně a sobotu věnovat okruhu: lanovka Medvědín – Pančavský vodopád – Labská bouda – Špindlerův Mlýn. Tahle trasa je od horní stanice lanovky Medvědín dlouhá asi 15 km, ale vzhledem k terénu a případným občerstvovacím zastávkám na Labské nebo Vratově boudě se dá natáhnout i na celý den. Pokud si to chceš dát náročnější, můžeš na Medvědín vyšlapat pěšky místo lanovky nebo výlet prodloužit k Prameni Labe.

pančavský vodopád

Foto: www.spindleruv-mlyn.com

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.