Jaké se letos budou nosit sluneční brýle

slunečné brýle

Jarní sezóna je tu a letní se neúprosně blíží. Je nejvyšší čas zjistit, jaké se letos budou nosit sluneční brýle, prostě co je in a trendy pro rok 2022!

Jak vybrat ty správné sluneční brýle?

Nejprve pár informací o tom, k čemu sluneční brýle slouží a co přesně chrání naše oči. Tmavost brýlí opravdu slouží k tomu, aby tě slunce neoslňovalo. Za tmavými brýlemi nemusíš mhouřit oči, oči nepálí a neslzí. Tmavé brýle ti poskytnou pohodlí při pobytu na slunci. Ale to, co skutečně chrání naše oči, není již zmíněné zatmavení brýlí, ale UV filtr a ten je bezbarvý!

Sluneční brýle s UV filtr

Tuhle část u brýlí nikdy nepodceňuj. Obecně se přítomnost UV filtru deklaruje nápisem „UV 400“. To znamená, že přes čočku neprojde žádné záření s kratší vlnovou délkou, než uvedených 400 nm. Nebezpečné záření UV-C, UV-B a částečně i UV-A tedy pohltí materiál čočky. Problém nastává až u odrazivosti UV paprsků od vnitřní plochy čočky, která jde směrem k tvým očím. Brýle vyrobené z tenkých slunečních zorníků nesplňují požadavky na optickou kvalitu a bohužel – zejména u plochých typů brýlí, se velká část UV záření odráží zpět do očí. Když přidáme ještě tmavá skla, kde zornice zůstává rozšířená, dostanou se nebezpečné paprsky až do samého nitra oka na čočku a sítnici, kde mohou napáchat nenávratné poškození. Vybírej vždy spolehlivou UV ochranu, kterou poznáš podle toho, že je čočka dostatečně silná – a to většinou alespoň 1 mm. Existuje i speciální úprava vnitřní plochy čočky – tzv. antireflex, který zabrání zpětnému odrazu slunečních paprsků přímo do oka.

výběr slunečních brýlí

Barva zorníků

Výběr je v podstatě jen na tobě! Obecně se doporučují odstíny, které nejméně zkreslují přirozené vnímání barev. Pro řidiče jsou to odstíny šedé a zelené. Pro milovníky přírody jsou vhodné odstíny hnědé, které vyniknou hlavně při pohledu na zelenou a navozují pocit rozjasnění.

Polarizace

Nepříjemné odlesky uvidíš všude tam, kde se světlo odráží od hladkých ploch – vodní hladina, skleněné výlohy, čelní sklo automobilu či betonové chodníky. Naštěstí existují tzv. polarizační filtry, které odrazy světla dokážou plně pohltit. Je to vlastně takový „bonus“ moderní doby, který ocení hlavně sportovci a řidiči.

Zrcadlová úprava

Bezpochyby jeden z nejvýraznějších módních trendů posledních několika let! Kromě estetické stránky totiž zajišťuje vyšší účinnost slunečních brýlí. U běžných čoček se musí veškeré světlo pohltit přímo v materiálu čočky, ale při použití zrcadlové vrstvy je velká část světla „přímo odražena“ a neprojde vůbec dovnitř. Barva zrcadlové vrstvy neovlivňuje barevné vnímání, tak se odvaž a klidně zvol odvážnější tóny!

A jaké se tedy letos budou nosit sluneční brýle?

Jaro a léto 2022 se nese ve znamení výrazných slunečních brýlí. Čím extravagantnější, tím lepší! Výrazné Cat Eye, nadčasové pilotky, oválné, bezrámečkové i hranaté, ale hlavně barevné! Fantasii se letos meze rozhodně nekladou!

cat sluneční brýle

Nesmrtelné lenonky – lenonky byly, jsou a budou vždy IN – mění se pouze barevné provedení a případně můžeš přidat i zrcadlový efekt. Velkou předností těchto brýlí je, že se hodí téměř ke každému tvaru obličeje.

Extravagantní Cat Eye – tyhle brýle rozhodně umí podtrhnout ženskost! Kočičí tvar slunečních brýlí lichotí srdcovému tvaru obličeje, ale sluší také oválnému.

Pilotky ve stylu RayBan – stylové, univerzální a přesto poutající pozornost – to jsou nadčasové pilotky, které patří k nejoblíbenějším tvarům vůbec. Hodí se nejen ke každému outfitu, ale snad ke každému tvaru obličeje. Další výhodou je, že jsou unisexové!

ray-ban brýle pilotky stříbrné
Processed with VSCO with hb2 preset

Bílé retro obroučky – pokud jsou pro tebe neonové a barevné odstíny moc, vsaď na bílé obroučky! Často se s nimi setkáš v širokých plastových rámečcích v retro stylu. Bílá vypadá skvěle na opálené pleti.

Černé sluneční brýle – klasika, co se nikdy neomrzí! Černé výrazné obroučky budou letos všude. Chceš vypadat elegantně – inspiruj se outfitem Audrey Hepburn ve filmu Snídaně u Tiffanyho. Není divu, že jsou černé obroučky zdaleka nejoblíbenější, hodí se totiž ke každé barvě vlasů a pleti a snadno se kombinují s jakoukoli barvou oblečení.

Celoprosklené brýle a štítové obruby – velká skla jsou zpět v módě. Doplněk, který hrdě nosí hvězdy, jako je JLo, je odvážným typem brýlí, ale rozhodně má něco do sebe!

sluneční brýle

Sportovní sluneční brýle – u sportovních brýlí jde hlavně o praktičnost. To ovšem neznamená, že by ti neměly slušet! Výběr je veliký, záleží pouze na tom, zda budeš potřebovat brýle na běhání, jízdu na kole, nebo na vodní sporty. Na kolo do lesa se jednoznačně hodí brýle, které rozjasňují, v šeru lesa by se ti s tmavými brýlemi jezdilo opravdu špatně. Naopak čím více jsi při sportu vystaven slunci, tmavé brýle s polarizačním filtrem ti určitě přijdou vhod. Jedno mají sportovní brýle společné – jsou širší a cílem je zakrýt celou oční oblast, tak aby se ti do oka nedostalo nic, co by mohlo oko poranit.

Dej při výběru brýlí na svůj jedinečný styl či náladu. Pamatuj hlavně na kvalitu UV filtru a dostatečnou sílu čočky! Než levné sluneční brýle s nedostatečnou ochranou, to raději žádné!

Mrkni se na nabídku brýlí na Alze, kde máš s ISIC 10 % slevu.

Za zmínku určitě stojí česká značka Kašmir s líbivým jezevčíkem ve znaku. Vyrábí parádní brýle.

Autor
Kateřina Weissbrotová
Jsem člověk, co miluje přírodu, cestování, dobré jídlo a pití, a vlastně vše, co život nabízí. Baví mě procházky s naším psem i jízda na koni. Jsem nadšenou studentkou cizích jazyků, ráda si povídám s lidmi z různých koutů světa jejich rodným jazykem.