3 nejhezčí výlety po českých horách

Poslední rok cestování do zahraničí příliš nepřeje, o to víc času můžeme věnovat poznávání krás naší země. Tak na nic nečekej, sbal batoh, svačinu a vyraz na víkend do českých hor. Připravili jsme pro tebe tipy na tři úžasné výlety.

Krkonoše s výstupem na Sněžku

Krkonoše patří k vůbec nejnavštěvovanějším horám u nás. Pokud jsi ještě nevylezl na náš nejvyšší vrchol, je čas to napravit. Vzhledem k náporu turistů v posledních letech ale doporučujeme vydat se na výlet spíše v pracovní den než o víkendu.

Pec pod Sněžkou – Chata Výrovka (5,8 km)

Výchozím bodem trasy je Pec pod Sněžkou. Nejdřív si tady zajdi na oběd (např. do hostince Hotelu Hvězda, kde si pochutnáš na tradiční krkonošské kuchyni) a poté se vydej cestou podél Zeleného potoka k rozcestníku Zelený Důl. Tento úsek je ještě docela pohodový, ale zanedlouho tě čeká náročnější stoupání. Nejdřív budeš míjet Richtrovy boudy a po necelé hodině dalšího stoupání dojdeš k Chatě Výrovka, kde se ubytuj. Výrovka je tradiční turistická chata, takže nečekej žádný luxus, ale pro přespání úplně stačí. A navíc tady docela dobře vaří.

Chata Výrovka – Sněžka – Malá Úpa (13 km)

Po snídani se vydej po červené směrem k Luční boudě. Odtud pokračuj tzv. Schustlerovou cestou, která tě dovede až ke Slezskému domu. Cesta vede zčásti Úpským rašeliništěm, přes které jsou postaveny dřevěné lávky. Zhruba po 40 minutách chůze dojdeš ke Slezskému domu a pak tě čeká kilometrové stoupání na nejvyšší vrchol Krkonoš – Sněžku (1603 m). Nahoře je umístěna Česká poštovna Anežka, která slouží jako pošta i kiosek zároveň. Pak pokračuj po modré Cestou česko-polského přátelství přes Svorovou horu (1411 m) až k chatě Jelenka. Po krátkém odpočinku a občerstvení jdi po modré k rozcestníku nad Sovím sedlem. Odtud už zbývá poslední úsek po červené do Horní Malé Úpy. Tam určitě nevynechej návštěvu krkonošského minipivovaru Trautenberk.

Celou trasu najdeš ZDE.

Cesta na Sněžku

Dvoudenní přechod Beskyd

V Moravskoslezských Beskydech jsme zvolili náročnější přechod přes několik vrcholů. Túra je určitě vhodná pro trénovanější turisty. Připrav se na dvoudenní chození, během kterého našlapeš přes 63 kilometrů.

Mořkov – Velký Javorník – Radhošť – Pustevny – Čeladná (33,1 km)

Výlet začni v obci Mořkov u železniční stanice. Přes vrcholy Krátká (767 m) a Dlouhá (859 m) se dostaneš až k Velkému Javorníku (918 m). Tady se můžeš občerstvit a také si užít výhledy z dřevěné rozhledny. Poté sejdi do obce Trojanovice v sedle Pindula (552 m), kde si dej oběd ve stylové valašské restauraci Zbojnická koliba. Doporučujeme si pořádně odpočinout, protože pak tě čeká náročnější výšlap až k vrcholu Radhošť (1129 m). Tam navštiv kapli svatého Cyrila a Metoděje z konce 19. století, která je nejvýše položenou církevní stavbou u nás.

Pokračuj pohodovou cestou k soše pohanského boha Radegasta. Zastav se v nedalekém vyhlídkovém altánu Cyrilka a po zhruba deseti minutách chůze dorazíš do areálu Pustevny. Občerstvit se tu můžeš v několika restauracích, my si vybrali malebnou dřevěnou chatu Libušín, kterou v roce 2014 zachvátil požár a po dlouhé rekonstrukci byla otevřena v létě 2020. Poté se vydej přes vrcholy Tanečnice (1084 m) a Skalka (1037 m) k Čertovu mlýnu (1206 m). Tento úsek už jsme dávali z posledních sil. Naštěstí jde o poslední výstup, po kterém následuje klesání přes sedlo Kněhyně, rozcestník Malá Stolová až do Čeladné, kde si předem zajisti ubytování.

Čeladná – Smrk – Šance – Lysá hora – Ostravice (30,3 km)

Ráno vyraz z Čeladné po červené na druhý nejvyšší vrchol Beskyd, Smrk (1276 m). Pak sestup k přehradě Šance, dále pokračuj po žluté až na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd – Lysou horu (1323 m). Nahoře je umístěn telekomunikační vysílač a dvě chaty, ve kterých se můžeš občerstvit (příp. i ubytovat) – Bezručova a Emil Zátopek – Maraton. Zpáteční cestu absolvuj po červené přes rozcestník Butořanka až do obce Ostravice. Tam si dej zasloužené pivo v Beskydském pivovárku, protože výlet to byl náročný.

Celou trasu najdeš ZDE.

Pustevny chata

Šumava – jezera a pramen Vltavy

Šumava, to jsou kopce, lesy, slatě, jezera. Na poznání všech šumavských krás jeden víkend zdaleka nestačí. My jsme pro tebe vybrali dva nádherné okruhy, které tě zavedou jak k jezerům, tak na vrchol Špičák i k pramenu Vltavy.

Obec Špičák – Čertovo a Černé jezero – Obec Špičák (21,1 km)

Doporučujeme ubytovat se v obci Špičák u Železné rudy, odkud ráno rovnou vyrazíš na výlet. Nejdřív projdeš přes rozcestník Špičák – u viaduktu a vydáš se po žluté. Mineš malou chátrající kapli a za chvíli začneš stoupat lesem. Po hodině chůze dojdeš k Čertovu jezeru (1030 m). Pokračuj k rozcestníku Pod malým Špičákem a odtud už je to kousek na vrchol Špičák (1202 m), kde si můžeš vychutnat výhledy z rozhledny. Pozor, cesta na vrchol je od poloviny září do poloviny června uzavřená. Vrať se stejnou cestou k rozcestníku a pokračuj po červené k Černému jezeru, největšímu přírodnímu jezeru u nás. Jeho rozloha je 18,47 hektaru a dosahuje hloubky až 39,8 m. Jezero obejdi asi z jedné třetiny a pak se napoj na cyklostezku, která tě po zhruba 4 kilometrech dovede k nejvyššímu šumavskému vodopádu Bílá strž dosahujícímu výšky 13 metrů. Poté se vrať stejnou cestou k Černému jezeru a vydej se směrem k Boží skalce až do Špičáckého sedla a zpět do obce Špičák.

Celou trasu najdeš ZDE.

Modrava – pramen Vltavy – Kvilda – Modrava (23,7 km)

Druhý den ráno přejeď do obce Modrava – cesta zabere asi 40 minut. Zaparkuj auto na centrálním parkovišti a vydej se po modré/červené podél Modravského potoka ke stejnojmennému rozcestníku. Pokračuj po červené a připrav se na větší stoupání. Projdeš přes rozcestníky Černohorská nádrž, Nad Ptačí nádrží, Černá hora, U pramene Vltavy (odtud už jdi po modré) až se dostaneš k pramenu Vltavy. Tady si můžeš odpočinout v dřevěném altánu a přečíst si něco o zdejší přírodě na informačních tabulích. Toto místo je ale pouze symbolické, skutečný pramen Vltavy se nachází v nepřístupném svahu Černé hory. Po odpočinku pokračuj dál přes rozcestník Teplá Vltava – u mostu až do Kvildy. Tam se u kostela sv. Štěpána dej doleva po žluté. Projdeš přes rozcestníky Pod Březovou horou a Korýtko až se dostaneš do osady Filipova Huť (1093 m), nejvýše položeného sídla v České republice. Tady se ti naskytnou nádherné výhledy na osamocené chaty a také na druhou nejvyšší horu Šumavy, Roklan. Odtud zbývá už jen dvoukilometrová cesta po zelené zpátky do Modravy. Výlet zakonči točeným pivem v místním pivovaru Lyer.

Celou trasu najdeš ZDE.

 

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.