#6 – Jak se řídí jaderná elektrárna? Povídáme si s Martinem a Vendulou

Jak se řídí jaderná elektrárna

Tento týden si Tim v podcastu povídal s Martinem Benešem a Vendulou Benešovou (jejich příjmení jsou čistě náhodná), o tom, jak se řídí jaderná elektrárna. Zatím co Vendula je stipendistkou programu ČEZ pro jadernou elektrárnu, Martin již nejsilnější stroj v České republice úspěšně řídí. Jaké to je, sedět za řídícím pultem jaderné elektrárny a jaká cesta vede k práci snů, přiblížili naši hosté.

Martin říká: ,,Nejsme žádní vědátoři, k práci v jaderné elektrárně spíš potřebujete mít soubor více odborných znalostí, vysokou míru odpovědnosti a schopnost pracovat pod tlakem.“ Také se vrací ke zpětnému hodnocení toho, co mu ještě za studií přinesla letní stáž Jaderka, kterou si prošel. S humorem sobě vlastním pak přibližuje laikům atraktivní prostředí jaderné elektrárny. S Timem si povídali také o bezpečnosti, nebo třeba ekologických dopadech provozu jaderné elektrárny.

Venduly se Tim zeptal na to, zda je těžké se prosadit jako žena v oboru jaderné energetiky. Vendula odpovídá: Já si myslím, že ten stereotyp toho rozeznávání mezi muži a ženami už máme za sebou a doufám, že to není jen moje štěstí, že jsem se ještě nesetkala s nějakým podceňováním jen z důvodu, že jsem žena, tak za sebe mohu říct, že to není pro ženu těžší, ale zase to není o nic lehčí.

Podcast byl připraven ve spolupráci se společností ČEZ.

Nalaď si podcast

Rozhovory najdeš na všech hlavních platformách.

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.