#20 – Trápí ji alopecie, přesto se stala modelkou a boří tabu v odlišnostech

tahák

Do dnešního dílu Taháku si Tim pozval Sáru Johanovskou, tanečnici, performerku, studentku a modelku New Aliens Agency. Se Sárou si povídali o alopecii, která Sáru provází již desátý rokem. Být jiný, a přesto zapadnout je v české společnosti dost oříšek, a tak se Sára rozhodla přispět i do knihy Barevné pohádky příběhem Škrábací železo. Formou pohádky vypráví o tom, jak princezna s alopecií našla svoji krásu a jedinečnost. Barevné pohádky jsou první knihou, která vznikla na téma LGBT komunity a snaží se dětem bourat tabu a přiblížit odlišnosti queer komunity jednoduše a uchopitelně.

Na instagramovém profilu @barevnepohadky Sára napsala: 
Alopecie je autoimunní onemocnění, o kterém vlastně nikdo moc neví. Neví se přesně jak vzniká, jak se dá léčit či jak mu předcházet. Co ale alopecii chybí úplně nejvíc je veřejné odhalení, jelikož ztráta vlasů je stále společností vnímána jako určité tabu a nedostatek, který je potřeba zakrýt. Vlasy jsou stále prezentovány jakožto symbol ženství, či koruna krásy a jen málokdo si umí představit, jaký psychický nátlak se dokáže na člověka snést, když o takovou „korunu“ přijde. Chtěla bych proto, aby každý další člověk, každé dítě, které si projde stejnou cestou s alopecii jako já věděl, že skutečná krása je ta, která se skrývá v odlišnostech, která je skrytá pod povrchem, ta ke které si člověk musí najít cestu.”

Nalaď si podcast

Rozhovory najdeš na všech hlavních platformách.

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.